Penyakit berjangkit

6 Cara Mencegah Jangkitan dari Tabiat Harian |

Adakah anda tahu bahawa jangkitan boleh menular bila-bila masa, di mana sahaja, dan melalui perantara, walaupun dari perkara yang anda tidak sedar? Penyakit berjangkit boleh menyebabkan masalah kesihatan dari remeh hingga serius. Untuk itu, cara terbaik untuk menjaga kesihatan adalah mencegah jangkitan daripada datang, terutama bagi anda yang mempunyai sistem imun yang lemah. Berikut adalah pelbagai cara untuk mencegah jangkitan yang boleh anda amalkan setiap hari.

1. Basuh tangan anda dengan kerap

Tangan adalah bahagian badan yang paling kerap digunakan dalam aktiviti seharian. Bermula dari menghabiskan wang, memegang kenop pintu, hingga berjabat tangan dengan orang yang anda temui dapat membuat tangan anda tidak lagi steril.

Walaupun mikrob penyebab penyakit akan terus melekat di tangan anda sehingga anda membersihkannya. Bakteria yang tidak kelihatan membuat anda "lupa" bahawa tangan anda kelihatan bersih dan anda makan dengan segera tanpa mencuci tangan terlebih dahulu.

Akibatnya, sakit perut, cirit-birit, dan masalah pencernaan lain boleh menyerang anda. Sebagai kaedah untuk mencegah penyebaran jangkitan yang datang dari tangan anda, anda perlu mengamalkan tabiat mencuci tangan ini.

Kementerian Kesehatan Indonesia mengesyorkan mencuci tangan dengan sabun (CTPS) sebagai langkah pencegahan jangkitan, terutama ketika:

  • Sebelum makan
  • Sebelum mengendalikan, memproses dan menyediakan makanan
  • Selepas buang air besar
  • Setelah melakukan hubungan dengan haiwan, darat, dan kemudahan awam, seperti pengangkutan awam.

Untuk pencegahan jangkitan yang optimum, cuba basuh tangan anda dengan sabun selama 20 saat. Bersihkan semua bahagian tangan anda dari tapak tangan dan belakang tangan hingga ke antara jari dan kuku. Bilas di bawah air yang mengalir dan keringkan tangan anda dengan tisu bersih atau kain kering.

2. Gunakan topeng mulut

Menutupi hidung dan mulut dengan menggunakan topeng adalah cara yang berkesan untuk mencegah penyebaran bakteria, virus, atau mikrob penyebab penyakit lain.

Udara yang anda hirup setiap hari tidak dapat dipisahkan dari bakteria, virus, dan parasit yang dapat masuk dan menyerang sistem imun anda. Terutama jika anda sering menggunakan kemudahan awam.

Penyebaran penyakit di pengangkutan dan tempat awam dapat merebak dengan cepat. Terutama jika anda berada di sebelah orang sakit yang bersin atau batuk. Kaedah ini juga secara umum merupakan cara menyebarkan beberapa penyakit pernafasan yang disebabkan oleh virus, seperti selesema dan COVID-19.

Virus yang dilepaskan ketika anda batuk atau bersin dapat dihirup, yang dapat membuat anda terkena penyakit. Untuk mengelakkan jangkitan dari hubungan rapat di tempat awam dan tertutup, lindungi diri anda dengan memakai topeng muka.

3. Jangan berkongsi barang peribadi

Berus gigi, tuala, sapu tangan, dan alat makan adalah barang peribadi yang tidak boleh dipinjamkan kepada orang lain. Menggunakannya secara bergantian dapat menjadikan barang-barang ini sebagai sumber penularan penyakit berjangkit.

Walaupun orang yang ingin meminjam kelihatan sihat, anda tidak pernah mengetahui keadaan kesihatan seseorang dari luar. Bukan itu sahaja, anda juga tidak tahu sama ada anda yang benar-benar boleh menyebarkan penyakit ini kerana kebiasaan seperti berkongsi peralatan makan dengan orang lain.

Oleh itu, menggunakan barang peribadi tanpa meminjamkannya kepada orang lain telah menjadi kebiasaan penting untuk dilaksanakan untuk pencegahan penyakit berjangkit.

Tabiat harian tidak hanya berguna untuk melindungi kesihatan anda, tetapi juga mencegah penularan jangkitan kepada orang lain di sekitar anda.

4. Elakkan menyentuh mata, hidung dan mulut anda dengan tangan yang kotor

Menyentuh mata, hidung, mulut dan mulut anda dengan tangan yang kotor dapat memindahkan kuman pada tangan anda ke dalam badan anda. Hidung adalah bahagian badan yang mempunyai suhu panas dan lembap yang merupakan tempat kegemaran virus dan bakteria membiak.

Selain itu, mata dan mulut adalah bahagian tubuh yang dilapisi dengan tisu basah (mukosa) yang dapat membuat bakteria mudah terperangkap untuk hidup dan berkembang.

Sebagai cara mencegah jangkitan, jangan sentuh ini dan bahagian badan yang lain apabila tangan anda kotor. Sebabnya, walaupun tangan yang kelihatan bersih masih berisiko menyebarkan kuman penyebab penyakit yang boleh masuk dan menjangkiti badan.

Sebelum menyentuh mata, hidung dan mulut, pastikan anda mencuci tangan terlebih dahulu. Tabiat sihat untuk mencegah jangkitan memang sukar dilaksanakan, tetapi anda boleh memulakannya dengan kerap tidak menyentuh wajah anda dengan tangan.

5. Jangan snek sewenang-wenangnya

Adakah anda seorang yang suka makanan ringan? Sekiranya anda ingin mencegah jangkitan, mulai sekarang pastikan anda lebih berhati-hati sebelum membeli makanan di tepi jalan. Makanan yang dibeli di luar tidak dijamin bersih, baik dari proses pembuatan dan penyimpanan.

Untuk itu, pandai memilih makanan ringan. Bukan itu yang seharusnya, tetapi cubalah membeli makanan yang diletakkan di tingkap tertutup untuk mencegah jangkitan. Elakkan memilih untuk membeli makanan yang dibiarkan terbuka tanpa penutup.

Makanan yang dibiarkan terbuka cenderung terkontaminasi dengan bahan lain yang boleh menyebabkan jangkitan. Di samping itu, cuba perhatikan sama ada penjual memperhatikan kebersihan barangnya yang dapat dilihat dari kebersihan tingkap perdagangan dan peralatan makan yang dia gunakan.

6. Jangan meninggalkan rumah ketika anda sakit

Apabila anda sakit, sistem imun anda akan lemah. Berjalan di luar rumah bukan sahaja menyebarkan penyakit yang anda alami kepada orang lain, tetapi juga berisiko menjadikan keadaan anda lebih teruk.

Berada di luar rumah meningkatkan risiko anda dijangkiti penyakit lain dari orang di sekitar yang mungkin juga sakit. Untuk mengelakkan dijangkiti jangkitan, ada baiknya anda berehat di rumah supaya keadaan badan kembali normal.

Mencegah selalu lebih baik daripada menyembuhkan. Oleh sebab itu, pastikan anda menggunakan pelbagai langkah pencegahan jangkitan di atas untuk menjalani kehidupan yang sihat.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