Kesihatan Seksual

Hubungan Seksual Lain-lain Dominan-Tunduk •

Adakah anda jenis yang dominan dalam melakukan hubungan seks? Atau adakah anda lebih patuh? Sekiranya anda tergolong dalam salah satu dari mereka, maka hubungan anda boleh disebut hubungan dominan-tunduk.

Apakah hubungan dominan-tunduk?

Dominasi-ketundukan boleh berlaku dalam pelbagai aspek hubungan. Pada hakikatnya, satu pihak menjadi dominan dan berkuasa penuh dalam menentukan sesuatu, maka pihak yang lain membenarkan dan menerima apa yang telah diputuskan. Pihak yang menjadi tunduk memang membenarkan dan meletakkan dirinya di pihak yang akan mematuhi semua kata-kata yang dominan, dan sebaliknya. Tetapi sebenarnya hubungan dominan-tunduk adalah hubungan yang biasa berlaku pada setiap pasangan.

Bukan hanya dalam hubungan, jika anda membaca novel atau menonton filem mengenai percintaan, sekurang-kurangnya ada seseorang yang menjadi parti yang lebih lemah - biasanya dimainkan oleh wanita, dan dibantu oleh pihak yang lebih kuat - yang biasanya dimainkan oleh lelaki. Kadang-kadang, pihak yang dominan bukan hanya menjadi penentu dalam hubungan, tetapi mereka masih memiliki sisi tunduk dalam diri mereka.

Dominan-tunduk dalam hubungan seksual

Dominan-tunduk dalam hubungan intim adalah perkara biasa yang berlaku pada pasangan. Ini memang berkait rapat dengan 'keganasan' yang dilakukan semasa hubungan intim. Kekerasan dilakukan dalam pelbagai bentuk, boleh berupa kekerasan verbal dan non-verbal. Kekerasan yang berlaku semasa hubungan intim, kadang-kadang malah menjadikan hubungan itu lebih ghairah dan menarik. Sekiranya anda telah menonton filem itu Kelabu Kelabu Kelima, itu adalah salah satu contoh dominan-tunduk dalam hubungan intim, dalam filem mereka menggunakan kekerasan untuk mencapai lebih banyak kesenangan, di mana lelaki memegang peranan dominan dan wanita menjadi tunduk.

Tidak semua pihak yang dominan bersikap kejam dan ganas. Sebagai gantinya, dia memikirkan apa yang disukai pasangannya (dalam hal ini orang yang tunduk), dan tidak melakukan perkara yang boleh membahayakan pasangannya. Ini dilakukan hanya untuk mencapai kesenangan masing-masing. Sebuah jurnal psikologi dari American Psychiatric Association (APA), menyatakan bahawa dominasi biasanya dilakukan oleh lelaki dan ini bukan tanpa alasan. Mungkin lelaki itu pernah mengalami pengalaman yang berkaitan dengan 'keganasan' dalam hubungan seksual sebelumnya. Sedangkan wanita biasanya hanya mengikuti apa yang lelaki lakukan kepadanya dan secara beransur-ansur mula menikmatinya.

Banyak orang mempunyai persepsi yang salah mengenai dominan-tunduk dalam hubungan seksual

Hubungan intim dominan-tunduk sering dianggap mengakibatkan keganasan, bahaya, dan bahkan penyalahgunaan. Tetapi sebenarnya ia adalah salah satu ungkapan emosional yang biasa berlaku kepada sesiapa sahaja dan tidak membawa kepada kejahatan, kerana telah dipersetujui oleh kedua-dua pihak dalam satu pasangan. Hubungan dominan-tunduk bukan hanya mengenai rasa sakit, tetapi bagaimana gabungan tunduk dan dominan yang kemudian menghasilkan sensasi yang lebih kuat dalam hubungan intim dan meningkatkan kesenangan. Sebenarnya, hubungan intim seperti ini dapat meningkatkan ikatan dan kasih sayang pasangan. Seorang profesor psikiatri dari Emory University di Atlanta mengatakan bahawa hubungan yang semakin intim dapat mencetuskan hormon dopamin dan oksitosin, yang dapat membuat tubuh menjadi santai, tenang, dan bahagia.

Bagaimana jika anda dan pasangan anda ingin menjalin hubungan seperti ini tetapi masih selamat?

Sebelum memulakan persetubuhan, anda harus memberitahu pasangan anda sama ada anda atau dia bersedia untuk hubungan ini. Jangan ragu jika anda atau pasangan anda ingin berhenti melakukannya atau ingin melakukannya dengan cara lain, kerana komunikasi yang baik juga merupakan faktor yang mempengaruhi kenikmatan dalam hubungan intim. Sekiranya anda telah bersetuju, anda atau pasangan boleh memulakan dengan menggunakan alat lembut untuk meningkatkan gairah antara satu sama lain. Masukkan kata-kata nakal yang juga dapat menambah intensiti hubungan intim dan kemudian bersiap untuk merasakan pengalaman hubungan intim yang berbeza daripada sebelumnya.

BACA JUGA

  • 8 Sukan yang Dapat Melatih Ketangkasan Seks pada Lelaki
  • Panduan Apa Yang Perlu Dilakukan Setelah Mengalami Keganasan Seksual
  • 3 Peraturan Berhubungan Seks Semasa Hamil