Corak Tidur Sihat

Cara Menghilangkan Kesan Kopi Sehingga Anda Boleh Tidur Malam

Memiliki tidur berkualiti setiap hari sangat penting, tetapi kadang-kadang anda tidak menyedari bahawa tabiat tertentu menghalangi anda untuk tidur nyenyak. Salah satunya adalah kebiasaan minum kopi pada waktu petang atau petang. Secawan kopi terasa enak, terutamanya ketika anda mengantuk. Walau bagaimanapun, kesan minum kopi pada waktu yang salah boleh mengganggu tidur anda. Lalu bagaimana menyelesaikannya? Lihat penjelasan lengkap mengenai bagaimana menghilangkan kesan kopi sehingga anda dapat tidur di bawah.

Kesan yang berlaku pada badan setelah minum kopi

Sebelum mengetahui cara menghilangkan kesan kopi agar dapat tidur, anda perlu mengetahui apa kesan kopi pada tubuh. Pada dasarnya, kopi boleh memberi kesan positif atau negatif pada tubuh. Walau bagaimanapun, berikut adalah beberapa kesan yang mempengaruhi tidur anda jika anda minum kopi pada waktu petang atau petang:

1. Menjaga anda terjaga

Apabila anda harus bangun lewat atau berjaga sepanjang malam, kopi sebenarnya adalah salah satu minuman yang boleh anda minum. Sebabnya, kandungan kafein dalam kopi dapat meningkatkan tenaga dengan merangsang sistem saraf pusat anda. Malangnya, minum kopi pada waktu malam sebenarnya tidak baik untuk tubuh.

Ya, kopi memang dapat meningkatkan fungsi kognitif, terutama ketika anda penat. Namun, minuman ini juga boleh menyebabkan gangguan tidur yang membuat anda kehilangan waktu berjam-jam tidur. Sekiranya anda tidak mahu mengalaminya, anda perlu mencari jalan untuk menghilangkan kesan kopi sehingga anda dapat tidur lena.

2. Menyebabkan insomnia

Pada tahap yang teruk, minum kopi terlalu banyak pada waktu petang atau petang juga boleh menyebabkan insomnia. Keadaan ini bukan sahaja membuat anda terjaga pada waktu malam. Namun, anda akan menghadapi masalah untuk tidur walaupun anda letih dan mengantuk. Sebenarnya, anda mungkin sering bangun di tengah malam.

Tidak hanya itu, terlalu banyak minum kafein untuk berjaga di malam hari juga dapat mengurangi waktu tidur dan menurunkan kualitas tidur. Anda juga boleh mengalami pelbagai gangguan mental yang timbul akibat kurang tidur, seperti kegelisahan dan gangguan tekanan.

Oleh itu, agar tidak mengalami gangguan tidur, anda perlu mengetahui cara menghilangkan kesan kopi sehingga anda dapat tidur lena pada waktu malam.

Berapa lama kesan kopi bertahan pada badan?

Sebenarnya, tidak ada yang salah dengan minum kopi. Namun, walaupun kopi rasanya enak, anda perlu memperhatikan peraturan minum kopi agar tidak mengganggu tidur. Anda perlu mempertimbangkan masa terbaik untuk minum kopi, kerana terlalu banyak kafein di dalamnya.

Anda mungkin tidak perlu bersusah payah mencari cara untuk menghilangkan kesan kopi agar dapat tidur sekiranya anda memakannya pada waktu yang tepat. Ini kerana kesan kafein untuk menghilangkan rasa mengantuk hanya berlangsung sekitar empat jam.

Ini bermakna bahawa jika anda tidur pada pukul sembilan atau sepuluh malam, anda masih boleh minum kopi hingga jam lima petang dan ia tidak akan mengganggu tidur anda. Walaupun begitu, ada juga orang yang merasakan kesan kafein lebih lama kerana badan memerlukan lebih lama untuk mencerna kafein. Dalam keadaan ini, orang tersebut perlu mengelakkan kopi pada waktu petang atau petang.

Cara menghilangkan kesan kopi sehingga anda dapat tidur lena

Untuk tidur dengan lena, anda perlu mengikuti beberapa cara berikut untuk menghilangkan kesan kopi, iaitu:

1. Minum kopi pada waktu pagi atau petang

Sekiranya anda seorang penggemar kopi atau perlu minum kopi untuk meningkatkan tenaga dan meningkatkan daya tumpuan, minum kopi pada waktu pagi atau petang. Manfaat positif yang anda dapat dari kopi boleh bertahan sekitar empat jam. Ini bermakna minum kopi pada masa ini tidak akan mengganggu tidur anda pada waktu malam.

Cuba minum kopi sekurang-kurangnya 8-10 jam sebelum tidur. Kaedah ini tentunya tidak perlu membuat anda bersusah payah menghilangkan kesan kopi agar dapat tidur. Sebabnya, kesan ini akan hilang dengan sendirinya dari masa ke masa. Hasilnya, walaupun anda minum kopi, anda masih boleh tidur nyenyak di malam hari.

2. Minum lebih banyak air

Sekiranya anda minum kopi, cara terbaik untuk menghilangkan kesan minuman ini sehingga anda dapat tidur malam adalah dengan meningkatkan pengambilan air mineral. Sebabnya, menurut Sleep Advisor, kesan kopi akan meningkat sekiranya badan mengalami dehidrasi atau dehidrasi.

Oleh itu, anda perlu minum air untuk mengelakkan dehidrasi dan mengurangkan kesan kopi. Bukan hanya itu, minum air dalam jumlah besar juga mempercepat proses penyingkiran cecair ini dari badan. Dengan cara itu, kesan minuman ini juga cepat hilang.

3. Hadkan jumlah kopi yang anda makan

Memang betul bahawa tidak ada salahnya minum kopi selagi waktunya tepat. Namun, ini bukan hanya masa untuk memakannya yang memerlukan perhatian anda. Semasa minum minuman berkafein ini, anda juga perlu mengetahui kemampuan tubuh untuk minum kopi.

Ini bermaksud, anda perlu memahami berapa banyak kopi yang harus anda minum dalam sehari. Sebabnya, semakin banyak kopi yang anda makan, semakin sukar untuk menghilangkan kesan minuman ini di dalam badan, jadi lebih sukar bagi anda untuk tidur.

4. Tingkatkan senaman

Senaman memberikan banyak kesan kesihatan untuk tubuh. Salah satunya, aktiviti ini boleh menjadi kaedah untuk menghilangkan kesan kopi ketika tidur. Bagaimana ia boleh berlaku? Apabila badan anda bergerak, proses metabolik dalam badan menjadi lebih pantas.

Ini menjadikan proses metabolisme kopi dalam badan lebih cepat. Kesannya, kesan minuman berkafein ini hilang dengan lebih cepat. Dengan cara itu, badan menjadi lebih sihat dan anda masih boleh tidur nyenyak pada waktu malam walaupun anda minum kopi.