Kesihatan Warga Emas

6 Permainan untuk Kemahiran Otak Melatih Orang Tua •

Dalam menangani proses penuaan, penting bagi warga tua (warga tua) untuk menjaga kesihatan fizikal dan mental agar tetap sihat dan bahagia. Untuk menjaga kesihatan fizikal mereka, disarankan agar orang tua melakukan senaman secara berkala dengan jangka masa dan jenis latihan yang sesuai untuk orang tua. Lalu, apa yang boleh dilakukan oleh orang tua untuk mengekalkan fungsi otak yang baik? Mencegah penurunan fungsi otak yang merupakan bahagian semula jadi dari proses penuaan, orang tua juga dapat melakukan pelbagai aktiviti untuk melatih otak. Salah satunya ialah permainan untuk melatih kemampuan otak pada orang tua. Lihat penjelasan lengkap di bawah, ya.

Faedah bermain permainan untuk otak warga tua

Menjaga kesihatan mental sama pentingnya dengan menjaga kesihatan fizikal untuk warga tua. Walaupun kebanyakan orang tua mempunyai keadaan kesihatan mental yang cukup baik, tidak sedikit yang berisiko mengalami masalah kesihatan otak dan mental, terutama demensia, atau penyakit pikun, dan kemurungan.

Sebenarnya, ada banyak cara yang boleh diambil orang tua untuk menjaga kesihatan otak dan mental, seperti berikut:

  • Belajar perkara baru.
  • Menjalin interaksi sosial dengan banyak orang.
  • Menguruskan tekanan dengan baik.
  • Menjalani gaya hidup sihat untuk orang tua, seperti bersenam secara teratur dan melaksanakan garis panduan pemakanan sihat untuk orang tua.

Namun, ternyata masih ada satu cara lain bahawa orang tua juga boleh berusaha mencegah pelbagai masalah kesihatan mental pada usia tua, iaitu bermain permainan untuk warga tua. Melakukan pelbagai permainan menarik yang menolong orang tua mengasah otak akan menjadi aktiviti yang menyeronokkan dan juga berguna.

Kuatkan Otak Warga Tua dengan Melakukan 3 Aktiviti Sihat Ini secara Berkala

Aktiviti yang baik untuk kesihatan otak dan mental akan lebih mudah dilakukan oleh warga tua dalam persekitaran yang menyokong. Lebih-lebih lagi, jika anda memerlukan lebih daripada satu orang untuk bermain permainan.

Pilihan permainan menarik untuk melatih kesihatan otak orang tua

Berikut adalah beberapa jenis permainan yang boleh menjadi pilihan bagi orang tua untuk melatih kesihatan otak dan mental:

1. Permainan perkara remeh

Satu jenis permainan atau permainan untuk menolong orang tua melatih kemahiran otak mereka permainan trivia. Permainan ini biasanya melatih kemampuan pemain untuk mengingat. Walaupun permainan Permainan ini boleh dilakukan oleh pelbagai peringkat umur, permainan ini akan sangat berguna untuk melatih kemampuan mengingat orang tua.

Permainan ia mempunyai banyak jenis dan kategori, sehingga orang tua dapat memainkannya berdasarkan tema atau topik yang menarik, misalnya tentang pengetahuan secara umum, atau mengenai topik tertentu, seperti siri televisyen, filem, budaya pop, muzik, atau pengetahuan tentang agama tertentu.

Tidak hanya melatih orang tua untuk mengingat, semasa bermain permainan remeh temeh, mereka juga dapat mengetahui fakta baru yang mungkin tidak diketahui oleh orang tua sebelum ini. Selain berguna, permainan ini juga akan membuat orang tua merasa senang jika mereka melakukannya dengan ahli keluarga atau orang terdekat mereka.

2. Teka-teki

Teka-teki adalah permainan yang sinonim dengan kanak-kanak. Namun, siapa sangka bahawa permainan ini juga sesuai untuk orang dewasa, termasuk orang tua? Selain bersenang-senang, bermain teka-teki juga dapat membantu orang tua dalam merangsang fungsi otak dalam berfikir.

Permainan untuk melatih kemampuan kognitif warga tua dapat meningkatkan kemampuan mereka untuk penyelesaian masalah atau menyelesaikan masalah. Selain itu, permainan ini juga membantu warga tua untuk terus fokus kerana mereka harus memperhatikan setiap hari perincian di papan teka-teki.

Selain dapat bermain secara langsung untuk orang tua, kini terdapat banyak jenis teka-teki dalam bentuk permainan dalam talian. Dengan cara itu, orang tua dapat mempermainkannya dengan lebih mudah alat tanpa perlu bersusah payah membeli teka-teki di kedai. Selain mudah, pilihan teka-teki yang tersedia juga biasanya lebih banyak.

