Kesihatan mental

Ujian Rorschach, Penilaian Psikologi Menggunakan Kad Tinta •

Penyakit mental boleh terdiri daripada pelbagai jenis, dari penyakit biasa seperti kemurungan dan gangguan kecemasan hingga keadaan jarang seperti skizofrenia. Biasanya, doktor akan melakukan penilaian psikologi dan pemerhatian terhadap gejala, melalui bimbingan psikiatri Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (DSM-5) untuk menegakkan gangguan psikiatri. Terdapat juga beberapa ujian perubatan lain yang digunakan, dan salah satunya cukup kontroversial, iaitu ujian Rorschach (ujian Roschach). Ingin tahu bagaimana ujian ini? Ayuh, ketahui ujian kesihatan ini dalam ulasan berikut.

Apakah ujian Roschach?

Ujian Rorschach (ujian Roschach) adalah ujian psikologi yang digunakan untuk mengesan penyakit mental menggunakan kad inkblot. Ujian ini dikembangkan oleh ahli psikologi Switzerland bernama Hermann Rorschach pada tahun 1921. Ujian ini yang menggunakan kad inkblot sering digunakan untuk menilai keperibadian dan fungsi emosi seseorang dalam kehidupan seharian.

Pada mulanya, Hermann menyukai seni membuat lukisan dengan dakwat yang dikenali sebagai klekksografi semasa kecil. Semasa Hermann membesar, dia mengembangkan minat ini dengan menggabungkannya dengan psikoanalisis.

Dia kemudian menerbitkan sebuah makalah yang menganalisis karya seni yang dibuat oleh pesakit yang menderita mental, dan hasilnya menunjukkan bahawa seni yang diciptakan oleh para pesakit ini dapat digunakan untuk mempelajari lebih banyak tentang keperibadian mereka.

Diilhamkan oleh minat masa kecilnya dan kajiannya mengenai simbolisme impian Sigmund Freud, Hermann mula mengembangkan pendekatan sistematik untuk menggunakan tinta sebagai alat penilaian. Nah, hasil pemikiran ini adalah apa yang anda ketahui sebagai ujian Rorschach (ujian Roschach).

Mengapa ujian Roschach menimbulkan kontroversi?

Pada tahun 90-an, setelah ujian psikologi ini mula diterapkan, terdapat pelbagai kontroversi. Sebilangan ahli psikologi mengkritik bahawa ujian ini tidak mematuhi prosedur standard dan kaedah penilaian yang digunakan masih tidak konsisten. Oleh itu, ahli psikologi menyimpulkan bahawa kesahan ujian ini cukup buruk untuk mengesan gangguan mental dengan tepat.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa tindak balas terhadap kad tinta tidak ditunjukkan pada orang dengan gangguan tekanan pasca-trauma (PTSD), gangguan kecemasan, kemurungan, gangguan keperibadian narsis, gangguan kepribadian antisosial, dan gangguan keperibadian bergantung.

Walau bagaimanapun, ujian Rorschach, yang bergantung pada kad bertinta, telah menunjukkan keberkesanan dalam mendiagnosis penyakit mental yang menyebabkan gangguan pemikiran yang menyimpang, seperti skizofrenia dan gangguan bipolar.

Walaupun terdapat kontroversi dan kritikan, ujian Rorschach masih banyak digunakan hari ini, di sekolah, hospital, dan ruang sidang, terutama dalam psikoterapi dan kaunseling. Tujuannya adalah untuk ahli terapi, psikologi atau psikiatri untuk mendapatkan maklumat yang lebih kualitatif mengenai bagaimana perasaan dan fungsi pesakit dalam kehidupan seharian.

Satu tinjauan tahun 1995 yang dilakukan oleh American Psychological Association menunjukkan bahawa 82% daripada 412 ahli psikologi menggunakan ujian kad bertinta sekurang-kurangnya sekali-sekala untuk mendiagnosis gangguan mental.

Bagaimana ujian ini berfungsi?

Ujian psikologi untuk mengesan penyakit mental dilihat dari tindak balas pesakit untuk menggambarkan gambar, dan berapa lama pesakit menunjukkan tindak balas. Sekiranya anda ingin memahami bagaimana ujian Rorschach berfungsi, berikut adalah beberapa langkah yang biasanya dilakukan dalam sesi ujian.

  • Ujian ini menggunakan 10 kad gambar inkblot. Sebilangan dakwat pada kad itu terdiri daripada warna hitam, putih, kelabu, dan beberapa warna lain.
  • Ahli psikologi, psikiatri, atau ahli terapi yang telah dilatih dalam ujian Rorschach (ujian Roschach) akan menunjukkan 10 kad responden. Semasa sesi ini, pesakit akan diminta untuk menerangkan bentuk setiap kad; satu demi satu.
  • Responden dibenarkan memegang kad dan memerhatikannya dari pelbagai posisi, seperti terbalik atau sisi. Sebenarnya, responden boleh menggambarkan ruang putih yang mengelilingi bentuknya.
  • Responden bebas menerangkan bentuk yang mungkin ada dalam fikiran mereka setelah melihat kad-kad itu. Sebilangan responden boleh menyebut pelbagai bentuk, tetapi ada yang tidak dapat menggambarkan.
  • Setelah responden memberikan respons, psikologi / psikiatri / ahli terapi kemudian akan mengemukakan soalan tambahan supaya responden dapat menjelaskan lebih lanjut mengenai kesan awal yang terlintas di fikiran setelah melihat kad tersebut.

Sesi ujian Rorschach (ujian Roschach) telah selesai. Seterusnya adalah tugas psikologi / ahli terapi / psikiatri untuk menilai reaksi responden; sama ada responden melihat keseluruhan gambar atau hanya menumpukan pada beberapa perkara. Pemerhatian ini kemudiannya ditafsirkan dan disusun menjadi profil individu.