Kesihatan kulit

5 Cara Utama dalam Merawat Kulit Kaki |

Merawat kulit tidak hanya tertumpu pada wajah. Anda juga perlu menjaga kulit di bahagian badan yang lain, salah satunya adalah kaki. Namun, apakah kaedah utama untuk merawat kulit kaki agar kaki kekal sihat dan licin?

Cara merawat kulit kaki agar kekal sihat

Mempunyai kulit yang sihat adalah impian semua orang. American Academy of Dermatology menyebut tiga kunci untuk merawat kulit, dari muka hingga kaki.

Caranya termasuk menjaga kulit agar tetap sihat, melindungi kulit dari pendedahan cahaya matahari yang berlebihan, dan merawatnya dengan segera sekiranya masalah berlaku.

Sekiranya tujuan anda kali ini adalah menjaga kulit kaki, kuncinya tetap sama seperti di atas. Untuk lebih jelas, mari kupas satu persatu cara merawat kulit kaki agar tetap sihat.

1. Tanggalkan cat kuku

Salah satunya adalah cara merawat kuku kaki, iaitu dengan rajin memotong kuku dan kurang menggunakan cat kuku. Memakai cat kuku cantik, tetapi terlalu kerap menggunakannya juga boleh merosakkan kuku anda.

Ini kerana cat kuku mengandungi bahan kimia yang dapat mengubah warna kuku dan mengikis ketebalannya. Akibatnya, kuku menjadi nipis, rapuh, dan mudah pecah.

Tidak mengapa menggunakan cat kuku, tetapi tidak terlalu kerap. Biarkan kuku kaki anda bebas dari cat kuku. Untuk menghilangkan cat kuku, gunakan larutan bukan aseton yang lebih selamat untuk kuku dan kulit di sekitarnya.

2. Mengelupas

Setiap hari berjuta-juta sel kulit mati dan diganti dengan sel baru yang sihat. Sekiranya tidak dibersihkan dengan betul, sel-sel kulit mati dapat menumpuk. Penumpukan sel kulit mati dapat menjadikan kulit di kaki anda kusam.

Penyelesaiannya adalah pengelupasan (pembuangan sel kulit mati). Kaedah ini cukup kuat untuk menjadikan kulit kaki lebih bersih. Caranya, campurkan dua sudu garam Epsom dengan air suam.

Rendam kaki anda selama 15 minit dan gosokkannya dengan batu apung. Kemudian bilas dengan air hingga bersih. Walaupun berkesan, jangan lakukan kaedah ini jika kulit di kaki anda cedera.

3. Gunakan pelembap

Kulit kaki kering adalah masalah yang paling biasa. Keadaan ini menyebabkan kaki menjadi retak, mengelupas, dan gatal. Cara merawat kulit kaki kering seperti ini adalah dengan menjaga kelembapan.

Anda boleh menggunakan produk pelembap sekerap yang diperlukan. Sangat penting untuk menerapkan pelembap pada kulit kaki selepas anda mandi.

4. Perhatikan peraturan untuk memakai kasut

Memakai kasut dianggap melindungi kulit dari sinar matahari atau kotoran. Ini benar, tetapi ada peraturan yang perlu anda ikuti ketika memakai kasut agar kulit di kaki anda tidak menjadi masalah.

Memakai kasut yang salah sering menyebabkan bau kaki, cetakan, lecet, dan lecet pada kulit. Baiklah, lihat cara merawat di bawah untuk mengelakkan masalah ini.

  • Pastikan kasut dan stoking anda sentiasa bersih. Pastikan mencuci kasut dan menukar stoking anda dengan kerap.
  • Jangan biarkan kaki anda memakai kasut sepanjang hari. Luangkan masa sebentar untuk membiarkan kulit kaki anda bernafas dengan bebas dengan menanggalkan kasut anda.
  • Pilih jenis dan ukuran kasut yang betul supaya kulit di kaki anda tidak melepuh atau melepuh.

5. Rawat masalah kulit kaki dengan segera

Sumber: Mama Union

Kaki anda mudah terkena kotoran dari lantai, kasut, atau selipar yang anda pakai. Masalah kulit kaki yang sering menyerang adalah kutu air, jamur kuku kaki, atau jamur kuku. Sekiranya anda mengalami semua ini, jangan mengabaikannya.

Tidak peduli boleh memburukkan keadaan kulit di kaki. Kesannya, anda tidak akan merasa selesa dengan aktiviti anda dan merawatnya akan menjadi lebih sukar.

Cara merawat kulit dan kuku kaki dari masalah ini, anda boleh lakukan dengan rawatan di rumah, iaitu dengan menggunakan krim antijamur dan krim penghilang gatal yang boleh dibeli tanpa preskripsi doktor.

Sekiranya tidak bertambah baik, jangan berlengah berjumpa doktor kulit. Pakar akan memberikan rawatan yang lebih sesuai agar kulit di kaki anda pulih.