3. Tanda silang kata

Pada dasarnya, konsep bermain teka-teki silang kata (TTS) tidak jauh berbeza dengan konsep bermain teka-teki. Perkara yang membezakan kedua adalah tts adalah permainan yang memerlukan pemain meneka perkataan dari penjelasan pendek dan menyusunnya mengikut kotak yang ada.

Permainan Yang ini pasti akan menyenangkan bagi orang tua, kerana dapat membantu melatih kemahiran berfikir dan mengingat. Di samping itu, permainan ini yang menggabungkan konsep meneka kata dan teka-teki juga boleh dilakukan dalam keadaan santai.

Sekiranya orang yang lebih tua ingin menjadikan permainan lebih mencabar, dia boleh mengundang orang lain untuk melakukan teka-teki silang kata yang sama untuk melihat siapa yang dapat menyelesaikannya lebih cepat. Kaedah ini boleh menjadi alternatif jika anda ingin membuat teka-teki silang kata permainan untuk warga tua yang lebih mencabar.

4. Permainan papan

Warga emas juga boleh bermain permainan papan atau permainan papan untuk melatih kemampuan otaknya untuk kekal baik. Satu daripada permainan papan apa yang menggembirakan dan mencabar adalah catur. Walaupun diklasifikasikan sebagai permainan lama, hingga sekarang catur masih merupakan salah satu permainan papan yang menarik hati banyak orang, termasuk warga tua.

Menurut United Methodist Homes, permainan ini dapat melatih kemahiran berfikir orang tua dan menjaga otak tetap aktif. Tetapi ingat, permainan untuk warga tua yang ini memerlukan lebih daripada satu pemain. Maksudnya, orang tua memerlukan orang lain sebagai lawan untuk dapat memainkannya.

Selain catur, terdapat banyak permainan papan buatan tempatan yang kini semakin beredar di pasaran. Tidak hanya menarik, pelbagai permainan papan ini juga mengandungi unsur-unsur pendidikan yang dapat meningkatkan pengetahuan bagi warga tua yang memainkannya.

5. Sudoku

Permainan yang satu ini juga tidak jauh berbeza dengan teka-teki silang kata, bezanya sudoku mengandungi kotak kosong yang mesti diisi dengan angka, bukan huruf. Permainan Ini tentu akan sangat mencabar bagi orang tua, tetapi juga berguna untuk melatih kemampuan otak mereka.

Sudoku mempunyai peraturan yang agak rumit dan berbeza dengan teka-teki silang kata yang biasa. Oleh itu, untuk memainkannya, warga tua mesti mempunyai ketepatan yang tinggi untuk berjaya menyelesaikannya. Permainan ini juga dapat dijumpai oleh warga tua dalam bentuk: permainan atas talian, jadi mainkan alat juga boleh menjadi pilihan.

Memandangkan tahap kesukaran yang sedikit lebih tinggi, warga tua akan merasa puas apabila berjaya menyelesaikannya permainan untuk melatih kemampuan otak ini. Bukan itu sahaja, kadang-kadang tidak memerlukan masa untuk berjaya menyelesaikan permainan ini. Oleh itu, permainan ini juga dapat menjadi penawar kebosanan.

6. Bingo

Walaupun ia adalah permainan lama, masih banyak orang yang suka memainkannya permainan yang ini. Lain daripada itu, permainan ia juga dapat meningkatkan interaksi sosial untuk warga tua ketika bermain bersama. Ya, Bingo adalah permainan yang tidak dapat dimainkan sendiri.

Selain fleksibel, warga tua boleh bermain permainan ini bersama dengan orang ramai. Maksudnya, tidak ada batasan bilangan pemain untuk bermain Bingo. Selain dapat membantu meningkatkan kemampuan otak dan mental orang tua, permainan Ia juga mempunyai banyak faedah kesihatan yang lain.

Sebagai contoh, permainan Bingo dapat menolong orang tua merangsang beberapa pancaindera, seperti:

  • Mendengar pada orang tua, sambil mendengar nombor yang disebutkan oleh pemain lain.
  • Melihat, sambil mencari nombor dia harus melingkari atau menandakan di Bingo.
  • Sentuh, apabila perlu menggunakan peralatan menulis dalam bulatan atau menandai nombor di Bingo.

Bukan hanya itu, permainan ini juga akan membuat orang tua tidak merasa kesunyian kerana mereka dapat melakukannya bersama-sama dengan orang lain. Dengan cara itu, anda dapat menjaga orang tua sihat dan bahagia.