Ubat dan Makanan Tambahan

Jenis Dadah Paling Maut di Dunia •

Dadah adalah pembunuh generasi muda. Anda pasti mengetahui pelbagai jenis ubat yang banyak diedarkan di Indonesia, seperti ganja, metamfetamin, heroin, dan kokain. BNN (Badan Narkotik Nasional) mengatakan bahawa sekitar 50 orang mati setiap hari kerana narkotik dan dadah haram. Namun, selain jenis ubat yang sering kita dengar, ternyata terdapat banyak jenis ubat lain di dunia ini yang bahkan lebih mematikan apabila dimakan. Mari lihat jenis ubat apa yang paling mematikan, di bawah.

7 ubat paling mematikan di dunia

Menurut penyelidikan, tujuh ubat ini adalah yang paling mematikan di antara banyak jenis lain. Berikut adalah peringkat ubat pembunuh generasi muda dari peringkat ketujuh hingga peringkat pertama:

7. Shabu kristal

Ia adalah bahan yang paling merosakkan di dunia. Shabu dikembangkan pada tahun 1887, dan digunakan secara meluas semasa Perang Dunia II untuk membuat pasukan terjaga. Kesan metamfetamin sangat dahsyat. Dalam penggunaan jangka pendek kesannya sukar untuk tidur dan merasa cemas. Tetapi dalam jangka masa panjang, metamfetamin akan menyebabkan kerosakan pada tubuh akibat kerosakan pada otak dan saluran darah.

6. AH-7921

AH-7921 adalah opioid sintetik yang dijual sebelum ini di talian secara sah sehingga menjadi ubat Kelas A pada bulan Januari 2015. Ubat ini dipercayai mempunyai potensi morfin 80%, jadi ia dikenali sebagai heroin sah. Walaupun hanya ada satu kematian di UK yang berkaitan dengan AH-7921, ia dipercayai sangat berbahaya dan mampu menyebabkan penangkapan pernafasan dan gangren (kematian tisu badan).

5. Flakka

Flakka adalah perangsang yang serupa dengan bahan kimia seperti amfetamin yang terdapat dalam "garam mandi" (sejenis ubat). Walaupun ubat itu pada mulanya dipasarkan sebagai alternatif undang-undang untuk ekstasi, kesannya jauh berbeza. Pengguna flakka akan mengalami peningkatan kadar denyutan jantung, peningkatan emosi, dan jika tertelan, boleh menyebabkan halusinasi yang kuat. Ubat ini boleh menyebabkan kerosakan psikologi kekal, kerana mempengaruhi neuron yang mengatur mood yang menjaga sertraline dan dopamin minda terkendali. Selain itu, ubat jenis ini juga boleh menyebabkan kegagalan jantung.

4. Heroin

Dicipta pada tahun 1874 oleh C.R. Alder Wright, heroin adalah salah satu ubat tertua di dunia. Pada mulanya, heroin diresepkan sebagai ubat penahan sakit yang sangat kuat untuk merawat kesakitan kronik dan trauma fizikal. Namun, pada tahun 1971 diisytiharkan sebagai haram oleh Akta Penyalahgunaan Dadah. Sejak itu, heroin dianggap sebagai salah satu bahan yang merosakkan masyarakat dan memusnahkan keluarga.

Kesan sampingan heroin termasuk gingivitis, keringat sejuk, sistem kekebalan tubuh yang lemah, kelemahan otot, dan insomnia. Ia juga boleh merosakkan saluran darah yang kemudiannya boleh menyebabkan gangren jika tidak dirawat.

3. Kokain

Kokain pertama kali muncul pada tahun 1980-an ketika menjadi barang yang meluas dalam perdagangan dadah. Pada mulanya, kokain menawarkan harga yang sangat tinggi kerana kelangkaan dan kesukaran untuk menghasilkannya, tetapi ketika peredaran kokain berkembang, harga kokain turun dengan ketara. Hasilnya, peniaga membentuk kokain menjadi batu dengan menggunakan baking soda sebagai kaedah penyulingan kokain serbuk ke dalam bentuk batu. Orang melakukan ini kerana mereka dapat menjual kokain dalam jumlah yang lebih rendah, dan dengan jumlah pengguna yang lebih tinggi.

Sejak itu kokain adalah salah satu "wabak" terbesar di seluruh dunia, termasuk Indonesia. Dan sepanjang popularitinya, dipercayai bahawa lebih daripada 10 juta penduduk Amerika Syarikat adalah pengguna kokain. Kesan sampingan kokain termasuk kerosakan pada hati, ginjal, paru-paru, serta kerosakan kekal pada saluran darah, yang sering menyebabkan penyakit jantung, strok, dan kematian.

2. Whoonga

Whoonga adalah gabungan ubat antiretroviral, yang digunakan untuk merawat HIV, dan pelbagai agen pemotong seperti deterjen dan racun. Ubat ini banyak diedarkan di Afrika Selatan kerana tingginya jumlah penghidap HIV di sana, dan ubat ini menjadi terkenal dengan harganya yang murah. Ubat ini sangat ketagihan dan boleh menyebabkan masalah kesihatan utama seperti pendarahan dalaman, ulser perut, dan akhirnya kematian.

1. Krokodil

Krokodil adalah rahsia candu dari Rusia. Harga yang agak rendah menjadikan penagih berminat untuk memakannya. Krokodil lebih berbahaya kerana biasanya buatan sendiri, dengan bahan termasuk ubat penahan sakit, yodium, cecair ringan, dan agen pembersih industri. Bahan kimia ini boleh menjadikan krokodil sangat berbahaya, dan cenderung menyebabkan kerosakan gangren dan daging.

BACA JUGA:

  • Menyedari Gejala Penyalahgunaan Dadah dan Rawatannya
  • Bilakah Mengesyaki Remaja Anda Menggunakan Dadah?
  • Dadah dan Remaja: Mengelakkan Pengaruh Rakan Sebaya