Kesihatan

Kos Pemeriksaan Perubatan, Adakah Insurans Kesihatan Dilindungi Juga?

Pemeriksaan kesihatan keseluruhan atau pemeriksaan kesihatan (MCU) adalah satu siri ujian perubatan yang perlu dilakukan secara rutin oleh semua orang. Ujian ini dilakukan untuk mengetahui dengan pasti keadaan kesihatan semasa dan pengesanan awal penyakit tertentu. Kos ujian lengkap ini biasanya membuat sebilangan orang menggali poket mereka. Oleh itu, adakah insurans kesihatan menanggung kos pemeriksaan perubatan?

Berapakah kos pemeriksaan perubatan?

Kos ujian lengkap ini mungkin berbeza dari hospital ke hospital. Kosnya juga bergantung pada pakej peperiksaan yang anda pilih, semakin lengkap ujian, semakin mahal.

Biasanya, kos pemeriksaan perubatan bermula dari lima ratus ribu rupiah, hingga puluhan juta, bergantung pada berapa banyak pemeriksaan perubatan yang diambil.

Selain peningkatan jumlah orang yang diperiksa, kemudahan hospital juga mempengaruhi harga ini, misalnya kelas bilik yang dipilih.

Adakah pemeriksaan perubatan dilindungi oleh insurans kesihatan?

Insurans kesihatan swasta

Setiap syarikat insurans mempunyai polisi sendiri mengenai kos pemeriksaan perubatan. Terdapat insurans yang memberikan pemeriksaan perubatan, ada yang menjadikan pemeriksaan perubatan sebagai syarat sebelum mengambil insurans, dan ada juga yang meliputi pemeriksaan perubatan dengan terma dan syarat yang berlaku.

Sebenarnya, lebih banyak syarikat insurans swasta tidak menanggung kos pemeriksaan perubatan. Kerana, tujuan MCU bukan untuk keperluan mendesak seperti mendiagnosis penyakit dan rawatan tetapi untuk melihat status kesihatan.

Beberapa syarikat insurans swasta mengharuskan mereka melakukan MCU terlebih dahulu untuk melihat bagaimana keadaan calon peserta, ini berkaitan dengan premium yang harus dibayar.

Kadang kala keputusan MCU digunakan sebagai gambaran syarikat insurans untuk mengetahui secara kasar bagaimana risiko mesti dibiayai dengan peserta seperti ini.

Sebagai contoh, MCU anda menghasilkan sesuatu yang sedikit tidak normal, akan mengubah jumlah premium yang awalnya ditawarkan oleh penyedia insurans.

Polisi ini akan berbeza di setiap insurans swasta, contoh di atas hanyalah salah satu daripadanya. Untuk lebih pasti, tanyakan kepada syarikat penyedia insurans swasta anda.

Insurans kesihatan kerajaan

Pemeriksaan perubatan insurans kerajaan (kesihatan BPJS) tidak dilindungi sama sekali. Kerana tujuan pemeriksaan perubatan bukanlah untuk mendiagnosis gejala atau tanda yang muncul pada kesihatan anda. Oleh itu, peperiksaan MCU tidak dianggap sebagai perkara yang mendesak.

Sekiranya terdapat tanda-tanda perubatan tertentu yang memerlukan anda melakukan ujian, maka ia akan dilindungi. Sekiranya anda berada dalam keadaan sihat, maka anda ingin melakukan pemeriksaan makmal lengkap, dan semua pemeriksaan lain tidak dilindungi.

Walaupun begitu, terdapat beberapa pemeriksaan awal (saringan) yang dapat dilakukan secara percuma dengan BPJS Kesihatan. Pemeriksaan bukan pemeriksaan keseluruhan seperti MCU, tetapi memberi tumpuan kepada satu syarat.

Dilaporkan di halaman kesihatan BPJS, yang dapat diperiksa lebih awal secara percuma adalah layanan Pap smear dan IVA untuk mengesan barah serviks seawal mungkin.

Selain pemeriksaan barah serviks, seperti yang dilaporkan dalam Panduan Praktis untuk Pemeriksaan Kesehatan, BPJS Kesehatan juga menyediakan pemeriksaan gratis untuk penyakit yang menjadi fokus pengendalian kesihatan masyarakat, yaitu diabetes mellitus tipe 2 dan hipertensi. Sekiranya anda ingin memeriksa sendiri DM jenis 2 atau hipertensi, anda boleh menjalani pemeriksaan ini.