Pemakanan

5 Khasiat Mineral Chromium untuk Tubuh |

Sebilangan daripada anda mungkin mengetahui kromium mineral sebagai bahan kimia dalam pembuatan logam. Namun, tahukah anda bahawa mineral ini juga memberikan sejumlah manfaat kesihatan? Lihat penjelasannya dalam ulasan berikut.

Khasiat kromium untuk kesihatan

Kromium adalah mineral yang terdapat di kerak bumi, air laut, dan makanan tertentu. Jenis mineral ini terbahagi kepada dua jenis, iaitu trivalen (kromium 3+) dan heksavalen (kromium 6+).

Kromium dalam makanan dan makanan tambahan mempunyai bentuk sepele. Sementara itu, mineral heksavalen beracun dan berasal dari pencemaran industri. Ini adalah hasil sampingan dari pembuatan keluli tahan karat dan proses pembuatan yang lain.

Seperti jenis mineral lain, tubuh anda memerlukan mineral ini untuk menjalankan sejumlah fungsi. Berikut adalah pelbagai faedah yang anda dapat daripada memakan makanan yang mengandungi kromium.

1. Membantu mengawal diabetes

Seseorang boleh menghidap diabetes jika tubuhnya tidak bertindak balas terhadap hormon insulin sebagaimana mestinya. Keadaan ini menyebabkan gula darah naik dengan tidak terkawal. Kromium mempunyai kegunaan penting dalam mengawal gula darah.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan 200 mikrogram suplemen kromium setiap hari dapat membantu mengawal gula darah pada pesakit diabetes. Mineral ini berfungsi dengan meningkatkan fungsi insulin dalam menurunkan gula darah.

Kajian lain di AS juga menunjukkan bahawa orang yang selalu mengambil suplemen ini mempunyai risiko 27% lebih rendah terkena diabetes. Pada masa yang sama, fungsi saluran darah meningkat dan tahap lipid darah kelihatan menurun.

2. Mengurangkan rasa lapar yang berlebihan

Kelaparan adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun, sebilangan orang mungkin mengalami kelaparan berlebihan dengan cepat dan memerlukan bantuan untuk mengatasinya. Salah satu caranya adalah dengan mengambil ubat atau suplemen kromium picolinat (CrPic).

Usus manusia sebenarnya tidak dapat menyerap kromium dengan baik. Sebenarnya, badan hanya dapat menyerap mineral ini sebanyak 2.5 peratus. Sebagai alternatif, pengeluar suplemen menggunakan jenis CrPic yang lebih baik diserap.

Memberi suplemen CrPic sebanyak 1 miligram sehari didapati dapat mengurangkan rasa lapar dan perasaan mengidam pada wanita. Manfaat yang sama juga dirasakan oleh orang yang mengalami kemurungan dan gangguan makan.

3. Membantu menurunkan berat badan

Kromium berperanan memecah karbohidrat menjadi tenaga dan boleh mempengaruhi tingkah laku makan seseorang. Memandangkan dua faedah ini, para pakar percaya bahawa suplemen CrPic dapat membantu mengurangkan berat badan.

Menurut laporan analisis di China, pemberian makanan tambahan CrPic selama 12-16 minggu membantu menurunkan berat badan pada orang yang berlebihan berat badan dan gemuk. Mereka menurunkan berat badan rata-rata 1.1 kilogram.

Satu lagi kajian pada tahun 2013 menunjukkan hasil yang serupa, tetapi dengan penurunan 0,5 kilogram. Walaupun menjanjikan, pakar masih perlu menentukan sama ada penurunan berat badan disebabkan oleh pengambilan makanan tambahan sahaja atau disebabkan oleh faktor lain.

4. Berpotensi mengurangkan simptom kemurungan

Terdapat dua teori yang menjelaskan penggunaan kromium untuk mengurangkan gejala kemurungan. Pertama, kajian haiwan menunjukkan bahawa mineral ini menjadikan sel lebih sensitif terhadap insulin. Ini membantu penghantaran triptofan ke sistem saraf pusat.

Tryptophan kemudian berubah menjadi serotonin yang dapat menstabilkan mood dan membawa kegembiraan. Semakin banyak jumlah triptofan, semakin banyak jumlah serotonin. Tahap serotonin yang rendah, termasuk penyebab kemurungan.

Kedua, mineral ini dapat mendorong dan meningkatkan pembebasan norepinefrin. Bahan kimia ini berperanan dalam kitaran tidur dan keupayaan untuk menjalankan aktiviti. Kekurangan Norepinefrin boleh menyebabkan kelesuan, masalah tumpuan, dan kemurungan.

5. Menghalang pembentukan plak saluran darah

Dalam kajian haiwan, kekurangan kromium dapat meningkatkan kolesterol dan meningkatkan risiko aterosklerosis. Atherosclerosis adalah penyempitan arteri kerana pengumpulan plak kolesterol atau bahan lain.

Pengambilan makanan atau makanan tambahan yang mengandungi kromium dapat mencegah pembentukan plak kolesterol. Walau bagaimanapun, pakar tidak dapat mengesahkannya kerana kajian yang membincangkan faedah kromium menunjukkan hasil yang bercampur-campur.

Anda boleh makan sumber kromium makanan untuk mendapatkan faedahnya. Namun, jangan lupa untuk menyeimbangkannya dengan gaya hidup dan diet yang sihat. Ini adalah kaedah yang ampuh untuk melindungi kesihatan sistem peredaran darah.

Kromium adalah mineral penting dengan banyak kegunaan. Anda dapat memenuhi keperluan nutrien ini dengan memakan pelbagai jenis makanan. Sekiranya anda fikir anda memerlukan makanan tambahan, pastikan anda berjumpa doktor.