Keibubapaan

5 Jenis Sayuran Terbaik untuk Proses Pertumbuhan Kanak-kanak

Semua jenis sayur-sayuran sebenarnya bermanfaat untuk kesihatan bayi. Walau bagaimanapun, jenis sayur-sayuran tertentu dianggap lebih baik untuk pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak kerana kandungan nutrien di dalamnya. Ada apa-apa?

Berapa banyak sayur-sayuran yang diperlukan oleh kanak-kanak?

Keperluan sayur setiap anak berbeza, bergantung pada usia dan jantina mereka. Melancarkan halaman Anak Sihat, berikut adalah jumlah sayur-sayuran yang harus dimakan oleh kanak-kanak dalam sehari berdasarkan dua faktor berikut:

  • 1 hingga 2 tahun: 2-3 hidangan
  • 2 hingga 3 tahun: 2.5 hidangan
  • 4 hingga 8 tahun: 4.5 hidangan
  • 9 hingga 11 tahun: 5 hidangan
  • 12 hingga 18 tahun: kanak-kanak lelaki 5.5 hidangan, sementara kanak-kanak perempuan 5 hidangan

Satu hidangan sama dengan 75 gram sayur-sayuran atau setara dengan setengah mangkuk kecil bayam yang dimasak. Ini bermakna, jika anda mempunyai anak berusia 7 tahun, keperluan sayur harian adalah 337.5 gram.

Jenis sayuran terbaik untuk perkembangan anak

Setelah mengetahui keperluan sayur-sayuran harian anak kecil anda, sekarang adalah masa untuk memenuhi keperluan mereka dengan jenis sayur terbaik. Berikut adalah beberapa jenis sayur-sayuran terbaik untuk kanak-kanak:

1. Lobak

Lobak adalah salah satu jenis sayur yang baik untuk anak-anak. Sayuran yang satu ini kaya dengan beta-karoten.

Beta-karoten adalah bahan mentah untuk vitamin A yang sangat penting dalam pertumbuhan anak-anak, terutama untuk membina sistem imun dan melindungi sel-sel tubuh dari kerosakan.

Sayuran ini juga mengandungi banyak vitamin B1, B3, dan B6. Vitamin B1 membantu tubuh menghasilkan tenaga, vitamin B3 bermanfaat untuk perkembangan otak, sementara vitamin B6 diperlukan dalam pengembangan sistem saraf.

2. Brokoli

Brokoli adalah salah satu sayuran terbaik untuk kanak-kanak kerana kaya dengan vitamin A, vitamin C, dan folat. Vitamin A dalam brokoli dapat menyokong kesihatan mata dan melindungi sel-sel tubuh anak dari kerosakan.

Selain itu, vitamin C juga merangsang pembentukan kolagen yang berguna dalam pertumbuhan tulang dan tisu badan.

Folat dalam brokoli juga diperlukan dalam proses pembelahan dan pengembangan sel-sel baru yang membentuk tubuh.

3. Jagung manis

Jagung manis telah terkenal sebagai sumber tenaga kerana kandungan karbohidratnya yang tinggi. Malah, sayur berbentuk biji ini juga mengandungi protein yang berperanan penting dalam tumbesaran anak-anak.

Protein mempunyai pelbagai fungsi dalam proses pertumbuhan anak. Ini termasuk membentuk struktur sel, memperbaiki tisu badan yang rosak, membangun jisim otot, mengatur tisu dan organ, dan membentuk enzim dan antibodi.

4. Bayam

Sekiranya anda mencari jenis sayur-sayuran dengan vitamin dan mineral terbaik untuk anak-anak, bayam adalah salah satunya. Sayuran hijau gelap ini mengandungi vitamin A, C, E, asid folik, zat besi, kalsium, dan banyak lagi.

Gabungan semua nutrien ini bermanfaat untuk pengembangan mata, melindungi sel-sel tubuh dari kerosakan, pengeluaran tenaga, kesihatan pencernaan, dan menjaga kelangsungan fungsi tubuh semasa pertumbuhan.

5. Cendawan

Nutrien yang paling banyak terdapat dalam cendawan adalah protein, vitamin B12, kalsium, dan zat besi. Uniknya, cendawan juga mengandungi vitamin D yang biasanya terdapat dalam susu dan produk turunannya.

Kandungan vitamin D dan kalsium dalam cendawan sangat penting untuk pertumbuhan tulang dan gigi. Selain itu, kalsium juga membantu penyerapan zat besi yang diperlukan dalam pembentukan sel darah merah.

Menyediakan sayur-sayuran jenis terbaik untuk kanak-kanak tentunya akan membantu proses pertumbuhan dan perkembangannya. Pelbagai nutrien penting di dalamnya pasti membawa banyak faedah untuk anak-anak. Oleh itu, tugas anda sebagai ibu bapa adalah memperkenalkan sayur-sayuran ini sejak usia muda sehingga anak anda mendapat faedah yang optimum.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