Ubat dan Makanan Tambahan

Streptomisin •

Streptomisin Apa Ubat?

Untuk apa Streptomycin?

Streptomycin adalah ubat yang biasa digunakan untuk mengubati tuberkulosis (TB) dan jangkitan bakteria tertentu.

Streptomycin adalah aminoglikosida. Ia berfungsi dengan membunuh bakteria sensitif yang menghentikan pengeluaran protein penting yang diperlukan oleh bakteria untuk terus hidup.

Bagaimana cara menggunakan Streptomycin?

Ikuti arahan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Gunakan streptomisin seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Periksa label ubat untuk mengesahkan arahan dos.

  • Sebaiknya minum lebih banyak cecair semasa mengambil streptomisin. Tanya doktor anda untuk mendapatkan arahan.
  • Streptomisin biasanya diberikan sebagai suntikan di pejabat, hospital, atau klinik doktor anda. Sekiranya anda mengambil streptomisin di rumah, ikuti prosedur dengan berhati-hati seperti yang diperintahkan oleh profesional penjagaan kesihatan anda.
  • Pada orang dewasa, tempat suntikan yang disyorkan adalah bahagian kanan atas berhampiran punggung atau bahagian tengah paha. Pada kanak-kanak, bahagian suntikan yang disyorkan adalah bahagian tengah paha.
  • Bahagian badan yang disuntik mesti berubah
  • Sekiranya streptomisin mengandungi zarah atau perubahan warna berlaku, atau jika botol pecah atau rosak, jangan gunakan.
  • Jauhkan produk ini, termasuk picagari, dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan. Jangan gunakan semula picagari, atau bahan lain. Buang sebaik sahaja digunakan. Tanya doktor atau ahli farmasi anda untuk menjelaskan peraturan tempatan untuk pembuangan produk yang betul.
  • Untuk menyembuhkan sepenuhnya jangkitan anda, teruskan mengambil streptomisin untuk rawatan sepenuhnya walaupun anda merasa lebih baik selama beberapa hari
  • Sekiranya anda lupa dos streptomisin, segera hubungi doktor anda

Tanya profesional kesihatan jika anda mempunyai pertanyaan mengenai cara menggunakan streptomisin.

Bagaimana Streptomycin disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.