Kesihatan kulit

Maklumat Lengkap Mengenai Nail Polish (Nail Polish) •

Selain itu, tentunya banyak orang melakukan ini agar kuku mereka kelihatan cantik. Nah, salah satu cara untuk mencantikkan kuku adalah dengan mengecat kuku. Terdapat pelbagai jenis cat kuku (kuku) yang boleh anda temui. Ketahui definisi cat kuku dan kesannya terhadap kesihatan.

Apa itu cat kuku?

Cat kuku adalah produk yang digunakan untuk melapisi piring kuku agar kelihatan lebih cantik. Sebenarnya, mengecat kuku juga boleh dilakukan untuk mengatasi masalah kuku tertentu, seperti mengupas atau melembutkan kuku.

Rawatan kuku ini mengandungi formula yang bertujuan untuk memperbaiki penampilan kuku dengan menyembunyikan kuku yang retak atau pecah.

Kandungan cat kuku biasanya terdiri daripada campuran polimer organik dan beberapa bahan lain untuk memberikan warna dan tekstur yang unik.

Anda boleh mewarnakan kuku sebagai bahagian manikur dan pedikur di salun, atau anda boleh melakukannya sendiri di rumah dengan membeli produk cat kuku yang dijual bebas.

Produk cat kuku, termasuk gel, cecair, dan serbuk, umumnya mengandungi bahan seperti:

 • dibutil phthalate (DBP),
 • toluena,
 • formaldehid,
 • kamper,
 • parafin,
 • metakrilat,
 • aseton, dan
 • asetonitril.

Jenis cat kuku

Bagi orang yang suka mengecat kuku, mereka mungkin sudah tahu dengan baik jenis cat kuku apa yang ditawarkan. Berikut adalah beberapa jenis cat kuku yang mesti anda ketahui sebelum cuba mewarnakan kuku anda.

Pengilat kuku biasa

Jenis cat kuku yang paling biasa digunakan untuk mengecat kuku adalah cat kuku konvensional. Penggilap kuku ini biasanya harus dipakai beberapa kali pada kuku dan boleh dikeringkan di udara.

Kandungan polimer dalam cat kuku ini dilarutkan dalam pelarut. Semasa proses pengeringan, pelarut akan menguap dan polimer akan mengeras, sehingga cat melekat pada kuku.

Pengilat kuku gel

Salah satu jenis cat kuku yang cukup popular adalah cat kuku gel. Varian cat kuku ini cukup tahan lama berbanding jenis lain kerana mengandungi sejenis polimer metakrilat.

Cara menggunakannya sama seperti cat kuku pada umumnya, tetapi tidak akan kering sendiri. Anda perlu mengeringkan cat kuku di bawah lampu LED atau ultraviolet.

Tidak seperti cat kuku biasa, cat kuku gel lebih sukar dikeluarkan dan boleh bertahan hingga dua minggu. Anda boleh menghilangkan cat kuku gel dengan merendam kuku dalam aseton tulen untuk sementara waktu bergantung pada formula di dalamnya.

Pengilat kuku serbuk

Bukan hanya dalam bentuk gel, anda juga boleh mendapatkan cat kuku dalam bentuk serbuk. Varian ini biasanya digunakan dalam manikur dan pedikur.

Cat ini yang terdiri daripada serbuk akrilik halus kemudiannya akan dicampurkan dengan pelekat sehingga warnanya dapat melekat. Kemudian, kuku jari anda akan dicelupkan atau disapukan pada kuku.

Rawatan jenis ini mengandungi bahan kimia cair yang menyebabkan pempolimeran dan boleh meninggalkan 'shell' yang agak keras.

cat kuku 'tidak beracun' atau 'tidak beracun'

Sebenarnya, label tidak beracun pada cat kuku agak sukar untuk dijelaskan. Walau bagaimanapun, label tidak beracun pada cat kuku merujuk kepada ketiadaan lima bahan yang cukup spesifik, iaitu:

 • formaldehid,
 • toluena,
 • dibutil phthalate (DBP),
 • resin formaldehid, dan
 • kamper.

Anda lihat, formaldehid adalah pengawet yang dipercayai boleh menyebabkan barah. Sebatian ini juga merupakan bahan yang boleh menyebabkan reaksi alergi. Sifat ini juga berlaku untuk resin formaldehid, dibutil phthalate, dan toluena.

Sementara itu, kapur barus adalah minyak yang digunakan sebagai ubat topikal, tetapi boleh menjadi toksik ketika diminum.

Sejumlah kajian juga melaporkan bahawa bahan kimia dalam cat kuku dapat diserap ke dalam tubuh, tetapi jumlah yang tepat belum ditentukan.

Itulah sebabnya, hiasan bukan toksik pada cat kuku masih dipersoalkan, memandangkan terdapat bahan kimia lain di dalamnya.

Bahaya cat kuku untuk kesihatan

Mengecat kuku benar-benar dapat memperbaiki penampilan kuku anda. Malangnya, kebanyakan produk cat kuku mengandungi tiga bahan toksik yang boleh merosakkan kesihatan anda seperti berikut.

Dibutyl phthalate (DBP)

Dibutyl phthalate adalah sebatian kimia yang digunakan untuk menjadikan cat kuku lebih lentur. Selain itu, sebatian kimia ini juga menghalang kuku yang dicat menjadi rapuh dan mengelupas.

