Pemakanan

Faedah Meminum Coklat Panas untuk Kesihatan •

Dari biji koko, coklat diproses menjadi pelbagai produk, dari makanan padat hingga serbuk untuk diproses menjadi minuman. Baiklah, berita baik untuk peminat coklat panas. Selidiki, minum segelas coklat panas pada malam Krismas berpotensi memberikan manfaat kesihatan. Ingin tahu?

Kebaikan minum segelas coklat panas

Satu kajian dari jurnal Perubatan Belanda mengatakan, serbuk koko dari biji koko mengandungi antioksidan yang disebut fenolik di dalamnya. Fenolik dilaporkan memberi kesan positif terhadap memerangi penuaan dini, tekanan oksidatif, mengatur tekanan darah, dan aterosklerosis.

Untuk faedah lain yang boleh anda peroleh dari segelas coklat panas, seperti berikut.

1. Meningkatkan kesihatan kardiovaskular

Sukar untuk mengelakkan makanan lazat pada hari Krismas? Minum coklat panas membawa kebaikan menurunkan kolesterol.

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Pemakanan British mengatakan bahawa sebatian flavanol dalam coklat dapat menurunkan tekanan darah, menurunkan kolesterol, dan mengendurkan arteri.

Para penyelidik juga menyebut, segelas coklat dapat mengurangkan risiko gangguan kardiovaskular dan serangan jantung.

2. Meningkatkan fungsi kognitif

Minum sekurang-kurangnya dua gelas coklat sehari memberikan faedah untuk menjaga kesihatan otak dan mengurangkan rasa penuaan pada orang tua.

Kandungan polifenol dalam coklat dapat meningkatkan fungsi otak. Selain itu, kandungan flavanol juga dapat melonggarkan saluran darah sehingga aliran darah dan bekalan darah ke otak meningkat.

Penyelidikan juga membuktikan kesan positif coklat terhadap kesihatan otak pada penderita Alzheimer dan Parkinson, tetapi penyelidikan lebih lanjut masih perlu dilakukan.

3. Meningkatkan mood dan mengurangkan gejala kemurungan

Minum segelas coklat panas memberikan faedah untuk meningkatkan fungsi otak dan peredaran darah. Coklat mengandungi flavanol yang dapat memberi kesan positif pada mood, ketenangan, dan kesenangan seseorang.

Menurut penyelidikan, sebatian ini mampu meningkatkan prestasi mental seseorang, baik orang tanpa dan dengan gangguan mental. Jadi boleh dikatakan bahawa minum coklat dapat menaikkan mood anda, terutama pada Hari Krismas.

4. Mengurangkan simptom diabetes jenis 2

Minum coklat suam memberikan kebaikan untuk mengawal kadar gula dalam darah. Kandungan flavonol dalam coklat adalah antidiabetik.

Flavonol berfungsi dengan melambatkan pencernaan dan penyerapan karbohidrat di dalam usus. Kandungannya juga dapat meningkatkan rembesan insulin, mengurangi keradangan, dan merangsang pengambilan gula dari darah ke otot.

5. Kawal berat badan anda

Kedengarannya agak paradoks, tetapi coklat panas dapat mengawal berat badan anda. Minum segelas coklat panas menawarkan faedah mengawal tenaga, mengawal rasa lapar dan membuat anda kenyang lebih lama.

Juga dinyatakan dalam satu kajian bahawa pengambilan coklat membantu menurunkan berat badan. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menentukan jenis coklat dan dos yang tepat.

6. Meningkatkan prestasi sukan

Minum coklat panas memberikan faedah untuk meningkatkan tenaga badan anda. Terungkap dalam kajian di Jurnal Persatuan Pemakanan Sukan Antarabangsa, coklat mampu membekalkan ketersediaan oksigen dalam darah semasa anda bersenam.

Minum coklat panas boleh menambahkan tenaga. Terutama jika anda merancang untuk melakukan aktiviti fizikal bersama keluarga pada Hari Krismas, seperti mendaki atau melakukan pelbagai pertandingan yang melibatkan aktiviti fizikal. Pasti saat Krismas terasa lebih teruja berbanding sebelumnya.

Untuk mendapatkan manfaat yang terbaik daripadanya, bancuh serbuk koko gula semulajadi dan rendah.