Kesihatan

Punca "Suduken" Sakit Perut Atas Yang Perlu Anda Ketahui

Adakah anda pernah merasakan sakit di bahagian atas perut anda seperti ditusuk oleh jarum semasa berlari atau melakukan aktiviti? Sekiranya demikian, anda mungkin mengalami jahitan sisi atau orang Jawa biasanya menyebutnya dengan istilah suduken. Sakit perut bahagian atas agak biasa di kalangan masyarakat dan terasa sangat mengganggu. Apa sebenarnya, penyebabnya suduken itu? Ayuh, ketahui melalui tinjauan berikut.

Apa itu suduken?

Orang yang sering menjalankan sukan cenderung kepada suduken, yang istilah perubatannya disebut jahitan sisi. Suduken adalah sensasi kesakitan di bahagian atas abdomen ke sisi yang terasa seperti ditusuk oleh jarum. Kesakitan ini boleh menjadi lebih teruk apabila anda menarik nafas lega.

Semasa anda bersenam, darah di badan anda menjauh dari diafragma. Diafragma itu sendiri adalah otot yang memisahkan perut dari jantung dan paru-paru.

Sekiranya anda menikmati sukan atau aktiviti fizikal tanpa menarik nafas lega, aka penat sepenuhnya, otot diafragma akan semakin kekurangan oksigen. Ini boleh menyebabkan otot diafragma kekejangan atau kekejangan. Inilah sebabnya, perut atas anda akan sakit ketika dipukul suduken.

Walaupun sering dicirikan oleh sakit perut atas, gejalanya suduken Ia juga boleh berlaku di bahagian kanan atau kiri perut. Walau bagaimanapun, sebilangan orang mengaku mengalami sakit di perut kanan tepat di bawah tulang rusuk, dan bukannya perut kiri ketika terkena suduken.

Punca sakit perut atas kerana suduken

Ramai orang berpendapat bahawa sakit perut atas alias suduken disebabkan kerana anda makan terlalu banyak hingga kenyang. Sebenarnya, bukan begitu, anda tahu.

Walaupun terdapat banyak kajian yang membincangkan suduken, pakar kesihatan masih belum menemui penyebabnya suduken semestinya. Namun, ada beberapa perkara yang difikirkan boleh meningkatkan risiko anda mendapat suduken, itu dia:

1. Selepas makan, teruskan aktiviti

Orang yang telah makan sebaik sahaja bersenam atau melakukan aktiviti fizikal akan lebih mudah mengalami diabetes suduken. Ini kerana perut dan usus anda belum selesai mencerna makanan, dan kemudian terpaksa membakar kalori dari makanan lagi.

Akibatnya, kerja usus menjadi lebih berat dan mencetuskan gelembung gas di saluran pencernaan. Gelembung gas ini akan bergerak ke atas dan menekan diafragma sehingga terpicu suduken.

2. Kurang pemanasan sebelum bersenam

Beberapa pelari melaporkan bahawa mereka sering mengalami suduken setiap kali kurang pemanasan. Memanaskan badan sebelum bersenam tidak hanya berguna untuk mencegah suduken, tetapi juga menjadikan otot lebih lentur sehingga dapat mengelakkan risiko kecederaan.

3. Minum minuman manis

Kajian pada tahun 2015 dalam jurnal Sports Medicine menunjukkan bahawa suduken Ia juga boleh berlaku jika anda mengambil minuman bergula sebelum bersenam. Minuman dengan rasa manis dapat menekan ligamen viseral (otot perut) ke arah diafragma dan mencetuskan kekejangan otot perut.

4. Skoliosis

Bentuk tulang belakang yang membengkok ke kiri atau kanan, aka scoliosis, dapat meningkatkan risiko anda mengembangkannya suduken. Menurut kajian 2010 yang dilakukan oleh Darren P. Morton dan Robin Callister, scoliosis boleh mengganggu saraf tunjang yang menghubungkan ke dada (toraks) dan memicu suduken.

Cara mengatasi suduken semasa dalam perjalanan

Pada asasnya, suduken bukan masalah kesihatan yang serius atau berbahaya. Simptom suduken Selalunya hilang sendiri tanpa rawatan.

Namun, ketidakselesaan yang ditimbulkan masih perlu diatasi agar anda dapat menjalankan aktiviti seperti biasa. Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda lakukan untuk merawat sakit perut atas kerana: suduken.

  1. Begitu simptomnya suduken muncul, segera duduk di posisi paling selesa dan tarik nafas dalam-dalam.
  2. Tekan perut yang terasa sakit dengan jari anda. Kaedah ini dapat membantu melegakan sakit perut yang mengganggu.
  3. Kembalikan nafas dengan perlahan. Tarik nafas melalui hidung dan tahan selama beberapa saat, kemudian hembuskan perlahan-lahan melalui mulut anda.
  4. Lakukan senaman pernafasan melalui perut untuk membantu menghilangkan rasa sakit sehingga timbul gejala suduken hilang dengan sendirinya.

Untuk mengelakkan suduken kambuh, beri jeda sekurang-kurangnya 2-4 jam selepas makan sebelum anda mula bersenam atau melakukan aktiviti. Selepas itu, panaskan terlebih dahulu supaya otot badan anda menjadi lebih lentur.

Jangan lupa juga menyediakan sebotol air untuk mengelakkan dehidrasi. Dengan cara itu, anda akan dapat menghadapi risiko dengan lebih baik suduken dan dapat berfungsi dengan normal lagi.