Keibubapaan

Adakah benar permainan kanak-kanak tradisional lebih baik daripada alat?

Sekiranya anda memikirkan masa kecil anda, permainan apa yang sering anda mainkan? Bermula dari layang-layang, congklak, bebola bekel, guli, hingga pletokan, iaitu tembakan dari bilah buluh, anda pasti memainkan salah satunya. Tidak seperti sekarang, anak kecil lebih suka bermain dengan alat daripada mainan kanak-kanak tradisional. Sebenarnya, yang mana satu daripada generasi permainan yang berbeza ini mempunyai faedah yang lebih baik untuk kanak-kanak? Ayuh, cari jawapan di bawah.

Apakah permainan tradisional dan permainan moden?

Kanak-kanak menghabiskan sebahagian besar masa mereka bermain. Tetapi jangan salah, melalui aktiviti ini mereka belajar banyak perkara dan mengembangkan diri. Permainan kanak-kanak agak pelbagai, dari permainan tradisional hingga moden.

Menurut Bishop dan Curtis (2001) permainan tradisional adalah permainan yang diturunkan dari satu generasi ke generasi berikutnya yang mengandungi nilai dan kebaikan yang positif. Dalam permainan ini ada peraturan yang fleksibel, yang dapat diubah sesuai dengan kebutuhan.

Malangnya, permainan ini mula digantikan dengan permainan teknologi canggih yang membolehkan kanak-kanak tidak perlu keluar dari rumah. Ya, permainan moden biasanya dimainkan melalui alat, seperti telefon pintar, komputer, atau tablet.

Ditambah dengan permainan tradisional dan moden

Setiap jenis permainan mesti mempunyai kelebihan dan kelebihan tersendiri. Walau bagaimanapun, anda perlu mengetahui apa kelebihan dan kekurangan antara alat dan alat permainan kanak-kanak tradisional.

Menurut Eichberg (2005), permainan tradisional hampir sama dengan sukan. Sekiranya anda perhatikan, kebanyakan permainan kanak-kanak di luar rumah memerlukan badan anak untuk bergerak dan berpeluh. Kesannya tidak jauh berbeza dengan senaman.

Selain meningkatkan aktiviti kanak-kanak, permainan tradisional juga memungkinkan komunikasi antara kanak-kanak dan rakan sebaya mereka. Ini meningkatkan perbendaharaan kata kanak-kanak dan meluaskan lingkaran rakan anak. Manfaat lain dari mainan kanak-kanak tradisional termasuk:

1. Menajamkan kreativiti kanak-kanak

Beberapa permainan tradisional memerlukan media, misalnya menggunakan batu sebagai penanda. Sekiranya tidak ada batu, anak boleh menggunakan benda lain, seperti jubin. Biasanya garis pemisah untuk permainan dampu di kebun diwarnai dengan cat. Namun, jika tidak tersedia, anak dapat menggunakan kapur untuk membuat garis pemisah.

2. Membina watak dan perkembangan kognitif kanak-kanak

Permainan tradisional memerlukan kanak-kanak mengikuti peraturan, bekerjasama dengan rakan, menerima kekalahan, dan membuat strategi untuk mengalahkan lawan.

3. Meningkatkan kemahiran motor

Permainan bantuan mengasaskan keseimbangan tubuh anak-anak, sementara permainan bola bekel dapat meningkatkan kemampuan motorik anak-anak dalam menangkap bola dan mengambil biji bekel.

Walaupun faedahnya banyak, permainan jenis ini juga berisiko. Kanak-kanak mungkin jatuh dan cedera semasa bermain permainan ini. Sebenarnya, kanak-kanak yang terlalu bersemangat untuk bermain kadang-kadang lupa untuk merasa letih. Kesannya, tubuhnya boleh letih dan berasa sakit.

Jadi, bagaimana dengan permainan moden pada alat? Terdapat banyak pilihan permainan yang tersedia di alat, seperti mempertajam kemahiran otak, penglihatan mata, meningkatkan kemampuan dalam bidang tertentu. Permainan ini dapat meningkatkan kognitif kanak-kanak.

Malangnya, permainan jenis ini boleh membuat kanak-kanak ketagih. Kesannya, dia akan malas bermain di luar. Tidak ada interaksi dan komunikasi yang wujud antara anak-anak dan rakan-rakan di persekitaran rumah mereka. Selain itu, kesihatan fizikal juga mengancam kanak-kanak yang sudah ketagih permainan, seperti sakit badan, kegemukan, masalah penglihatan, dan lambat bercakap.

Adakah mainan kanak-kanak tradisional lebih berguna?

Jika dibandingkan dengan faedahnya, mainan kanak-kanak tradisional cenderung tidak memberi kesan negatif. Namun, ada kemungkinan permainan ini juga dapat membuat si kecil tidak merasa seperti di rumah.

Oleh itu, sama ada tradisional atau moden, anda dan pasangan perlu memerhatikannya. Seperti, mengehadkan masa kanak-kanak bermain dan keselamatan mereka semasa bermain.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