Keibubapaan

Inilah Sebab Mata Plus pada Kanak-kanak |

Biasanya mata tambah atau rabun jauh mula menyerang orang dewasa yang berumur lebih dari 40 tahun. Ada yang berpendapat bahawa ini adalah penyakit orang tua atau orang tua. Malah, mata plus pada kanak-kanak juga boleh berlaku. Apa yang menyebabkan rabun jauh pada kanak-kanak? Ini adalah penjelasan penuh.

Apakah mata tambah pada kanak-kanak?

Kanak-kanak yang rabun jauh kesukaran melihat objek yang dekat dengan mata. Objek yang jauh dari mata muncul dengan lebih jelas.

Itulah sebabnya mengapa sukar membaca, menaip, atau bermain dengan telefon bimbit anak.

Walaupun dalam beberapa kes, penglihatan dekat dapat terganggu pada anak-anak yang memiliki rabun jauh yang sangat serius.

Pada kanak-kanak yang rabun jauh, terdapat kelainan gambar optik yang jatuh di belakang retina. Bola mata dengan rabun jauh secara amnya terlalu pendek.

Keadaan ini menjadikan cahaya tidak dapat jatuh tepat di retina dan penglihatan menjadi kabur. Selain itu, biasanya terdapat kelainan pada bentuk kornea atau lensa mata anak.

Plus gejala mata pada kanak-kanak

Bagi anak-anak yang berpandangan jauh, ibu bapa mungkin sukar mengetahui. Ini kerana kanak-kanak tidak begitu memahami bagaimana mata normal berfungsi.

Kanak-kanak juga tidak memahami tanda-tanda rabun jauh dan tidak dapat melihatnya dengan mata kasar.

Untuk menjadikannya lebih mudah, berikut adalah gejala mata tambah pada anak-anak yang perlu diketahui oleh ibu bapa.

Penglihatan dan bayangan kabur

Sekiranya anak mengadu penglihatan kabur, hantu, atau kabur, segera ajak anak untuk melakukan pemeriksaan mata. Biasanya gejala ini akan bertambah teruk pada waktu malam.

Kesukaran melihat objek dari dekat

Gejala mata plus pada kanak-kanak dan orang dewasa masih sama. Ibu perlu memperhatikan pergerakan anak ketika berinteraksi dengan objek dari jarak dekat.

Sekiranya anak anda cenderung menyimpan mainan, buku, atau alat , ada kemungkinan anak itu berpandangan jauh.

Mata sakit dan letih

Mata kanak-kanak yang rabun jauh lebih cepat dan merasa sakit. Biasanya, anak akan bertindak balas apabila matanya berasa tidak selesa.

Contohnya, anak sering mengerutkan kening atau menutup matanya, lebih baik ibu segera memeriksa mata si anak.

Sakit kepala yang kerap

Kanak-kanak dengan mata tambah mesti memusatkan perhatian objek dekat mata mereka untuk jangka masa yang panjang.

Keadaan ini menjadikan mata anak cepat letih dan boleh menyebabkan sakit kepala dan sakit kepala.

Kerap menggosok matanya

Tidak seperti orang dewasa yang mudah mengetahui punca mata kabur, kanak-kanak masih tidak memahami keadaannya.

Oleh itu, kanak-kanak cenderung menggosok mata apabila penglihatannya kabur. Tujuannya adalah objek di hadapan anak akan dilihat dengan lebih jelas.

Sekiranya anak anda menggosok mata dengan kerap, ibu perlu berjumpa doktor. Ini untuk memastikan rabun jauh pada kanak-kanak.

Punca mata plus pada kanak-kanak

Pada dasarnya penyebab rabun jauh pada kanak-kanak tidak jauh berbeza dengan orang dewasa. Mata plus boleh berlaku apabila cahaya yang memasuki mata tertumpu ke belakang dan bukannya pada retina.

Beberapa penyebab mata tambah pada kanak-kanak adalah:

  • Bola mata terlalu pendek,
  • Faktor genetik (keluarga atau ibu bapa mengalami rabun jauh ketika muda),
  • Kornea mata kurang melengkung, dan
  • Tumor mata dan retinopati.

Sekiranya anda melihat keadaan di atas, segera berjumpa doktor.

Cara mengatasi rabun jauh pada kanak-kanak

Kanak-kanak dengan hiperopia atau rabun jauh memerlukan penjagaan khas agar gangguan itu tidak menjadi lebih serius.

Pada kanak-kanak di bawah usia lima tahun dengan rabun jauh, kemungkinan mata kembali normal adalah lebih tinggi kerana mata akan menyesuaikan diri ketika tumbuh.

Walaupun begitu, doktor biasanya akan mengesyorkan pelbagai rawatan mata ditambah pada kanak-kanak.

1. Pakai cermin mata

Setelah memeriksa mata anak anda, doktor akan mencadangkan kacamata plus untuk si kecil anda.

Cermin mata akan membantu anak anda memusatkan perhatian pada objek yang sebelumnya kelihatan kabur. Memakai cermin mata adalah rawatan terbaik yang boleh diberikan oleh doktor kepada anak anda.

Sebabnya ialah, pembedahan untuk memperbaiki kornea, lensa, atau bola mata, doktor tidak mengesyorkan anak-anak kerana perkembangan mata yang tidak sempurna. Biasanya mata anak akan sempurna pada usia 21 tahun.

2. Corak pemakanan sihat

Makan sayur-sayuran, terutama yang berdaun hijau gelap dan buah-buahan berwarna terang dapat meningkatkan kesihatan mata pada anak-anak.

Selain itu, kandungan yang baik untuk anak-anak dengan mata tambah adalah vitamin C, D, serta kalsium, magnesium, dan selenium.

Atas sebab ini, anak-anak dengan mata tambah harus makan banyak brokoli, bayam, jeruk, strawberi, kiwi, salmon, sardin, tuna, telur, tahu, dan cendawan.

3. Melatih kesihatan mata

Ibu boleh mengajak anak-anak untuk mengamalkan kesihatan mata di rumah. Caranya adalah dengan banyak berkedip, terutama ketika menatap layar untuk waktu yang lama.

Pastikan juga anak sering merehatkan matanya. Anda boleh menggunakan sistem 10-3-10.

Setiap kanak-kanak menumpukan perhatian pada objek tertentu selama 10 minit, mengalihkan pandangan mereka untuk melihat jarak 3 meter selama 10 saat.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