Kesihatan Muskuloskeletal

5 Punca Umum Sakit Lutut •

Sakit lutut bukan sahaja tidak selesa tetapi juga boleh menyukarkan anda bergerak. Sakit lutut yang teruk bahkan boleh membuatkan anda tidak dapat bergerak dengan banyak. Untuk merawat keadaan ini, pertama sekali perlu mengetahui apa yang menyebabkan sakit lutut anda.

Pelbagai penyebab sakit lutut

Supaya lain kali anda dapat mengelakkan keadaan ini, cari tahu apakah perkara utama yang sering menyebabkan sakit lutut.

1. Kecederaan

Kesakitan lutut yang teruk boleh disebabkan oleh kecederaan seperti bermain bola sepak atau tenis, atau boleh disebabkan oleh kecederaan di rumah, di tempat kerja, atau dalam kemalangan, yang menyebabkan air mata di ligamen dan tendon. Ligamen menghubungkan tulang ke sendi, sementara tendon menghubungkan tulang ke otot.

Sekiranya air mata ligamen dan tendon anda berlaku di sisi atau tepi lutut, rasa sakit akan terasa walaupun anda tidak melakukan apa-apa. Ia akan menjadi lebih teruk apabila lutut mengalami tekanan atau berat badan. Mungkin juga terdapat pembengkakan, pembakaran, malah lebam pada lutut, dan anda mungkin sukar mengawal dan menstabilkan lutut.

Kecederaan boleh merosakkan tulang dan sendi di lutut, menyebabkan keretakan dan pendarahan yang memancar ke sendi. Anda akan merasa panas, kekakuan, bengkak, dan lebam di lutut. Segera berjumpa doktor sekiranya lutut anda terasa lebih sakit dan bengkaknya semakin besar.

Juga, apabila lutut atau tulang lain di lutut anda patah, ia menyebabkan kesakitan yang tidak dapat ditanggung di lutut. Kadang kala, serpihan dari tulang yang patah ini boleh merosakkan sendi atau tisu lembut di lutut.

2. Artritis

Rheumatoid arthritis atau rheumatoid arthritis adalah penyakit yang mempengaruhi sendi dan tisu lain di lutut, menyebabkan keradangan. Rheumatism adalah penyakit autoimun yang berlaku apabila sistem kekebalan tubuh anda menyerang tisu di dalam badan anda sendiri yang sebenarnya tidak berbahaya. Gejala adalah sakit, kekakuan, panas, dan pembengkakan sendi. Penyakit ini juga dapat membataskan pergerakan anda dan bahkan boleh menyebabkan sakit dada.

Di samping itu, osteoartritis adalah penyakit degeneratif sendi yang paling biasa. Tulang rawan atau tulang rawan adalah tisu yang terdiri daripada kolagen. Terletak di antara tulang lutut anda, fungsinya adalah untuk menyerap hentaman dan kejutan.

Dari masa ke masa, tulang rawan dapat pecah dan tidak lagi dapat menahannya dengan betul. Ini menyebabkan tulang lutut anda menggosok antara satu sama lain, menyebabkan rasa sakit, kekakuan, dan bengkak. Bahkan boleh sampai tulang tumbuh ( tunjang tulang ) pada sendi yang terjejas.

Seperti rematik, lupus juga merupakan penyakit autoimun yang berlaku apabila sistem imun anda menyerang badan anda sendiri. Lupus tidak hanya menyerang lutut, tetapi juga kulit, otak, ginjal, dan bahagian badan yang lain. Selain sakit di lutut, anda mungkin juga merasa sakit di dada dan sukar bernafas secara normal. Gejala lain adalah demam, tidak sihat, dan sakit di mulut.

Apabila badan anda menyimpan terlalu banyak asid urik, ia boleh mencetuskan keradangan pada sendi anda yang kemudian membentuk kristal. Keradangan biasanya bermula pada sendi tertentu di lutut, kemudian merebak ke sendi lain.

3. Kista Baker

Salah satu penyebab sakit lutut adalah apabila cecair menumpuk di belakang lutut anda. Keadaan ini dikenali sebagai sista roti atau sista Baker. Selalunya hanya menimbulkan rasa tidak selesa, bukan sakit. Namun, jika kista terbuka, anda mungkin merasa sakit yang luar biasa bersama dengan bengkak dan lebam.

4. Osgood-Schlatter

Penyakit Osgood-Schlatter disebabkan oleh kecederaan pada lutut apabila lutut tidak berkembang sepenuhnya. Pesakit biasanya merasakan sakit, bengkak, dan kerengsaan. Sekiranya anda sering bermain bola sepak, bola tampar atau bola keranjang, anda berisiko menghadapi masalah ini.

5. Jangkitan

Jangkitan tulang yang paling biasa adalah osteomielitis, yang boleh disebabkan oleh bakteria atau kulat. Anda mungkin merasa sakit pada tulang lutut dan tisu lain, kadang-kadang disertai demam dan menggigil, serta panas dan bengkak di lutut.

Arthritis septik adalah keadaan yang berlaku apabila bakteria atau kulat menetap di sendi anda akibat kecederaan atau pembedahan. Rasa sakit yang dirasakan cukup parah, disertai dengan bengkak, kemerahan, dan demam. Ini adalah jenis arthritis akut yang paling biasa.