Corak Tidur Sihat

6 Tanda-Tanda Kekurangan Tidur Yang Ditunjukkan Badan Anda

Tidur adalah salah satu aktiviti yang menyeronokkan yang diperlukan oleh tubuh. Apabila anda kurang tidur, badan anda akan menghantar isyarat sebelum keadaan tersebut memberi kesan kepada kesihatan anda. Anda harus memperhatikan tanda-tanda bahawa badan anda tidak cukup tidur.

Tidur sangat penting untuk menjaga keadaan badan. Selepas tidur badan biasanya akan kembali bertenaga kerana semasa tidur, korteks (bahagian otak yang berperanan menyimpan ingatan, pemikiran, bahasa, dll.) Akan melepaskan diri dari pancaindera dan memasuki mod pemulihan. Tidur yang mencukupi dapat meningkatkan tubuh dan minda sehingga tubuh dapat menjalankan fungsinya yang terbaik.

Rata-rata orang memerlukan sekurang-kurangnya 7 hingga 8 jam tidur setiap hari. Namun, sering kali seseorang, termasuk anda, mengorbankan tidur untuk menyelesaikan kerja, tugas, atau hanya bermain di telefon pintar mereka untuk meneroka dunia maya. Sebenarnya, menurut sebuah kajian, kurang tidur dapat dikaitkan dengan terjadinya tekanan psikologi dan risiko penyakit jantung / diabetes jenis 2 yang lebih besar.

Berikut adalah beberapa tanda bahawa anda kurang tidur yang harus anda ketahui:

1. Mudah dilupakan

Tidur bukan sahaja dapat mengembalikan tenaga anda, tetapi juga berperanan dalam proses pembelajaran. Kurang tidur boleh mempengaruhi kemampuan kognitif, termasuk belajar, berfikir, dan menyelesaikan masalah. Oleh itu, kurang tidur boleh menyukarkan anda belajar dengan berkesan. Selain itu, kurang tidur juga boleh menyukarkan anda mengingat sesuatu yang telah anda pelajari.

2. Pertambahan berat badan

Sekiranya anda kurang tidur, badan anda akan cenderung menghasilkan lebih banyak hormon ghrelin yang berperanan menyebabkan rasa lapar dan kurang menghasilkan hormon leptin yang berperanan menimbulkan rasa kenyang.

Selain itu, kurang tidur akan membuatkan anda berasa letih. Apabila anda letih, anda tidak memperhatikan apa yang anda makan atau jumlah makanan yang anda makan. Ini dapat meningkatkan risiko kenaikan berat badan.

Kurang tidur bukan sahaja membuat anda lapar, tetapi juga membuat anda ingin makan makanan yang tinggi lemak dan karbohidrat. Satu kajian menunjukkan bahawa seseorang yang tidur kurang dari 6 jam sehari lebih berisiko mengalami kegemukan berbanding dengan mereka yang tidur lebih dari 6 jam sehari.

3. Lebih mudah jatuh sakit

Apabila anda cukup tidur, sistem imun anda menghasilkan sitokin, protein yang membantu melindungi tubuh daripada jangkitan. Oleh itu, kurang tidur boleh memperburuk sistem imun yang memberi kesan kepada pengeluaran hormon sitokin ini. Kesannya, kurang tidur dapat memudahkan anda jatuh sakit.

Satu kajian mendapati bahawa orang yang tidur kurang dari 7 jam sehari tiga kali lebih mungkin terkena selesema atau selesema dibandingkan dengan mereka yang tidur lebih dari 8 jam sehari.

4. Tekanan, emosi, dan kemurungan

Satu kajian mengatakan bahawa kurang tidur memudahkan seseorang mengalami tekanan dan emosi menjadi tidak terkawal. Emosi yang tidak terkawal ini akan sering membuat orang bertindak tanpa berfikir atau melakukan sesuatu yang buruk tanpa berniat melakukannya.

Masalah tidur biasanya disebabkan oleh kemurungan, sementara kurang tidur juga dapat membuat anda lebih mudah mengalami kemurungan. Kedua-dua perkara ini saling berkaitan.

5. Kulit kelihatan kusam atau rawan jerawat

Tidur yang mencukupi dapat menjadikan kulit melakukan pertumbuhan semula yang optimum. Oleh itu, kurang tidur boleh memberi kesan kepada kesihatan kulit anda, iaitu:

  • Meningkatkan pengeluaran hormon kortisol. Hormon kortisol dalam jumlah besar dapat memecah kolagen, protein yang berperanan menjaga kelembutan dan keanjalan kulit anda. Kesannya, kulit anda akan berkedut dengan lebih mudah dan kelihatan lebih tua.
  • Mengurangkan pengeluaran hormon pertumbuhan yang berperanan dalam proses pertumbuhan dan meningkatkan jisim otot, ketebalan kulit, dan menguatkan tulang.
  • Mengganggu keseimbangan hormon dan meningkatkan tahap estrogen dalam badan. Ini boleh mencetuskan pertumbuhan jerawat pada kulit.
  • Menjadikan mata anda kelihatan letih dan meningkatkan risiko garis halus, pengetatan kulit, dan lingkaran hitam di bawah mata anda, juga dikenal sebagai mata panda.

6. Gangguan mata

Tanpa menyedarinya, tanda kurang tidur anda mengganggu kesihatan mata anda. Mata merah, mata letih, mata menjadi lebih sukar untuk fokus, dan berpotensi penglihatan berganda adalah beberapa tanda anda tidak mendapat cukup tidur.