Kehamilan

Selepas Pendarahan Curettage Berlaku, Adakah Ini Biasa?

Selepas kuretase banyak yang mengatakan bahawa anda akan mengalami pendarahan. Adakah itu benar? Berbahaya atau tidak? Jangan risau, kuret adalah prosedur perubatan yang selamat. Curettage biasanya dilakukan di hospital oleh pakar yang pakar dalam bidangnya. Curettage tidak berbahaya dan sebenarnya diperlukan untuk keadaan tertentu untuk mengelakkan komplikasi atau keadaan menjadi lebih teruk. Lalu, adakah benar bahawa selepas rahim akan menyebabkan pendarahan? Adakah pendarahan selepas kuret normal? Lihat di bawah.

Ketahui prosedur kuret

Kuretase adalah operasi kecil yang dilakukan oleh doktor untuk membuang kandungan yang tidak normal di rahim atau kandungan rahim untuk pemeriksaan selanjutnya. Kuret mempunyai nama perubatan DC (Dilatation & Curettage). Prosedur kuretase digunakan untuk mengikis dan mengumpulkan tisu dari bahagian dalam rahim.

Anda mungkin perlu menjalani prosedur ini kerana pelbagai sebab. Contohnya termasuk pengguguran elektif, pengesanan barah rahim, untuk merawat pendarahan haid yang berat, atau membuang tisu yang tersisa setelah keguguran.

Selepas kuretase wanita biasanya mengalami pendarahan normal. Walau bagaimanapun, pendarahan yang tidak normal juga mungkin berlaku. Sekiranya pendarahan pasca kuret tidak normal, anda mungkin mengalami komplikasi tertentu.

Adakah normal mengalami pendarahan selepas penyembuhan?

Melaporkan dari halaman Livestrong, pendarahan ringan atau kehadiran bintik-bintik darah adalah salah satu tanda normal selepas kuretase. Namun, jika pendarahannya sangat berat (jumlahnya banyak), itu boleh menjadi tanda bahawa ada sesuatu yang tidak kena. Pendarahan berat selepas kuret pada wanita pascamenopause juga menunjukkan masalah.

Wanita yang mengalami pendarahan berat perlu mendapatkan rawatan perubatan.

Pendarahan berat ini boleh berlaku kerana berlubang (lubang atau luka) rahim semasa kuret dilakukan. Perforasi rahim adalah komplikasi yang mungkin berlaku selepas pembedahan di bahagian dalam rahim. Contohnya, kecederaan pada saluran darah di rahim. Sebabnya, kuret logam dapat menembusi rahim atau organ dalaman lain sehingga pendarahan berat dapat terjadi setelah kuret.

Apa yang harus diberi perhatian selepas kuretase?

Boleh dirawat atau pulang terus beberapa jam selepas kuretase

Sebilangan besar wanita perlu dimasukkan ke hospital atau klinik selama beberapa jam setelah rawatan kuret dilakukan. Namun, ada juga yang terpaksa dimasukkan ke hospital untuk pemerhatian. Yang penting adalah mengikuti semua arahan doktor yang merawat anda.

Sekiranya anda diminta untuk tinggal beberapa hari, mungkin ada keadaan perubatan lain yang perlu dipantau agar selamat bagi anda. Di hospital biasanya anda akan diberi antibiotik untuk mencegah jangkitan dan beberapa ubat penahan sakit untuk melegakan kekejangan perut.

Kekejangan perut seperti anda dalam tempoh haid anda

Selepas penyembuhan anda mungkin mengalami kekejangan perut sehingga 24 jam. Sebilangan wanita hanya mengalami kekejangan selama 1 jam berikutnya, dan tidak boleh melebihi 24 jam.

Kekejangan ringan dan pendarahan

Beberapa hari selepas kuretase hingga 2 minggu ke depan, pendarahan masih mungkin berlaku. Namun, bukan darah yang keluar secara berterusan dalam jumlah banyak. Ibuprofen atau naproxen biasanya digunakan untuk merawat keadaan ini.

Bilakah pergi ke doktor?

Sebelum dan selepas rawatan kuret, doktor biasanya akan memberi arahan lengkap untuk mencegah komplikasi. Terdapat beberapa perkara yang juga boleh menjadi tanda-tanda komplikasi berbahaya:

  • Pusing hingga pengsan beberapa hari selepas kuretase
  • Pendarahan berterusan selama lebih dari 2 minggu
  • Kekejangan berterusan selama lebih dari 2 minggu
  • Pendarahan yang berlaku lebih banyak daripada semasa haid, atau jika jumlah darah yang keluar kira-kira satu pad setiap jam
  • Demam lebih daripada 38 darjah celcius
  • Sejuk dan menggigil
  • Bau busuk