Pemakanan

Kenali 5 Tanda dan Gejala Kekurangan Zink Plus Cara Mengatasinya

Tubuh memerlukan pelbagai vitamin dan mineral untuk berfungsi dengan baik. Salah satu mineral yang paling penting ialah zink. Walaupun diperlukan dalam jumlah kecil, seseorang masih boleh mengalami kekurangan zink. Keadaan ini juga akan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Jadi, apakah gejala kekurangan zink yang mungkin berlaku?

Apakah tanda-tanda dan gejala kekurangan zink?

1. Rambut gugur hingga botak

Dilaporkan di halaman Pencegahan, kadar zink yang rendah akan membuat lebih banyak rambut gugur. Beberapa kes seperti orang yang mengalami alopecia, atau penyakit autoimun juga sering mengalami keguguran rambut, jadi keguguran ini biasanya terjadi kerana tubuh mengalami kekurangan zink.

Sekiranya anda melihat tanda-tanda ini dalam diri anda, jangan panik. Terdapat banyak sebab mengapa semakin banyak rambut gugur. Lihat terlebih dahulu jika ada tanda dan gejala lain. Sekiranya terdapat kekurangan zink yang teruk, hanya beberapa helai rambut yang dapat tersisa di kulit kepala.

2. Banyak jerawat muncul

Beberapa kajian mendapati bahawa mengambil ubat oral atau menggunakan ubat topikal yang mengandungi zink dapat membantu membersihkan jerawat. Para penyelidik percaya bahawa zink atau zink mempunyai sifat anti-radang, dan dapat mengurangkan jumlah minyak dan bakteria yang mencetuskan jerawat.

Walaupun begitu, jerawat sebenarnya boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, tidak selalu orang yang mendapat jerawat kerana kekurangan zink.

Sekiranya anda telah melakukan rawatan, pengubahsuaian diet yang sihat, kawalan tekanan tetapi masih banyak, anda harus berjumpa doktor sama ada jerawat itu berkaitan dengan keadaan kekurangan zink.

3. Keupayaan deria rasa dan bau dikurangkan

Kandungan zink yang mencukupi di dalam badan diperlukan untuk menghasilkan enzim yang disebut carbonic anhydrase, yang penting untuk mengenali rasa dan bau. Sekiranya zink kekurangan dalam badan, ia akan memberi kesan kepada enzim.

Oleh itu, orang yang mengalami kekurangan zink akan mengalami kesukaran untuk merasakan makanan kerana penurunan kepekaan terhadap rangsangan rasa dan bau. Sekiranya anda mempunyai ini, selera makan anda akan turun, dan makanan yang masuk kurang.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa pemberian ubat-ubatan yang mengandung zink kepada orang-orang yang mengalami kesulitan merasakan rangsangan merangsang bahagian otak yang mengawal pengambilan makanan untuk menjadi lebih aktif. Oleh itu, zink dianggap sebagai mineral yang memainkan peranan yang sangat penting dalam tindak balas deria bau dan rasa.

Risiko keupayaan berkurang untuk merasakan rasa dan bau lebih biasa pada orang dewasa yang lebih tua.

4. Mudah mendapat penyakit

Jangan abaikan selesema yang tidak hilang, ini mungkin merupakan gejala kekurangan zink. Apabila anda tidak mendapat cukup zink, fungsi tindak balas imun akan menurun.

Kerana zink adalah mineral penting yang mengaktifkan sel T, sel yang akan berfungsi untuk mengawal tindak balas imun dan menyerang kuman. Itulah sebabnya jika kekurangan zink anda sangat mudah terkena pelbagai penyakit berjangkit dan bertahan lama.

Jadi bagaimana mengatasi kekurangan zink?

Sekiranya tanda-tanda di atas berlaku, maka anda harus membuat perubahan pada diet anda dan berjumpa doktor untuk mengesahkan keadaan anda. Pertimbangkan untuk makan lebih banyak makanan yang mengandungi zink:

  • daging merah
  • Kekacang
  • Bijirin
  • Tiram
  • Bijirin yang diperkaya dengan zink
  • Oatmeal
  • Susu

Selain makanan, anda juga boleh menambah jumlah zink di dalam badan anda dengan mengambil makanan tambahan zink. Zink cukup mudah didapati dalam pelbagai suplemen multivitamin atau makanan tambahan khas yang hanya mengandungi zink secara dominan.

Sekiranya anda mengambil makanan tambahan untuk meningkatkan jumlah zink, anda masih perlu berhati-hati kerana zink dapat berinteraksi dengan pelbagai antibiotik, ubat-ubatan arthritis, dan diuretik. Rujuk doktor anda terlebih dahulu jika anda menggunakan ubat ini.