Kehamilan

Makanan Tambahan untuk Ibu Hamil, Perlu atau Tidak untuk Dimakan?

anda mengalami mengidam, malas makan, hingga sakit pagi semasa mengandung? Untuk tetap memenuhi nutrien yang diperlukan oleh ibu dan bayi, makanan tambahan sering menjadi pilihan yang disyorkan. Penggunaan makanan tambahan untuk wanita hamil sering menjadi pilihan untuk meningkatkan kesihatan wanita hamil dan janin. Namun, adakah semua wanita hamil memerlukan makanan tambahan?

Kebaikan menggunakan makanan tambahan untuk wanita hamil

Melancarkan dari Healthline, wanita hamil memerlukan pengambilan mikronutrien yang sangat ketara, seperti karbohidrat, protein, dan lemak.

Vitamin dan mineral menyokong pertumbuhan wanita hamil dan janin menjadi lebih baik. Ini diperlukan untuk menyokong pertumbuhan sel janin di rahim.

Makanan tambahan sangat berguna jika anda mempunyai beberapa keadaan, seperti kekurangan zat besi, anemia, dan diabetes.

Berikut adalah beberapa kumpulan ibu yang memerlukan pengambilan makanan tambahan:

Ibu kekurangan zat makanan

Sebilangan calon ibu mungkin memerlukan makanan tambahan kerana badan mereka kekurangan vitamin atau mineral. Sangat mustahak untuk memperbaiki kekurangan nutrien ini kerana boleh menyebabkan kecacatan kelahiran. Dapatkan nasihat doktor jenis suplemen yang sesuai untuk keadaan anda.

Hiperemesis gravidarum

Ini adalah keadaan rumit yang dicirikan oleh loya dan muntah yang berlebihan semasa mengandung. Anda mesti mengambil makanan tambahan untuk wanita hamil untuk menggantikan pemakanan kerana penurunan berat badan yang disebabkan oleh loya dan muntah yang teruk.

Asap

Sekiranya anda masih merokok semasa mengandung, anda harus mengambil makanan tambahan. Makanan tambahan berfungsi untuk meningkatkan nutrien yang diperlukan oleh tubuh anda tetapi mungkin tersekat daripada diserap kerana anda merokok. Tetapi tentu saja, daripada mengambil makanan tambahan, akan lebih baik jika anda berhenti merokok.

Mengandung anak kembar

Wanita hamil yang membawa lebih dari satu janin benar-benar perlu mengambil makanan tambahan. Ibu yang mengandung anak kembar memerlukan pemakanan yang lebih tinggi daripada ibu yang hanya mengandung satu janin.

Sebabnya, ibu mesti membekalkan nutrien kepada tiga badan sekaligus, iaitu badan ibu sendiri dan janin dalam kandungan.

Jenis makanan tambahan yang perlu diambil oleh ibu hamil

Kini semakin banyak jenis multivitamin dan makanan tambahan untuk wanita hamil dijual di pasaran. Terdapat beberapa vitamin yang disyorkan untuk dimakan oleh wanita hamil, berikut adalah senarai mengikut Pilihan:

Besi

Wanita hamil memerlukan pengambilan zat besi setiap hari sekitar 22-27 miligram sehari, mungkin lebih terutama bagi wanita hamil yang juga vegan atau vegetarian.

Zat besi adalah nutrien penting kerana berperanan menghasilkan sel darah merah baru sehingga keperluan tubuh dapat dipenuhi. Selain itu, zat besi juga berperanan dalam meningkatkan jisim aliran darah ibu dan plasenta.

Anda boleh mengambil makanan tambahan untuk wanita hamil yang mengandungi zat besi mengikut dos yang ditetapkan oleh doktor. Sebabnya ialah pengambilan makanan tambahan yang berlebihan untuk wanita hamil boleh menyebabkan gejala gangguan pencernaan dan sembelit.

Asid folik

Makanan tambahan untuk wanita hamil yang mengandungi asid folik membantu pembentukan saraf tunjang dan mencegah kecacatan kelahiran.

Pengambilan asid folik setiap hari adalah 600 mcg selama satu bulan sebelum pembuahan. Wanita hamil pada trimester pertama diminta untuk mengambil makanan tambahan yang mengandungi sekurang-kurangnya 400-500 mcg asid folik atau seperti yang disyorkan oleh doktor.

Vitamin D3

Mengambil makanan tambahan untuk wanita hamil yang mengandungi Vitamin D3 membantu memaksimumkan penyerapan kalsium dan fosforus, yang penting untuk pembentukan tulang. Vitamin ini juga membantu:

  • Menguatkan sistem ketahanan badan
  • Struktur pertumbuhan sel
  • Mengurangkan keradangan
  • Meningkatkan kekuatan otot
  • Menggalakkan pengeluaran hormon
  • Mencegah kemurungan

Penyelidikan baru menunjukkan bahawa pengambilan makanan tambahan yang mengandungi vitamin D3 dapat mencegah kelahiran awal, preeklamsia, dan diabetes kehamilan.

