Kesihatan Otak dan Saraf

Berapa Kos Kos Rawatan Stroke? Adakah ia dilindungi oleh Askes?

Kesihatan itu mahal, kerana kos rawatan dapat membengkak dan menguras saku anda. Strok adalah penyakit yang memerlukan kos rawatan yang mahal. Apakah rawatan yang mesti dilakukan dan berapa kos rawatan strok yang diperlukan?

Kos rawatan strok di hospital tidak sedikit

Strok adalah penyakit yang berlaku apabila bekalan darah ke otak terganggu atau berkurang sepenuhnya, sehingga otak kekurangan oksigen dan nutrien. Dalam beberapa minit, sel-sel otak mula mati.

Strok adalah salah satu penyakit yang paling ditakuti, kerana boleh menyebabkan kerosakan kekal dan bahkan menyebabkan kematian. Pada masa ini, strok adalah penyebab kematian ketiga terbesar di dunia.

Menurut dr. Sukono Djojoatmodjo, Sp. S., seorang pakar neurologi dari Hospital Jatinegara Premier, pesakit strok yang tidak jarang berakhir dengan kecacatan seumur hidup, dan keluarga pesakit mesti bersedia untuk memberikan kos yang tidak murah.

Kos rawatan strok boleh berbeza bagi setiap hospital. Di Hospital Otak Nasional, misalnya, kos rawatan strok untuk satu rawatan bermula dari dua juta rupiah. Sementara itu di Hospital Pusat Pertamina, kos untuk rawatan satu strok adalah sekitar 1.5 juta rupiah.

Rawatan strok yang biasanya dilakukan pesakit terdiri daripada pengendalian ketika serangan terjadi hingga pemulihan pasca-serangan.

Sementara itu, menurut dr. Sukono, tiga bulan selepas strok berlaku, perbelanjaan perubatan yang mesti dikeluarkan sekurang-kurangnya ratusan juta. Sebabnya, setelah berlaku strok, pesakit masih memerlukan rangkaian rawatan yang tidak murah.

Dianggarkan bahawa biaya rawatan stroke dapat mencapai sekitar 150 juta rupiah, bahkan jika terjadi stroke yang lebih parah, ia dapat mencapai sekitar 450 juta rupiah.

Adakah kos rawatan strok dilindungi oleh insurans kesihatan?

Kos perubatan yang dilindungi oleh insurans kesihatan biasanya berbeza-beza, bergantung pada pilihan insurans yang anda ambil.

Dalam perjanjian tuntutan insurans atau polisi insurans akan dituliskan perbelanjaan perubatan yang akan ditanggung. Sekiranya berlaku strok, insurans kesihatan boleh merangkumi semua atau sebahagian daripada kos rawatan.

Oleh itu, adalah penting untuk benar-benar memahami rancangan insurans yang anda ambil dan membaca perjanjian insurans dengan teliti.

Kos ini biasanya merangkumi kos ubat, pelbagai ujian perubatan, terapi pemulihan, kos hospital jika dimasukkan ke hospital, dan kos lain. Semua ini bergantung pada jumlah premium yang anda bayar dan perjanjian antara anda dan syarikat insurans.

Namun, biasanya jika anda menggunakan insurans BPJS, kos rawatan strok dapat dikongsi bersama, yang bermaksud BPJS tidak menanggung 100 peratus dari semua kos rawatan strok.