Pemakanan

Menghidap makanan ringan tidak mengapa, tetapi Elakkan 7 Kesalahan Ini

Sekiranya anda menurunkan berat badan, anda mungkin takut untuk mengunyah. Sebenarnya, orang yang sedang menjalani diet sebenarnya masih boleh snek, anda tahu. Sekiranya anda bijak memilih makanan ringan dan tidak makan berlebihan, makanan ringan tidak akan membuat anda gemuk atau terganggu makanan anda.

Bagaimana, ingin mencuba makanan ringan yang sihat untuk diet? Jangan biarkan anda membuat tujuh kesalahan yang paling biasa berikut, ya!

1. Makan makanan ringan yang sihat

Walaupun anda memilih makanan ringan yang sihat seperti buah atau yogurt rendah lemak, itu tidak bermakna anda boleh mengunyah seberapa banyak yang anda suka. Terlalu banyak makanan ringan semasa berdiet juga menyukarkan anda untuk menurunkan berat badan. Sebabnya, makanan ringan yang sihat anda masih mengandungi kalori atau gula.

Penyelesaian : Supaya anda tidak makan banyak makanan ringan yang sihat, jadwalkan waktu makanan ringan dan sesuaikan bahagiannya sehingga anda tidak mempunyai terlalu banyak kalori. Dengan cara itu, apabila anda ingin snek, anda sudah tahu hadnya.

2. Menipu makanan ringan yang dikatakan sihat

Pada masa ini, banyak makanan ringan dipasarkan dengan janji untuk menjadi lebih sihat. Contohnya, rendah lemak, rendah gula, bebas bahan pengawet, organik, atau dibuat dari buah sebenar. Label seperti ini tidak semestinya benar, anda tahu. Sekiranya anda tidak berhati-hati dan akhirnya tertipu, anda mungkin makan makanan ringan yang tinggi kalori, gula, garam, dan lemak.

Penyelesaian : Sebelum membeli produk makanan ringan kegemaran anda, selalu baca labelnya lagi. Walaupun mengandungi lemak rendah, periksa jadual maklumat pemakanan dan pastikan jumlah kandungan lemak benar-benar rendah.

3. Mengurangkan pengambilan vitamin dan mineral semula jadi

Ramai orang malah lupa untuk memenuhi keperluan pemakanan semula jadi harian mereka seperti vitamin dan mineral. Ini kerana mereka merasa kenyang dan telah menerima nutrien dari makanan ringan semasa diet. Namun nutrien seperti protein, vitamin, dan mineral dari makanan yang sihat masih jauh lebih penting untuk mengawal berat badan daripada kebanyakan makanan ringan.

Penyelesaian: Daripada makan makanan ringan yang menjadikan anda kenyang, seperti roti, ais krim, atau kentang goreng, pilihlah makanan yang cukup ringan tetapi kaya dengan nutrien. Contohnya brokoli dan potongan lobak rebus.

4. Snek ketika anda tidak lapar

Kerana itu adalah kebiasaan, anda mungkin masih mengunyah ketika anda tidak lapar. Diet juga boleh menjadi tidak kemas kerana sebenarnya anda akan makan setiap hari.

Penyelesaian : Kurangkan bahagian yang anda makan ketika berdiet supaya anda lebih kerap makan dan snek. Sejumlah kajian menunjukkan bahawa makan dengan kerap dalam bahagian kecil lebih berkesan untuk membuang lemak degil.

5. Pilih makanan ringan yang dibungkus

Makan makanan ringan yang dibungkus memang sedap. Contohnya coklat, kentang kentang, atau jus buah yang dibungkus. Namun, menurut pakar pemakanan dari Amerika Syarikat, Elizabeth Somer, makanan bungkus yang telah diproses berulang kali mengandungi kalori yang lebih tinggi. Anda mungkin akan mendapat berat badan jika anda makan ringan secara sembarangan.

Penyelesaian : Pilih makanan ringan dengan proses yang paling semula jadi. Contohnya, gantikan jus buah bungkus siap makan dengan jus buah segar yang anda buat sendiri di rumah.

6. Makan makanan ringan secara langsung dari bungkusan besar

Sekiranya anda terpaksa makan makanan ringan yang dibungkus, anda mungkin terbiasa makan terus dari bungkusan yang cukup besar. Hasilnya, anda bahkan tidak menyedari bahawa anda terlalu banyak mengunyah. Ini kerana anda merasakan anda harus menyelesaikan satu bungkus dalam satu hidangan.

Penyelesaian : Jangan makan terus dari bungkusan. Pindahkan ke bekas yang lebih kecil terlebih dahulu dan makan secara sederhana. Elakkan makanan ringan semasa menonton televisyen atau bermain WL. Sebabnya, anda mungkin juga tidak menyedari bahawa anda telah makan terlalu banyak.

7. Keinginan tidak dipenuhi

Semasa mengunyah makanan, anda boleh memilih makanan yang tidak memenuhi selera anda. Contohnya, anda menginginkan kentang goreng dan bukannya makanan ringan di bar granola. Anda masih mempunyai keinginan dan apabila anda makan besar anda makan karbohidrat.

Penyelesaian : Bukan bahawa anda harus selalu makan makanan ringan yang diinginkan oleh lidah. Selesaikan saja makanan ringan agar makanan ringan tetap enak dan sihat. Contohnya, bukannya makan kentang goreng di restoran makanan segera, buatlah kentang panggang anda sendiri di rumah.