Pemakanan

Bagaimana Badan Menggali Makanan Berlemak? •

Walaupun sering dilabel buruk, lemak sebenarnya memainkan peranan penting dalam membekalkan tenaga sehingga tubuh dapat menjalankan fungsinya dengan baik. Lemak juga membantu badan anda menyerap vitamin penting dan menghasilkan asid lemak penting dalam badan anda untuk mengawal keradangan, meningkatkan kesihatan otak, dan banyak lagi. Tetapi memang, proses mencerna makanan berlemak sedikit lebih rumit daripada sumber makanan lain. Seperti apa?

Nampaknya, inilah cara tubuh mencerna makanan berlemak

Inilah cara tubuh mencerna lemak dari awal hingga akhir.

1. Mulut

Pencernaan sudah bermula sebaik sahaja anda memasukkan makanan ke dalam mulut. Semasa mengunyah, gigi akan memecah makanan menjadi kepingan kecil sementara enzim lipase dari air liur juga menghancurkan tekstur sehingga kemudian makanan lebih mudah ditelan.

2. Esofagus (esofagus)

Makanan tumbuk kemudian akan mengalir melalui esofagus. Aliran ini berlaku kerana di esofagus peristalsis berlaku yang menjadikan otot-otot di tekak bergerak secara berterusan untuk mendorong makanan ke dalam perut.

3. Perut

Di dalam perut, otot-otot dinding perut akan berfungsi seperti pengisar untuk mengaduk dan mencampurkan semua makanan yang baru anda telan dengan makanan yang telah anda makan sebelumnya.

Di samping itu, lapisan perut anda secara semula jadi akan menghasilkan asid dan enzim untuk memecah makanan secara kimia. Ini dilakukan supaya lemak dapat dipecah menjadi bahagian yang jauh lebih halus yang dapat dicerna secara langsung di usus kecil.

4. Usus kecil

Proses pencernaan lemak sebenarnya berlaku setelah makanan yang anda telan berada di usus kecil. Lemak tidak larut dalam air, jadi proses pengemulsi (pencampuran) lemak diperlukan.

Di bahagian atas usus kecil, lebih tepatnya duodenum, proses pengemulsi lemak mekanikal diteruskan dengan bantuan asid hempedu yang dihasilkan dari pundi hempedu. Asid hempedu adalah bahan yang dapat mengemulsi lemak dan mengubah ukurannya menjadi beratus-ratus kali lebih kecil daripada ukuran normalnya.

Pada masa yang sama, pankreas, organ kecil yang terletak di bawah perut, menghasilkan enzim lipase untuk menghidrolisis lemak menjadi gliserol dan asid lemak. Kedua-dua sebatian tersebut akan bertindak balas dengan garam hempedu untuk menghasilkan molekul lemak yang lebih kecil, yang disebut misel.

Setelah molekul lemak diubah menjadi misel, enzim lipase berfungsi semula untuk memecah molekul lemak menjadi asid lemak dan monogliserida, yang kemudian akan melalui usus kecil. Setelah berjaya melalui usus kecil, asid lemak diubah menjadi trigliserida, yang bergabung dengan kolesterol, fosfolipid, dan protein untuk membentuk struktur baru yang disebut chylomicrons.

Lapisan protein chylomicrons menjadikan molekul ini larut dalam air. Akibatnya, lemak dapat disalurkan secara langsung melalui saluran limfa dan aliran darah ke pelbagai tisu badan yang memerlukannya.

Ketika chylomicrons bergerak melalui aliran darah, mereka memberikan trigliserida ke tisu adiposa. Kira-kira 20 peratus trigliserida kemudian dihantar ke hati untuk dipecah dan diserap oleh sel hati atau digunakan untuk menghasilkan tenaga. Semua sel anda boleh menggunakan asid lemak untuk tenaga, kecuali di otak, sel darah merah, dan mata.

5. Usus besar dan dubur

Sisa lemak yang tidak dapat diserap oleh badan kemudian akan memasuki usus besar untuk dikeluarkan dari badan melalui dubur dalam bentuk tinja. Ini dikenali sebagai proses buang air besar.

Berapa lama masa yang diperlukan badan untuk mencerna lemak?

Pada dasarnya, setiap orang mempunyai sistem pencernaan dan tindak balas yang berbeza terhadap makanan. Inilah yang membuat semua orang mencerna makanan berlemak pada masa yang berlainan.

Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi berapa lama makanan berlemak dapat diserap oleh badan. Sebilangannya merangkumi keadaan psikologi, jantina, dan jenis makanan yang anda makan.

Makanan yang tinggi protein dan makanan berlemak, seperti daging dan ikan, memakan waktu lebih lama untuk dicerna daripada makanan yang tinggi serat, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Manakala gula-gula, seperti gula-gula, biskut, dan pastri, adalah contoh makanan yang cepat dicerna.

Secara amnya, tubuh memerlukan sekitar 24 hingga 72 jam untuk mencerna makanan berlemak sepenuhnya. Menurut penyelidikan yang dilakukan oleh Mayo Clinic, rata-rata masa pencernaan untuk lelaki adalah 33 jam dan bagi wanita 47 jam.