Kecergasan

5 Kelebihan Scuba Diving untuk Kesihatan Tubuh

Selam skuba atau menyelam laut nampaknya semakin popular sejak kebelakangan ini. Namun, mengapa orang bersusah payah menyelam di bawah laut untuk menggunakan silinder oksigen? Selain dari kekayaan semula jadi dunia bawah laut yang menakjubkan, berikut adalah pelbagai faedah selam skuba yang sihat untuk tubuh anda.

Manfaat selam skuba untuk kesihatan

Menyelam atau menyelam secara amnya digunakan sebagai alat rekreasi dan juga sukan yang sihat. Scuba adalah singkatan dari Apparatu Pernafasan Bawah Air yang Dikendalikan Sendiri s, yang menggunakan peralatan menyelam, seperti silinder oksigen, pengatur, tangki, dan penambah berat badan untuk meneroka dunia bawah laut.

Suatu ketika dahulu, hanya tentera laut Amerika yang biasa melakukan sukan ini. Tetapi sekarang, banyak orang biasa mula menikmati aktiviti selam skuba.

Kira-kira, apa faedah dan kelebihan yang anda dapat dari sukan menyelam ini? Mari kita lihat pelbagai faedah sihat yang anda dapat dari selam skuba berikut.

1. Melatih semua otot badan

Apabila anda mula menyelam, semua otot anda akan melawan arus yang kuat. Kelly Rockwood, instruktur menyelam PADI America dan pakar kecergasan, yang dipetik dari Women's Health mengatakan bahawa penyelam biasanya tidak menyedari bahawa aktiviti yang mereka lakukan di bawah air sebenarnya merupakan aktiviti fizikal yang cukup berat.

Ketika berada di dalam air, pergerakan dan beban badan terasa lebih ringan. Apa yang sebenarnya berlaku ialah penyelam menggunakan kumpulan otot utama badan untuk mendorong mereka bergerak melawan rintangan air ketika menjelajah lautan.

Oleh itu, jangan terkejut setelah melakukan selam skuba, badan dapat merasa sangat letih. Terutama ketika menyelam, anda akan membawa silinder oksigen dengan berat sekitar 30 hingga 40 kilogram dan pelbagai peralatan lain yang mencapai 10 kilogram.

Itulah sebabnya otot anda akan lebih terlatih dan terbentuk, tanpa perlu berpeluh berlebihan seperti ketika berlatih di pusat kecergasan.

2. Membakar kalori secara besar-besaran

Selam skuba selama 30 minit dapat membakar 40 kalori, anda tahu. Berkat daya tahan dan pergerakan di dalam air, anda sebenarnya dapat membakar lebih banyak kalori daripada latihan lain. Namun, faedah selam skuba bergantung pada berat badan anda, arus air, dan intensiti menyelam yang anda lakukan.

Brad Johnson, Ph.D., pakar kecergasan dan pengarang buku kesihatan, menasihatkan agar tidak melewatkan makan dan minum air sebanyak mungkin jika anda menyelam beberapa kali sehari.

Sekiranya tidak seimbang dengan pengambilan makanan dan minuman yang mencukupi, dikhuatiri akan menyebabkan masalah kesihatan yang serius kerana menyelam. Ini kerana pada dasarnya kalori anda telah banyak dikeringkan semasa latihan ini.

3. Berlatih bernafas

Anda dilarang menahan nafas semasa menyelam. Pada masa menyelam anda harus menggunakan pernafasan dalam (biasanya menggunakan pernafasan perut). Ini bertujuan untuk mengelakkan risiko kecederaan pada paru-paru.

Menurut Harvard Medical School, pernafasan perut dapat meningkatkan fungsi paru-paru sambil menguatkan sistem pernafasan. Di samping itu, menggunakan pernafasan dalam semasa menyelam skuba juga bermanfaat untuk membolehkan tubuh menyerap lebih banyak oksigen dan mengeluarkan lebih banyak karbon dioksida.

Sebagai bonus lain, teknik pernafasan dalam ini juga dapat membantu menurunkan tekanan darah, merawat kemurungan, gangguan kegelisahan, dan gangguan yang berkaitan dengan tekanan.

4. Meredakan tekanan

Menggabungkan pelepasan endorfin semasa menyelam, menarik nafas dalam, dan melihat pemandangan bawah laut yang indah, dapat membantu anda menghilangkan tekanan. Anda mungkin mendapat ketenangan dan ketenangan semasa terapung di air.

Menurut jurnal itu Sempadan dalam Psikologi , komponen dalam selam skuba mempunyai faedah yang sama ketika anda melakukan teknik meditasi, salah satunya adalah pernafasan dalam dan perlahan. Menyelam diharapkan mempunyai keberkesanan yang sama untuk mengurangkan tekanan.

Kesannya, selam skuba sebagai alat rekreasi dapat meningkatkan mood seseorang yang mengalami masalah mood. Manfaat yang dirasakan juga nampaknya melebihi latihan lain dalam mengurangkan tekanan.

5. Meningkatkan keyakinan diri

Anda mungkin kurang percaya diri ketika keluar dari zon selesa anda. Sebagai salah satu sukan yang ekstrem dan mencabar, selam skuba akan memacu adrenalin anda dan meningkatkan kemampuan fizikal anda ke tahap yang lebih tinggi.

Profesor Alfred Bove, MD, Ph.D., Temple University School of Medicine dan penyelam yang diperakui oleh dewan mengatakan, semakin anda dapat mengatasi ketakutan anda untuk menyelam, semakin yakin anda akan menghadapi cabaran lain dalam kehidupan seharian anda.

Jadi bagaimana, berminat untuk mencuba sukan yang unik dan mencabar ini? Pastikan anda telah menguasai teknik berenang, mengikuti kursus untuk belajar menyelam dan memahami teknik selam skuba yang diberikan oleh tenaga pengajar anda.

Juga berjumpa doktor untuk memastikan badan berada dalam keadaan sihat dan cergas. Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan tertentu, ini boleh mengganggu aktiviti anda dan membawa risiko yang boleh mengancam nyawa.