Kesihatan Otak dan Saraf

Atrofi Otak: Definisi, Gejala, Sebab dan Cara Pencegahan

Otak manusia terdiri daripada pelbagai sel saraf yang terhubung yang berfungsi untuk mengatur organ tubuh. Fungsi ini sangat bergantung pada sel saraf otak atau neuron yang saling berhubung antara satu sama lain. Nah, apabila neuron atau hubungan antara neuron rosak atau hilang, otak boleh mengecut dan berubah bentuk. Keadaan ini dikenali sebagai atrofi otak, yang boleh menyebabkan gangguan kognitif yang serius, seperti demensia.

Apa itu atrofi otak?

Atrofi otak adalah keadaan di mana sel otak dan hubungan antara sel otak terus rosak atau hilang. Kehilangan sel dan jaringan neuron otak menyebabkan ukuran otak mengecil, menjadikannya lebih kecil daripada ukuran asalnya. Ini boleh berlaku secara keseluruhan (umum) yang menyebabkan otak kelihatan benar-benar kempis mengecil.

Keadaan ini cenderung berlaku dalam jangka masa yang panjang. Atrofi otak juga biasanya mendahului atau muncul sebagai gejala pelbagai penyakit otak dari masa ke masa.

Walau bagaimanapun, keadaan ini juga hanya boleh berlaku di kawasan otak tertentu (fokal) menyebabkan seseorang kehilangan fungsi organ yang terhubung ke kawasan otak dan mengalami atrofi.

Sekiranya kedua-dua lobus otak mengalami penyusutan, maka fungsi minda sedar, seperti emosi, perasaan, kesedaran dan persepsi dapat terganggu. Begitu juga, pelbagai fungsi bawah sedar, seperti otot bergerak, bertindak balas terhadap rangsangan dan kemampuan membuat keputusan juga terganggu.

Apakah gejala atrofi otak?

Keadaan ini dapat dicirikan oleh pelbagai penyakit otak, terutamanya:

Demensia

Demensia dicirikan oleh penurunan fungsi memori dan kecerdasan secara beransur-ansur. Ia juga boleh menjejaskan keupayaan bekerja dan berinteraksi secara sosial.

Pengecutan ukuran otak dalam demensia menyebabkan penderita mengalami gangguan orientasi, kesukaran belajar dan pemikiran abstrak, kesukaran mengenali ruang, dan gangguan fungsi eksekutif seperti membuat keputusan, mengatur dan menyusun objek.

Kejang

Gejala lain yang mungkin muncul apabila seseorang mengalami keadaan ini adalah sawan. Gejala-gejala ini dapat muncul dalam pelbagai tanda, seperti disorientasi, pergerakan berulang, kehilangan kesedaran, dan kejang atau proses pengecutan otot dan relaksasi dengan sangat cepat.

Aphasia

Aphasia adalah gangguan yang menyebabkan seseorang mengalami kesukaran untuk berkomunikasi, terutamanya masalah dalam bertutur dan memahami bahasa.

Aphasia boleh diterima, iaitu kesukaran memahami ucapan dan ekspresi. Maksudnya, orang yang mengalami gejala ini akan mengalami kesukaran dalam menentukan pilihan ayat dan kesukaran untuk mengatakan ayat atau frasa yang lengkap.

Sebab dan faktor risiko atrofi otak

Kemajuan pemulihan dari atrofi otak biasanya ditentukan oleh penyebab keadaan itu sendiri. Berikut adalah beberapa keadaan perubatan yang mungkin menjadi penyebab atrofi otak, seperti:

1. Pukulan

Strok berlaku apabila aliran darah ke otak terganggu atau berkurang. Ini menghalang tisu otak daripada mendapatkan oksigen dan nutrien yang diperlukannya. Pada masa itu, sel otak akan mati dalam beberapa minit.

Keadaan ini tentunya menyebabkan pelbagai fungsi badan yang dikendalikan oleh otak tidak berfungsi. Dalam keadaan ini, seperti yang disebutkan di atas, atrofi otak hadir sebagai gejala strok.

2. Penyakit Alzheimer

Pada orang dengan penyakit Alzheimer, neuron di otak rosak dan mati. Keadaan ini menyebabkan hubungan antara neuron juga rosak, sehingga banyak kawasan otak mulai menyusut. Dalam kes yang teruk, pengecutan otak boleh menyebabkan pengurangan jumlah otak.

3. Kelumpuhan otak

Cerebral palsy adalah gangguan pergerakan yang boleh mempengaruhi kemampuan seseorang untuk bergerak dan mengekalkan keseimbangan.

Biasanya, keadaan ini dialami oleh kanak-kanak dan berlaku disebabkan oleh perkembangan otak yang tidak normal atau kerosakan pada otak yang sedang melalui proses perkembangan. Oleh itu, cerebral palsy boleh menjadi faktor penyebab atrofi otak.

4. Penyakit Huntington

Keadaan ini adalah penyakit keturunan yang boleh merosakkan neuron. Biasanya, keadaan ini berlaku pada usia pertengahan dan semakin lama penyakit ini dapat menyerang keadaan fizikal dan mental penghidapnya.

Sebenarnya, penyakit Huntington boleh menyebabkan kemurungan dan korea, yang merupakan penyakit yang menyebabkan tubuh bergerak seolah-olah menari secara tidak terkawal.

5. Sklerosis berganda

Sklerosis berganda adalah keadaan yang berlaku pada usia muda dan lebih cenderung dialami oleh wanita berbanding lelaki. Keadaan ini adalah gangguan autoimun yang menyebabkan sistem imun menyerang selaput pelindung yang mengelilingi sel saraf.

Lama kelamaan, sel saraf akan rosak, menyebabkan masalah dengan pergerakan dan koordinasi badan. Atrofi otak biasanya merupakan sebahagian daripada perkembangan penyakit ini, dan sebenarnya, keadaan yang menyebabkan kerosakan yang paling teruk dari sklerosis berganda.

Apa yang boleh dilakukan untuk mencegah atau merawat atrofi otak?

Atrofi otak adalah keadaan kekal kerana kerosakan dan penurunan jumlah dan ukuran otak tidak dapat diperbaiki atau tidak dapat kembali normal. Oleh itu, tindakan yang boleh dilakukan adalah pencegahan dan perlambatan penyakit atropik pada sel otak.

Pencegahan keadaan ini, secara umum, dapat dilakukan dengan menerapkan gaya hidup sihat. Tujuannya, untuk mencegah penyakit pada saluran darah otak. Bukan itu sahaja, anda juga dinasihatkan untuk mengelakkan pengambilan alkohol secara berlebihan.

Penanganan faktor penyebab atau penyakit kerosakan sel otak diperlukan untuk menghalang percepatan proses atropik. Di samping itu, perubahan gaya hidup dengan aktiviti fizikal aktif dan suplemen vitamin B (vitamin B12, B6 dan folat) diketahui dapat melambatkan proses kerosakan otak.