Kesihatan Pencernaan

Perubatan Ulser yang Sesuai untuk Anda Berdasarkan Fungsinya

Gastritis adalah kumpulan gejala yang timbul kerana masalah pencernaan. Salah satu cara untuk mengatasi ulser dengan cepat adalah dengan mengambil ubat. Ubat-ubatan membantu melegakan gejala pedih ulu hati dengan bertindak langsung pada keadaan yang menyebabkannya.

Bagaimana anda menentukan ubat gastrik yang paling berkesan untuk anda? Lihat cadangan ubat berikut.

Pilihan ubat untuk merawat gejala pedih ulu hati

Ulser adalah keadaan yang sangat biasa. Pencernaan boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti jangkitan bakteria H. pylori, kesan sampingan penggunaan ubat NSAID, atau masalah kesihatan tertentu.

Anda boleh merawat pedih ulu hati dengan memperhatikan pilihan makanan dan menghentikan penggunaan ubat pemicu. Namun, jika itu tidak berhasil, terdapat pelbagai ubat dengan fungsi yang berbeza yang dapat membantu melegakan gejala ulser.

Agar anda tidak membuat pilihan yang salah, mari kita bincangkan satu per satu ubat pedih ulu hati yang biasa dikonsumsi, seperti yang dikutip dari halaman berikut Institut Diabetes Nasional dan Penyakit Pencernaan dan Ginjal berikut.

1. Antasid

Antasid atau antasid adalah ubat untuk meneutralkan asid perut. Ubat ini dapat merawat penyakit saluran pencernaan yang disebabkan oleh asid perut, seperti bisul di kerongkongan, perut, atau usus dengan gejala sakit perut, mual, dan muntah.

Antasid biasanya dihasilkan dalam bentuk cecair atau tablet yang dapat dilarutkan dalam air minuman. Kandungan utama ubat antasid yang biasa digunakan adalah kalsium karbonat atau natrium bikarbonat.

Antasid harus diambil selepas anda makan kerana kesannya akan bertahan lebih lama. Ubat ulser ini boleh mempengaruhi prestasi ubat-ubatan lain. Oleh itu, beri masa rehat 2 - 4 jam sekiranya anda ingin mengambil ubat lain.

Ubat peneutralan asid seperti antasid biasanya diberikan sebagai rawatan pertama. Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa tidak semua orang boleh mengambil ubat ini. Terdapat beberapa kumpulan yang memerlukan kelulusan doktor

Kumpulan ini termasuk wanita hamil atau menyusui, kanak-kanak di bawah usia 12 tahun, atau orang yang mempunyai penyakit jantung dan gangguan hati. Walaupun jarang berlaku, terdapat risiko kesan sampingan seperti sembelit, cirit-birit, kembung perut, kekejangan perut, dan mual.

2. Antibiotik

Salah satu penyebab ulser perut adalah jangkitan bakteria Helicobacter pylori (H. pylori) di dinding perut. Bakteria yang secara semula jadi hidup di saluran pencernaan sebenarnya tidak berbahaya. Namun, apabila bilangannya tidak terkawal, H. pylori boleh menyebabkan jangkitan.

Gejala ulser yang timbul akibat jangkitan bakteria dapat diatasi dengan mengambil antibiotik. Ubat ulser ini berfungsi dengan membunuh bakteria secara langsung sehingga jangkitan tidak bertambah buruk.

Beberapa antibiotik biasanya diresepkan untuk merawat ulser, termasuk amoksisilin, klaritromisin, metronidazol, tetrasiklin, atau tinidazol. Penggunaan ubat ini mesti diawasi oleh doktor, kerana boleh menyebabkan ketahanan terhadap antibiotik jika diambil secara sembarangan.

Rintangan antibiotik bermaksud bahawa bakteria telah menjadi tahan terhadap antibiotik sehingga ubat ini tidak lagi berkesan. Selain daya tahan, penggunaan antibiotik juga boleh menyebabkan kesan sampingan seperti mual dan muntah.

3. Penyekat histamin (H2 penyekat)

Ubat ulser perut seterusnya yang boleh anda buat sebagai pilihan adalah H2 penyekat. Ubat ini berfungsi dengan menyekat kesan histamin di dalam badan.

Contoh ubat yang mengandungi penyekat reseptor H2 adalah raniditine, famotidine, cimetidine, dan nizatidine.

Dadah kelas ini, terutama ranitidin, ditarik oleh BPOM kerana kesannya dianggap berbahaya. Walau bagaimanapun, ranitidine kini terbukti selamat dan boleh digunakan lagi.

Walau bagaimanapun, risiko kesan sampingan tetap ada, seperti sembelit, cirit-birit, sakit kepala, dan mulut kering. Anda boleh mengambil ubat ini 1-2 kali sehari sebelum atau selepas makan untuk mengelakkan risiko kesan sampingan.

Seperti antasid, tidak semua orang boleh mengambil ubat pedih ulu hati ini. Mereka yang mengalami masalah buah pinggang atau diet rendah kalsium atau garam harus berjumpa doktor untuk melihat apakah mereka boleh mengambilnya.

