Kesihatan kulit

Adakah Terdapat Manfaat Blackhead Extractor? |

Sebagai pelopor jerawat, bintik hitam mesti dibasmi agar tidak menimbulkan masalah. Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan untuk menghilangkan komedo. Sebenarnya, sekarang ada alat penghisap blackhead yang 'katanya' berkesan. Adakah betul?

Apa itu pengekstrak komedon?

Pengekstraksi blackhead adalah alat seperti vakum untuk menghisap komedo, termasuk minyak dan kulit mati dari liang. Nama hebat alat ini adalah vakum liang, vakum blackhead, atau penghilang blackhead vakum.

Pada masa lalu, alat penyedut komedo hanya terdapat di klinik kecantikan. Kini, banyak alat ini telah terjual, termasuk di pasar sehingga boleh diamalkan di rumah.

Blackheads adalah pori-pori yang tersumbat dengan minyak dan sel kulit mati. Penyumbatan ini dioksidakan oleh udara, menghasilkan warna gelap atau hitam.

Alat ini biasanya bertujuan untuk merawat komedi terbuka. Sementara itu, tidak diketahui apakah ia dapat digunakan untuk komedi tertutup ( whitehead ).

Fungsi penyedut komedo

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, alat pembersih komedo ini digunakan untuk menyedut bintik hitam (komedo) yang menyumbat liang-liang anda.

Walau bagaimanapun, kaedah ini biasanya lebih berkesan pada komedo yang longgar. Ini bermaksud bahawa anda perlu menjalani perawatan kulit sebelum menggunakan alat ini, seperti pengelupasan kulit.

Terdapat beberapa ramuan yang dapat membantu membuka liang untuk membantu alat ini menghisap komedo, termasuk:

 • wap,
 • asid glikolik, atau
 • asid salisilik.

Cara menggunakan alat penghisap blackhead

Walaupun kelihatan mudah, berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda ikuti ketika menggunakan alat vakum komedo.

 1. Cuci muka dengan bersih dengan pembersih mengikut jenis kulit anda.
 2. Kukus wajah anda dengan pengukus atau air panas untuk melebarkan liang pori.
 3. Keringkan wajah anda dengan tuala bersih.
 4. Pastikan pengekstrak bintik hitam dibersihkan dan hidupkan.
 5. Tetapkan perkakas dengan daya sedutan yang rendah.
 6. Letakkan hujung alat dengan perlahan pada kawasan bintik hitam dan alat itu akan mula menghisap bintik hitam.
 7. Gerakkan vakum secara perlahan dalam corak menegak.
 8. Cuba jangan menghisap kawasan komedo yang sama terlalu lama.
 9. Setelah selesai, bersihkan hujung alat dengan alkohol gosok.
 10. Ulangi aktiviti ini setiap dua minggu untuk hasil yang optimum.

Petua untuk memaksimumkan penggunaan pembersih vakum komedo

Berbanding dengan klinik kecantikan, hasil penggunaan alat penyedut komedo di rumah tidak begitu memuaskan.

Komedo anda akan hilang, tetapi kemungkinan besar mereka akan kembali dengan cepat. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara yang boleh anda cuba memaksimumkan hasil alat ini.

1. Menambah pengelupasan kimia ke wajah

Setelah membersihkan liang anda dengan pembersih vakum, cubalah menggabungkan rawatan ini dengan bahan kimia pengelupasan, seperti asid glikolik.

2. Menggunakan topeng

Bukan itu sahaja, anda boleh menggunakan topeng yang diperbuat daripada tanah liat ( tanah liat ), atau arang, dan kunyit untuk membersihkan liang.

3. Menggunakan jalur pori

Memandangkan banyak perkara yang dilakukan untuk merawat komedo, anda mungkin dapat menggunakan jalur pori (penutup hidung) sebagai tambahan. Namun, tidak perlu berlebihan, hanya seminggu sekali sudah cukup agar liang tidak cedera.

Risiko menggunakan alat penghilang bintik hitam

Walaupun dapat membantu menghilangkan komedo dengan cepat, alat ini boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan. Penggunaan alat penghilang blackhead yang berlebihan boleh menyebabkan lebam, juga dikenal sebagai telangiectasias.

Telangiectasias adalah keadaan apabila saluran darah kecil pecah di kulit. Sekiranya terlalu teruk, anda mungkin memerlukan rawatan untuk saluran darah yang rosak.

Rawatan ini biasanya dilakukan dengan laser untuk memperbaiki penampilan yang disebabkan oleh penggunaan alat penghilang bintik hitam terlalu kerap.

Bagi pemilik jenis kulit sensitif, berisiko terkena rosacea (kemerahan pada kulit), atau mempunyai jerawat yang dijangkiti (meradang), elakkan alat penyedut komedo.

Cara lain untuk menghilangkan komedo

Peranti penghisap blackhead memang cukup membantu mengatasi masalah kulit ini. Walau bagaimanapun, anda boleh mencuba cara lain untuk menghilangkan komedo yang jauh lebih berkesan di bawah.

 • Gunakan pembersih dengan asid salisilik untuk memecah sel kulit mati.
 • Mengelupas dengan asid hidroksi beta (BHA), seperti asid glikolik.
 • Gunakan produk penjagaan kulit yang mengandungi retinoid.
 • Cuba produk penjagaan yang dilabel bukan komedogenik.
 • Sentiasa cuci muka selepas berpeluh.
 • Elakkan tidur sebelum menanggalkan alat solek.
 • Rujuk pakar kulit untuk pengelupasan bahan kimia.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, minta doktor kulit atau pakar dermatologi untuk memahami penyelesaian yang sesuai dengan keadaan anda.