Kanser

Tumor Benigna: Ketahui Apa Itu Jenis, Jenis, dan Rawatan •

Kanser dan tumor tidak sama keadaannya. Kanser boleh menyebabkan tumor. Itu bermaksud, ada jenis barah yang menyebabkan tumor terbentuk dan ada yang tidak, misalnya leukemia. Selain itu, tidak semua tumor juga menunjukkan barah. Biasanya, keadaan ini dikenali sebagai tumor jinak. Ingin tahu tentang keadaan ini? Ayuh, ketahui lebih lanjut melalui ulasan berikut.

Apa itu tumor jinak?

Penggunaan istilah kanser dan tumor sering disalahpahami. Ini kerana mereka saling berkaitan, walaupun barah dan tumor berbeza.

Tumor mempunyai nama lain, iaitu neoplasma. Ada yang mengatakan bahawa terdapat 2 jenis neoplasma, iaitu neoplasma jinak dan neoplasma malignan. Berdasarkan jenis ini, kehadiran tumor di dalam badan anda boleh menyebabkan barah, tetapi mungkin bukan barah. Tumor bukan barah inilah yang anda ketahui sebagai tumor jinak, tumor bukan kanker, atau tumor jinak.

Menurut laman web Perubatan Yale, tumor adalah jisim yang terdiri daripada sel-sel yang terbahagi secara tidak normal. Xavier Llor, MD, ahli genetik barah mengatakan bahawa tubuh anda mempunyai sistem "check and balances" yang sekiranya rosak, pertumbuhan sel tubuh menjadi tidak terkawal. Pertumbuhan ini boleh menjadi neoplasma jinak, dan ada yang berubah menjadi malignan dan menyebabkan barah.

Jadi di sini, badan anda terdiri daripada berjuta-juta sel yang mempunyai kitaran membahagi, membesar, dan mati. Kitaran ini boleh terganggu kerana sel-sel yang rosak atau sel-sel lama yang harus mati tetapi terus menjalani pembelahan sel. Keadaan ini menyebabkan sel yang baru terbentuk menyalin kitaran sel yang tidak normal dari sel sebelumnya, menyebabkan penumpukan sel. Tumpukan sel ini boleh menjadi neoplasma, yang boleh menjadi jinak atau ganas.

Tumor jinak bukan barah, keparahannya tidak serius seperti barah, walaupun pengumpulan sel di dalamnya tidak normal. Pakar kesihatan menyebut sel yang tidak normal pada tumor bukan kanker ini sebagai sel "teratur" kerana setelah melakukan pemerhatian melalui prosedur biopsi, sel-sel tersebut kelihatan normal dan teratur.

Apakah perbezaan antara tumor jinak dan barah?

Tumor dan barah yang jelas menyebabkan tumor, keduanya mempunyai ciri-ciri, iaitu membentuk jisim (pengumpulan sel). Perbezaan antara tumor jinak dan barah adalah pertumbuhan sel di bahagian dalam.

Neoplasma bukan kanker biasanya tidak menyebar dan hanya bertahan di kawasan di mana ia pertama kali muncul. Sementara tumor barah, akan terus tumbuh dan merebak ke kawasan tubuh yang lain, bahkan ke kawasan yang agak jauh dari kawasan utama.

Tempoh pertumbuhan juga berbeza-beza, cepat atau lambat. Terlepas dari jangka masa pertumbuhan ini, sel-sel barah yang menyebar dapat merosakkan tisu dan organ yang sihat di sekitarnya. Pada akhirnya, barah metastatik ini boleh menyebabkan kematian jika tidak dirawat dengan segera

Anda perlu ingat, walaupun kedua-duanya berbeza, tumor jinak berada dalam posisi "kelabu", alias berpeluang berubah menjadi barah. Ini kerana tumor ini boleh mengalami hiperplasia (peningkatan bilangan sel) atau displasia (perkembangan sel atau tisu yang tidak normal).

Tumor yang mengalami perubahan ini akan menjadi barah, dan inilah yang anda ketahui sebagai tumor prakanker.

Adakah anda memerlukan rawatan perubatan untuk tumor jinak?