4. Perencat pam Proton (PPI)

Dinding perut anda menghasilkan asid perut untuk membantu mencerna makanan dan membunuh kuman. Malangnya, pengeluaran asid yang berlebihan oleh sel-sel yang melapisi perut boleh menyebabkan gejala ulser.

Untuk menghalang fungsi sel yang menghasilkan asid perut, anda boleh mengambil ubat ulser dengan sejenis PPI (proton pump inhibitor). Ubat PPI boleh didapati di kaunter dan dengan preskripsi doktor.

Disebut PPI kerana ubat ulser perut ini berfungsi dengan menghalang sistem kimia yang disebut sistem enzim hidrogen-kalium adenosin trifosfatase. Sistem ini juga dikenali sebagai pam proton.

Sistem pam proton terdapat di sel-sel dinding perut yang menghasilkan asid perut. Dengan ubat ini, pengeluaran asid perut akan berkurang dan gejala akan reda. Beberapa contoh ubat kelas PPI adalah:

 • esomeprazole,
 • pantoprazole,
 • rabeprazole,
 • lansoprazole, dan
 • omeprazole.

Ubat PPI tidak digalakkan diambil oleh orang yang mempunyai masalah hati. Bagi wanita hamil dan ibu menyusu, hanya omeprazole yang boleh diambil dengan syarat ia digunakan di bawah pengawasan doktor.

Rujuk doktor anda terlebih dahulu, jika anda mengambil ubat pengencer darah atau epilepsi.

Ubat PPI juga mempunyai sejumlah kesan sampingan seperti jenis ubat lain. Walau bagaimanapun, kesan sampingan biasanya tidak berbahaya dan termasuk sembelit, cirit-birit, sakit kepala, mual, atau muntah.

Gunakan ubat gastrik mengikut penyebabnya

Jenis dan fungsi ubat ulser yang boleh dibeli secara bebas di farmasi sangat pelbagai. Namun, itu tidak bermakna anda boleh memilihnya secara rawak. Anda perlu mengetahui terlebih dahulu apakah penyebab utama kemunculan gejala ulser.

Contohnya, jika anda mengalami gejala ulser kerana keradangan pada lapisan perut anda yang berkaitan dengan jangkitan, doktor anda akan menetapkan antibiotik. Walaupun boleh merawat pedih ulu hati, anda tidak boleh mengambil ubat ini jika penyebabnya bukan jangkitan bakteria.

Agar ubat yang anda pilih sesuai, berunding dengan doktor diperlukan. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom ulser seperti mual perut, sakit, kembung, kerap bersendawa, dan sensasi terbakar di kerongkongan.

Doktor anda mungkin meminta anda melakukan beberapa siri pemeriksaan kesihatan. Pemeriksaan ini terdiri daripada ujian pencitraan, ujian darah, dan ujian untuk mengesan bakteria Helicobacter pylori melalui tinja atau nafas untuk menentukan penyebab sebenar gejala.

Rawatan di rumah supaya ubat gastrik berfungsi lebih cepat

Mengambil ubat memang dapat melegakan pedih ulu hati dengan cepat. Langkah ini akan berkesan jika anda menggunakan ubat mengikut nasihat dan arahan doktor. Sebaliknya, jika anda mengambil ubat ulser, ia sebenarnya boleh memperburuk keadaan anda.

Namun, ini juga bukan satu-satunya cara untuk mengatasi bisul kerana gejala dapat kembali pada bila-bila masa sehingga mengganggu aktiviti anda. Anda boleh mengoptimumkan rawatan dengan menyertai rawatan di rumah.

Berikut adalah rawatan di rumah yang dapat membantu ubat ulser berfungsi.

 • Elakkan makanan yang menyebabkan bisul, seperti makanan pedas, berasid, bergas, dan tinggi lemak.
 • Bukan makanan dengan bahagian yang besar dalam satu masa. Lebih baik makan bahagian kecil, tetapi lebih kerap (contohnya 4-6 kali sehari).
 • Jangan makan pada waktu malam (sebelum tidur) atau berehat 2 atau 3 jam selepas makan jika anda mahu tidur.
 • Berhenti merokok, kurangkan alkohol, dan batasi pengambilan makanan atau minuman yang mengandungi kafein.
 • Berlatih mengurangkan tekanan, kegelisahan, dan ketakutan dengan melakukan hobi atau perkara yang anda gemari.
 • Mengehadkan penggunaan ubat penahan sakit, seperti ibuprofen, aspirin, dan naproxen agar tidak berlebihan.
 • Sentiasa menjaga kebersihan untuk mengelakkan jangkitan bakteria berulang.

Penggunaan ubat adalah langkah terpantas untuk mengatasi gejala ulser yang kambuh. Sekiranya ubat-ubatan di kaunter tidak berfungsi, anda juga boleh mendapatkan ubat preskripsi di bawah pengawasan doktor.

Walau bagaimanapun, rawatan ulser hanya akan berkesan sekiranya disesuaikan dengan penyebabnya. Oleh itu, pastikan anda selalu berjumpa doktor sebelum mula mengambil ubat ulser apa pun.