Pemakanan

Telur Ikan, Sumber Protein Alternatif Berkhasiat

Ikan adalah sumber protein dan lemak yang baik. Tetapi jika selama ini anda hanya memakan daging, mengapa tidak mencuba memproses telur ikan menjadi lauk untuk rakan makan nasi? Pemakanan telur ikan tidak kalah dengan daging, anda tahu!

Apakah nutrien dalam telur ikan?

Jenis ikan yang berbeza akan menghasilkan telur yang berbeza. Sekiranya anda peminat sushi, anda mungkin lebih biasa melihat telur oren yang kecil dan bulat. Ini adalah salmon roe. Ikan lain, seperti ikan kakap, ikan mas, dan ikan mas mempunyai telur kecil yang menyatu menjadi satu kumpulan besar.

Jenis telur yang berbeza, sebenarnya kandungan nutrien yang berbeza. Secara umum, berikut adalah kandungannya secara umum:

Protein

Tidak dinafikan, kandungan protein dalam telur ikan tentunya tidak kalah dengan daging. Kajian yang dilakukan oleh pakar dari IPB menyatakan bahawa telur dari tuna cakalang mengandungi pelbagai jenis protein asid amino yang dapat membantu tubuh memperbaiki pelbagai tisu, membantu penyerapan kalsium, dan meningkatkan antibodi.

Sementara itu, setiap 100 gram telur kakap diketahui mengandungi sebanyak 24-30 gram protein. Anda boleh menjadikan telur ikan sebagai sumber alternatif makanan protein harian.

Lemak

Jenis lemak yang dimiliki oleh ikan adalah lemak baik, iaitu lemak tak jenuh dan asid lemak omega 3. Lemak baik ini juga "diwarisi" dalam telur.

Satu kajian menyatakan bahawa dalam 85 gram telur kakap, terdapat 7 gram lemak, separuh daripadanya adalah lemak tak jenuh. Di dalam badan, lemak tepu akan membantu mengekalkan jantung dan saluran darah yang sihat.

Perkara yang paling penting ialah telur ini kaya dengan asid lemak omega 3, yang terbukti dapat mencegah pembentukan radikal bebas, membantu menurunkan kadar kolesterol jahat, untuk membantu menyokong proses pertumbuhan dan perkembangan anak.

Vitamin dan mineral

Vitamin dan mineral dalam telur ikan juga banyak dan bervariasi, misalnya vitamin B12 yang baik untuk kesihatan otak. Vitamin D diperlukan untuk tulang yang lebih kuat, kalsium adalah penyusun utama tulang, dan sedikit magnesium dan zat besi.

Anda juga dapat menjadikan makanan ini sebagai sumber selenium mineral, kerana kandungannya cukup banyak. Selenium sendiri berfungsi untuk mencegah kerosakan sel dan memainkan peranan penting dalam rawatan barah.