Kesihatan kulit

Cara Memilih Syampu Anti Kelemumur yang Betul •

Pasti menjengkelkan apabila rambut dan kepala kita terkena kelemumur. Salah satu cara untuk mengatasi ini, ya dengan syampu anti kelemumur. Tetapi adakah anda tahu bahawa kita tidak boleh memilih syampu anti kelemumur?

Kelemumur tidak berbahaya dan biasanya kita boleh mengatasinya hanya dengan syampu anti kelemumur. Terdapat banyak jenis syampu anti kelemumur yang terdapat di pasaran, jadi tidak sukar untuk mencarinya. Namun, itu tidak bermakna semua syampu anti kelemumur adalah sama. Seperti yang ditulis WebMD Namun, tidak semua syampu anti kelemumur mempunyai ramuan atau ramuan yang sama, seperti:

 • Tar arang batu buatan
 • Pyrithione zink
 • Asid salisilik dan sulfur
 • asid salisilik
 • Selenium sulfida
 • Ketokonazol

Perkara yang perlu diberi perhatian semasa membuat syampu

Mencuci rambut adalah aktiviti yang mungkin anda lakukan setiap hari semasa mandi. Walau bagaimanapun, untuk WebMD , profesor dermatologi, Amy McMichael, MD, dari Pusat Perubatan Wake Forest Baptist, mengatakan, orang yang mempunyai rambut yang tidak bermasalah, tidak perlu bersusah payah menjalani rutin mencuci rambut.

"Sekiranya anda mempunyai rambut yang sihat, tidak menjadi masalah walaupun anda tidak mencuci syampu setiap hari. Tetapi kenyataannya yang malang ialah banyak di antara kita jarang mencuci rambut, ”kata Amy.

Tidak mencuci rambut boleh menyebabkan kelemumur. Seperti yang dijelaskan sebelumnya, apabila anda mengalami kelemumur, anda biasanya boleh mengatasinya dengan syampu anti kelemumur. Namun, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan dalam menangani kelemumur di kulit kepala.

 • Anda perlu mengganti syampu jika syampu anti kelemumur yang telah lama anda gunakan tidak lagi berkesan seperti ketika anda menggunakannya.
 • Berapa kerap anda perlu mencuci rambut dengan syampu anti kelemumur ini biasanya berbeza-beza, dari setiap hari hingga hanya seminggu sekali. Periksa pembungkusan syampu untuk mendapatkan arahan.
 • Jangan lupa untuk menggosok kulit kepala semasa mencuci. Biarkan syampu dan busa meresap ke kulit kepala selama 5 minit atau seperti yang diarahkan oleh produk, sebelum dibilas.
 • Bilas dengan betul dan jangan biarkan busa syampu tersisa, kerana ini boleh merengsakan kulit anda.
 • Sekiranya kelemumur anda bertambah baik, anda boleh mengurangkan penggunaan syampu anti kelemumur.

Sudah tiba masanya untuk memilih syampu anti kelemumur yang betul

Setelah memahami apa yang dijelaskan sebelumnya, sudah tiba masanya untuk memilih syampu anti kelemumur yang sesuai untuk anda. Namun, sebelum anda memilih syampu anti kelemumur, pertimbangkan perkara berikut:

 • Apa yang menyebabkan kelemumur di kepala anda?
 • Bahan atau ramuan apa yang harus anda perhatikan?
 • Apa jenis rambut yang anda ada?

Seperti dipetik Kebenaran Syampu Apabila seseorang membeli syampu anti kelemumur, ramai yang tidak memikirkan apa yang menyebabkan kelemumur. Memilih syampu anti kelemumur yang terbaik untuk anda akan merawat kelemumur secara berkesan dan tidak akan menyebabkan masalah rambut yang lain. Anda juga tidak boleh menggunakan syampu yang berlebihan, kerana boleh menyebabkan kelemumur menjadi lebih teruk, malah merosakkan rambut.

Pilihlah yang mampu mengatasi kulat

Sumber kelemumur terbesar adalah dermatitis seborrheic, yang walaupun tidak jelas apa yang menyebabkannya, beberapa pakar percaya penyakit ini berkaitan dengan jamur. Kulat di kepala setiap orang berbeza, dan kebanyakan syampu anti kelemumur mempunyai sifat anti-kulat, seperti zink pyrithione, selenium sulfida, ketoconazole, dan minyak pokok teh. Semua bahan ini berpotensi mengatasi masalah kulat.

Sekiranya kerengsaan, jangan lupa tambahkan pelembap

Syampu yang mengandungi asid salisilat dan tar arang batu, walaupun sangat membantu menangani kelemumur, apabila digunakan setiap hari boleh menyebabkan kerengsaan dan bahkan lebih banyak kelemumur. Semasa memilih syampu dengan bahan seperti ini, jangan lupa untuk menambah pelembap yang boleh membantu sebagai perapi .

Syampu anti kelemumur organik juga boleh dipilih

Ini boleh menjadi penyelesaian bagi orang yang tidak suka menggunakan bahan kimia untuk rambut mereka. Sebilangan besar syampu organik ini menggunakan minyak pokok teh sebagai bahan anti kelemumur. Syampu organik ini menggunakan banyak minyak pati dan ekstrak untuk merawat kelemumur, menghilangkan kelemumur, dan melembapkan kulit kepala. Bahan-bahan syampu organik biasanya merangkumi sage, rosemary, jojoba, aloevera, peppermint, kelapa, dan lain-lain.

Syampu anti kelemumur yang terbaik untuk anda akan menyebabkan kelemumur anda hilang, tidak merosakkan rambut anda, dan yang paling penting berfungsi dengan baik. Namun, anda mungkin memerlukan sedikit masa untuk akhirnya menemui syampu yang terbaik untuk anda.

Anda boleh mencuba satu syampu terlebih dahulu selama beberapa minggu, sebelum mencuba syampu yang lain untuk melihat bagaimana ia berfungsi untuk anda. Walaupun bungkusannya mengatakan bahawa syampu itu yang terbaik, itu tidak bermaksud yang terbaik untuk anda, kerana tubuh setiap orang bertindak balas secara berbeza.

BACA JUGA:

 • Adakah menukar syampu merosakkan rambut?
 • Cara menghilangkan kulit kepala berminyak dengan pantas
 • Ini berbeza dengan pomade, wax, dan gel rambut