Walaupun begitu, DBP dikatakan boleh mengganggu organ pembiakan, iaitu mengganggu hormon endokrin. Itulah sebabnya, DBP sangat jarang digunakan, terutama di negara-negara Eropah kerana mempunyai kesan yang cukup berbahaya.

Toluena

Selain DBP, sebatian kimia lain dalam cat kuku yang mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan adalah toluena. Toluene adalah pelarut yang digunakan untuk mengoleskan kuku nipis sehingga menjadi halus setelah disapu.

Pelarut biasanya cukup berbahaya, terutamanya pada sistem saraf. Sebilangan orang menyedut cat semburan, gam, dan petrol boleh menjadi pusing dan pingsan.

Formaldehid

Sebagai pengeras cat kuku, formaldehid juga dianggap memudaratkan kesihatan, terutama bagi orang yang alergi terhadap formaldehid.

Oleh itu, orang yang mempunyai alergi ini disyorkan untuk menggunakan rawatan kuku tanpa formaldehid.

Bagaimana cat kuku mengganggu hormon endokrin?

Salah satu bahaya yang boleh timbul akibat mengecat kuku adalah hormon endokrin yang terganggu. Ini dibuktikan dengan penyelidikan dari EWG dan Duke University.

Para penyelidik mendapati bahawa cat kuku yang mengandungi tripenil fosfat (TPHP) dapat mengganggu hormon endokrin. Kajian itu menguji urin 26 peserta wanita, sebelum dan selepas mereka menggunakan cat kuku.

Pakar berusaha mencari DPHP, yang merupakan bahan kimia yang dibuat oleh tubuh semasa proses metabolisme TPHP. Hasilnya, mereka melihat peningkatan DPHP yang lebih tinggi setelah kuku dicat.

TPHP boleh mengganggu hormon manusia, terutamanya semasa proses pembiakan dan pertumbuhan. Banyak syarikat kosmetik menggunakan TPHP kerana menjadikan cat kuku lebih fleksibel dan tahan lama.

Petua untuk mengecat kuku dengan cat kuku

Walaupun cat kuku, terutama cat gel, tahan lama dan meningkatkan penampilan kuku anda, bahan-bahan di dalamnya dapat mempengaruhi kesihatan kuku. Mengecat kuku dengan cat gel boleh menyebabkannya menjadi kuning, rapuh, dan retak.

Oleh itu, pewarnaan kuku tidak boleh cuai kerana terdapat beberapa petua yang perlu dipertimbangkan untuk menjaga kesihatan kuku.

1. Sentiasa bertanya tahap kebersihan dengan ahli terapi

Tidak ada yang salah dengan bertanya kepada ahli terapi mengenai kebersihan alat yang digunakan untuk mengecat kuku. Anda boleh bertanya sama ada peralatan tersebut telah disterilkan, sama ada selepas atau sebelum digunakan.

Juga, jangan sekali-kali membiarkan ahli terapi memotong kutikula anda semasa mewarnakan kuku anda untuk mengelakkan radang atau jangkitan kuku pada kuku.

2. Pertimbangkan cat kuku biasa berbanding cat gel

Bagi orang yang alah kepada aseton atau sering mengalami masalah kuku, mungkin perlu mempertimbangkan cat kuku konvensional. Sebabnya, cat kuku gel memerlukan aseton untuk menghilangkan warna pada kuku.

Ini tentunya boleh mencetuskan reaksi alergi bagi orang yang menghidapnya atau menyebabkan penyakit kuku yang lain.

3. Pakai pelindung matahari

Sebelum mengecat kuku, lebih baik menggunakan pelindung matahari dengan bahan tahan air dan SPF 30 di tangan anda. Ini bertujuan untuk mencegah barah kulit dan penuaan kulit di sekitar kuku.

Pelindung matahari juga melindungi kulit dari sinar UV yang digunakan ketika 'mengeringkan' cat kuku gel ke kuku. Anda juga boleh memakai sarung tangan gelap dengan hujung jari anda terdedah sebelum memakai cat kuku.

4. Rendam hujung jari dengan aseton

Apabila cat kuku hilang, cuba rendam hujung jari anda dalam aseton, bukan seluruh tangan atau jari anda. Dengan cara itu, kulit di sekitarnya dapat dilindungi.

Pilihan lain adalah menggunakan bola kapas untuk menghilangkan cat kuku. Cuba rendam bola kapas dalam aseton dan masukkan ke kuku anda.

Sebelum itu, bungkus kulit di sekitar jari dengan aluminium foil untuk mengelakkan terkena aseton. Ini akan memastikan bahawa hanya kuku anda yang bersentuhan dengan aseton.

Adakah selamat untuk wanita hamil memakai cat kuku?

Wanita hamil yang ingin mencantikkan kuku dengan cat kuku mungkin tertanya-tanya, adakah cat kuku selamat atau tidak?

Berita baiknya ialah penggunaan produk ini, terutamanya dalam bentuk gel, dianggap selamat untuk digunakan oleh wanita hamil, selagi anda berhati-hati.

Selain itu, cubalah untuk tidak mengecat kuku dengan cat kuku metakrilat monomer (MMA). Sebabnya, bahan ini boleh menyebabkan kerengsaan kulit, mata dan paru-paru, dan mencetuskan reaksi alergi.

Sementara itu, sebilangan wanita hamil mungkin merasa mual ketika mencium bau bahan kimia di salun. Sekiranya anda mengalami sakit kepala atau loya semasa mengecat kuku, cubalah mengeluarkan udara segar di luar.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.