Cadangan harian untuk vitamin D3 untuk wanita hamil adalah 400 IU, tetapi beberapa pakar sekarang mengesyorkan suplemen harus mencapai 1000 IU sehari selama kehamilan.

Adalah sangat penting untuk memastikan bahawa dos vitamin yang anda ambil tidak melebihi yang disyorkan oleh doktor anda. Sentiasa berbincang dengan doktor anda mengenai dos yang tepat dan elakkan menyamakan dos anda dengan dos orang lain.

Pengambilan vitamin D yang berlebihan boleh menyebabkan kalsifikasi plasenta dan penyempitan aorta janin. Kedua-dua keadaan ini akan menghadkan bekalan darah dan oksigen kepada bayi.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa suplemen vitamin D3 semasa kehamilan dapat meningkatkan jisim tulang yang optimum pada anak di kemudian hari.

Sebilangan besar orang akan mendapat cukup vitamin D dengan berjemur pada waktu pagi dan petang selama 10 minit.

Omega-3

Makanan tambahan yang mengandungi Omega-3 sangat penting dimakan oleh bakal ibu. Omega-3 mengandungi dua asid yang sangat penting untuk kesihatan ibu hamil: DHA (asid docosahexaenoic) dan EPA (asid eicosapentaenoic).

DHA sangat penting untuk perkembangan otak yang betul, sementara EPA menyokong tingkah laku dan mood yang sihat.

Kekurangan DHA dan EPA boleh menyebabkan kemurungan dan masalah kesihatan mental yang lain. Omega-3 tidak hanya penting untuk perkembangan bayi anda, tetapi juga untuk membantu mencegah risiko anda mengalami kemurungan selepas bersalin.

Sekiranya anda makan ikan berminyak setiap minggu, anda tidak perlu mengambil makanan tambahan.

Ini kerana ikan berminyak akan memberi anda banyak asid lemak, mineral, dan protein omega-3 yang tidak akan anda dapat daripada makanan tambahan.

Walaupun begitu, wanita hamil yang menjalani gaya hidup vegetarian masih perlu mengambil makanan tambahan yang mengandungi omega-3 kerana mereka tidak mendapatkan bahan-bahan ini dalam diet harian mereka.

Vitamin C

Makanan tambahan seterusnya yang baik diambil semasa mengandung adalah vitamin C. Keperluan vitamin C meningkat semasa kehamilan kerana jumlah darah yang diperlukan semasa kehamilan lebih besar. Vitamin C penting untuk pembentukan kolagen yang sangat penting dalam saluran darah.

Pengambilan suplemen untuk wanita hamil yang mengandung vitamin C terbukti dapat mengurangkan kemungkinan terjadinya preeklamsia dan pecahnya membran pramatang pada kehamilan. Penyelidikan menunjukkan suplemen vitamin C juga dapat membantu mencegah kecacatan kelahiran.

Keperluan purata vitamin C semasa kehamilan adalah 40mg / hari tetapi kerana setiap individu berbeza, sebilangan wanita mungkin memerlukan 60mg / hari. Elakkan pengambilan lebih daripada 1000 mg sehari.

Kalsium

Makanan tambahan yang mengandungi kalsium sangat penting untuk pertumbuhan tulang dan gigi bayi. Beberapa produk yang mengandungi kalsium adalah produk tenusu dan ikan tulang lembut, seperti sardin.

Bagi kebanyakan orang, keperluan kalsium dapat dipenuhi dengan memilih makanan yang seimbang. Wanita yang menghindari produk tenusu (keadaan pilihan atau perubatan) atau kekurangan vitamin D mungkin memerlukan makanan tambahan kalsium.

zink

Makanan tambahan untuk wanita hamil yang mengandungi zink membantu anda mengekalkan sistem imun yang kuat, menyembuhkan luka, memetabolismekan lemak, dan membantu mengatur ekspresi gen.

Kekurangan zink boleh menyebabkan persalinan pramatang dan / atau perkembangan janin yang buruk.

Jumlah pengambilan suplemen zink yang disyorkan untuk wanita hamil adalah 9-15 miligram sehari. Zink boleh didapati dalam daging tanpa lemak, bijirin bijirin yang diperkaya, susu, makanan laut, dan kacang-kacangan dan biji-bijian.

Wanita hamil yang vegetarian cenderung kekurangan zink sehingga pengambilan makanan tambahan disyorkan.

Iodin

Pengambilan yodium yang disyorkan semasa mengandung adalah 220 mcg / hari dan 270 mcg untuk ibu yang menyusui. Walau bagaimanapun, semasa kehamilan dan menyusui, disyorkan untuk mengambil suplemen yang mengandungi yodium pada dos 100-200 mcg sehari.

Kekurangan yodium ringan hingga sederhana boleh menyebabkan kesukaran belajar. Di samping itu, kekurangan yodium juga mempengaruhi perkembangan kemahiran motor dan pendengaran pada kanak-kanak kemudian. Anda boleh mendapatkan yodium dari makanan laut.