Kesihatan mental

5 Fakta dan Mitos Tentang Emosi dan Mood •

Emosi dan mood (mood) adalah perkara yang abstrak sehingga agak sukar difahami. Kedua-duanya juga berkait rapat dengan masalah psikiatri seperti kemurungan atau gangguan kecemasan. Tetapi sayangnya, masih banyak penggabungan maklumat yang salah mengenai dua perkara ini. Sebenarnya, sekiranya maklumat yang diterima salah, ia pasti akan memberi kesan buruk kepada anda, keluarga, atau rakan anda yang mempunyai masalah mental. Untuk itu, lihat ulasan berikut.

Mitos dan fakta mengenai emosi dan mood

Emosi dan mood adalah dua perkara yang berbeza. Emosi adalah reaksi yang ditunjukkan oleh seseorang terhadap sesuatu. Contohnya, marah. Sementara mood aka mood adalah perubahan emosi apabila seseorang kehilangan tumpuan terhadap sesuatu. Contohnya, semasa anda masih merasa marah dan kemudian mendapat berita baik dari orang tersayang. Perubahan perasaan dari kemarahan kepada kebahagiaan disebut mood.

Tetapi walaupun berbeza, dua perkara ini adalah bahagian yang tidak dapat dipisahkan dalam hidup anda.

Berikut adalah beberapa fakta dan mitos mengenai emosi, mood, dan penyakit mental yang mempengaruhinya, termasuk:

1. Fakta: makanan boleh bertambah baik mood atau mood

Semua orang boleh mengalami mood yang tidak baik, bila-bila masa dan di mana sahaja. Wanita yang sedang haid biasanya yang paling mudah terdedah murung kerana dipengaruhi oleh perubahan hormon dalam badan dan semua gejala PMS yang mengganggu.

Terdapat banyak nasihat popular di luar sana yang mengatakan bahawa makan coklat dapat membantu meningkatkan, dan itu benar. mood buruk boleh diperbaiki dengan mudah hanya melalui makanan. Namun, pastikan diet anda kaya dengan folat, antioksidan, probiotik, dan serat.

Folate dipercayai dapat merangsang pengeluaran hormon serotonin dan dopamin sehingga seseorang menjadi lebih santai dan gembira. Sementara itu, antioksidan, probiotik, dan serat berfungsi untuk melegakan sakit perut dan kekejangan yang sering membuat anda tertekan. Ketiganya juga berkesan dalam meningkatkan peredaran darah ke otak sehingga anda dapat berfikir dengan lebih jelas.

Anda boleh mendapatkan faedah ini dari coklat gelap (coklat gelap), bayam, kangkung, yogurt, ikan, dan kacang-kacangan.

2. Mitos: Orang yang tertekan mengalami suasana sedih yang berterusan

Depresi adalah penyakit yang mempengaruhi emosi dan mood seseorang. Perasaan sedih dan tertekan yang berlaku secara berterusan adalah gejala kemurungan. Namun, tidak semua orang mengalami perkara yang sama.

Kebanyakan orang yang didiagnosis mengalami kemurungan kronik cenderung lebih mudah marah dan mudah marah. Ada yang merasa sukar untuk tidur nyenyak dan kehilangan minat terhadap perkara yang biasa mereka nikmati. Terdapat juga orang yang mengalami kemurungan yang kelihatan seperti orang sihat normal; mereka boleh pergi ke sekolah, bekerja, dan bersosial sebagaimana mestinya menikmati kehidupan.

Ini kerana kemurungan mempunyai banyak "wajah". Manifestasi gejala depresi boleh berbeza-beza dari satu orang ke orang lain.

3. Fakta: Kesihatan anda dipengaruhi oleh emosi dan mood

Bukan hanya rutin diet dan senaman yang dapat menjamin kesihatan tubuh anda. Emosi anda juga, anda tahu! Sama ada emosi positif atau negatif, kedua-duanya sangat berperanan dalam kualiti kehidupan seseorang.

Contohnya, selalu merasa sedih, gelisah, dan gelisah pasti akan menjadikan anda tidak boleh menjalani kehidupan yang tenang. Anda sukar tidur dan berfikir dengan jelas kerana anda selalu memikirkan kemungkinan terburuk. Selalunya fikiran negatif bukan sahaja membuat anda lebih mudah stres, tetapi risiko pelbagai penyakit fizikal juga meningkat.

Sebaliknya, jika anda lebih bersyukur dan bahagia, hidup anda akan lebih menggembirakan. Emosi positif ini menjauhkan anda dari tekanan dan menurunkan risiko pelbagai penyakit. Untuk mempunyai kualiti hidup yang lebih baik, anda mesti dapat mengawal emosi anda dan tetap positif.

4. Mitos: Depresi cenderung menyerang orang tua

Mengalami penyakit, kematian pasangan, dan terasing daripada bergerak dan berkomunikasi memang boleh membuat orang tua merasa tertekan. Namun, itu tidak bermakna hanya orang tua yang terdedah kepada keadaan ini. Anda perlu tahu bahawa kesunyian, salah satu penyebab kemurungan, lebih tinggi pada orang berusia 15 hingga 34 tahun.

Ini berlaku kerana gaya hidup anak muda masa kini yang sepenuhnya individu dan sangat mudah dipengaruhi oleh perkara-perkara yang tidak baik di media sosial.

5. Mitos: Mengubati gangguan bipolar membantutkan kreativiti

Gangguan bipolar atau gangguan bipolar adalah penyakit mental yang menyebabkan seseorang mengalami perubahan mood yang melampau dengan sangat cepat. Orang dengan keadaan ini kadang-kadang merasa tertekan. Namun, tiba-tiba boleh berubah menjadi orang yang sangat aktif tanpa berfikir panjang.

Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang mempunyai pemikiran kreatif lebih cenderung untuk mengalami gangguan bipolar. Jangan salah sangka. Merawat bipolar bukan tentang kreativiti yang membosankan, melatih pesakit untuk mengawal dirinya dari perubahan mood yang melampau.