Semua kes tumor jinak memerlukan rawatan perubatan. Namun, tidak semua pesakit yang memilikinya perlu menjalani pembedahan membuang tumor. Doktor perlu terlebih dahulu menilai tumor, kesannya terhadap kesihatan pesakit, dan sebab-sebab lain.

Hasil penilaian dapat diperoleh oleh doktor dengan meminta pesakit menjalani serangkaian ujian barah, seperti ujian darah dan ujian pencitraan. Sekiranya ujian tidak mencukupi untuk membantu doktor, biopsi mungkin dilakukan.

Dalam ujian ini, doktor akan mengambil sekeping tisu kecil dari tumor dengan jarum khas atau sayatan pada kulit, dan membawa sampel ke makmal untuk pemerhatian di bawah mikroskop. Nah, pada tumor jinak, sel-sel yang membentuk jisim kelihatan normal dan tersusun.

Sekiranya tumor kecil dan tidak mendatangkan kesan buruk kepada pesakit, doktor mungkin tidak mengesyorkan pembedahan. Walau bagaimanapun, pesakit mesti menjalani pemeriksaan tumor melalui ujian pencitraan rutin. Pembuangan tumor secara pembedahan kadang-kadang juga tidak diperlukan, kerana jenis tumor tertentu dapat hilang sendiri, terutama jika terjadi pada kanak-kanak.

Doktor boleh menasihati pesakit untuk menjalani pembedahan, jika tumor berpeluang berubah menjadi barah. Ia juga dapat dilakukan dengan alasan, seperti tumor yang menyebabkan gangguan pada prestasi organ atau memberi tekanan yang berlebihan pada tisu dan organ sekitarnya yang menyebabkan gejala yang mengganggu pesakit. Biasanya, kes ini berlaku pada orang yang mempunyai tumor otak.

Rawatan tumor jinak mengikut jenis

Berdasarkan laman web Cedar Sinnai, dari banyak jenis tumor jinak, berikut adalah jenis yang paling biasa dan rawatannya.

  • Adenoma. Neoplasma bukan kanker ini berkembang di organ dan kelenjar, salah satunya adalah usus dan sering disebut sebagai polip usus. Satu daripada sepuluh kes adenoma, boleh berubah menjadi barah sehingga memerlukan pembedahan untuk prosedur penyingkiran.
  • Fibrids. Tumor jinak ini paling kerap muncul di rahim. Orang dengan fibroid rahim kadang-kadang tidak mengalami gejala, tetapi ada yang menyebabkan gejala yang mengganggu, jadi tumor memerlukan prosedur untuk membuangnya.
  • Tumor Nevi. Jenis tumor bukan kanker ini tumbuh di kulit, seperti tahi lalat dengan pelbagai saiz, warna, dan bentuk. Sekiranya tumor berubah warna dan membesar, ini dapat menunjukkan barah kulit dan memerlukan pembedahan. Walau bagaimanapun, sebilangan penghidap boleh memohon pembedahan membuang tumor nevi bukan kanker kerana kecantikan.
  • Osteochondroma. Tumor tulang bukan kanker jenis ini boleh menyebabkan sakit sendi dan panjang tulang yang berbeza, jadi pembedahan adalah rawatan pilihan.

Sekiranya tumor jinak telah berubah menjadi barah, doktor akan mengesyorkan rawatan barah. Pembedahan biasanya merupakan rawatan pertama, jika tumor belum merebak ke kawasan lain. Sekiranya tumor cukup besar, sebelum pembedahan, doktor boleh mengesyorkan kemoterapi atau radioterapi untuk mengurangkan ukuran tumor.

Sekiranya tumor telah merebak ke kawasan lain, pembedahan biasanya memerlukan penilaian lebih lanjut. Sebabnya, penghapusan tumor yang sudah cukup parah boleh mengganggu fungsi tubuh atau mengancam keselamatan nyawa pesakit. Ketika dilakukan, pembedahan hanya bertujuan untuk membuang sebahagian daripada tumor barah, bukan semuanya, jadi rawatan ini selalunya bukan pilihan pertama. Sebaliknya, radioterapi dan kemoterapi akan menjadi pilihan.