Kehamilan

Tingkatkan Kualiti Sperma Dengan Sumber Makanan Vitamin D

Sperma yang sihat adalah kunci kesuburan bagi lelaki. Lelaki yang jumlah sperma, bentuk, dan kualitinya tidak optimum cenderung mengalami kesukaran untuk mempunyai anak. Jadi, bagaimana meningkatkan kualiti sperma? Sekiranya saya menggunakan ubat atau hanya IVF? Makan, tunggu sebentar. Mulai sekarang, cubalah makan lebih banyak makanan sihat untuk meraih faedah vitamin D. Mengapa demikian?

Nyatakan kelebihan vitamin D untuk meningkatkan kualiti sperma

Anda pasti sudah tahu bahawa manfaat paling penting dari vitamin D adalah menjaga kesihatan gigi dan tulang. Berita baik untuk anda lelaki, kelebihan vitamin D juga dapat meningkatkan pergerakan sperma 'berenang' sehingga mereka mencapai telur dengan lebih mudah.

Ini dibuktikan dengan kajian dari jurnal Human Reproduction yang melibatkan 300 lelaki dewasa muda dari Jerman pada tahun 2007 yang lalu. Setelah diuji tahap vitamin D dalam darah, sebanyak 44 peratus lelaki diketahui mengalami kekurangan vitamin D (kurang dari 50 nanomol). Mereka kemudian diberi serum vitamin D aktif bernama 1,25 (OH) 2D3 dan diperhatikan pergerakan atau pergerakan sperma.

Pakar mendapati bahawa lelaki yang kekurangan vitamin D (kurang dari 25 nanomol) cenderung mempunyai bentuk sperma yang kurang sempurna dan kurang bergerak daripada lelaki yang tahap vitamin Dnya lebih dari 75 nanomol.

Ketika vitamin D serum ditambahkan ke sampel sperma, motilitas sperma cenderung meningkat sebanyak 7 persen. Selain itu, khasiat vitamin D juga dapat meningkatkan reaksi akrosom dalam sperma, yaitu kemampuan menembus telur.

Apa kaitan vitamin D dengan kualiti sperma?

Penambahan serum vitamin D berkesan untuk meningkatkan kepekatan kalsium intraselular dalam sel sperma manusia. Kalsium intraselular ini merangsang pergerakan sperma menjadi lebih pantas dan optimum. Semakin tinggi kepekatan kalsium intraselular, semakin cepat pergerakan sperma lelaki.

Sperma lelaki juga diketahui mengandungi reseptor vitamin D. Semakin banyak vitamin D yang masuk ke dalam badan, semakin banyak vitamin D yang akan diserap oleh sperma. Secara tidak langsung, keadaan sperma anda akan jauh lebih baik dan berkualiti.

Sebaliknya. Lelaki yang kekurangan vitamin D cenderung kurang sperma dan cenderung bergerak perlahan. Bagi anda yang pernah mengalaminya, penyelidikan ini pastinya akan menjadi udara segar bagi anda untuk meningkatkan kualiti sperma dengan vitamin D.

Walau bagaimanapun, jumlah vitamin D dan sperma yang rendah pada lelaki bukan semata-mata disebabkan oleh kekurangan vitamin D. Ini boleh disebabkan oleh banyak perkara, mulai dari waktu produksi sel sperma yang terlalu lama (70 hingga 80 hari), reseptor vitamin D rendah pada sel sperma, kekurangan pengambilan kalsium, atau faktor gaya hidup yang tidak sihat. Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikannya.

Apakah sumber vitamin D yang baik untuk sperma lelaki?

Terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan untuk meraih manfaat vitamin D untuk meningkatkan kualiti sperma. Cara termudah adalah dengan mengambil masa 15-20 minit untuk berjemur di bawah sinar matahari pagi untuk mendapatkan cukup vitamin D. Walau bagaimanapun, ini juga bergantung pada tempat tinggal anda dan jenis kulit yang anda miliki.

Di samping itu, anda juga boleh mendapatkan vitamin D melalui pelbagai sumber makanan vitamin D dalam bentuk:

  • Susu
  • Kuning telur
  • Hati daging lembu
  • Minyak ikan kod
  • Salmon
  • Sardin
  • Tuna
  • Ikan kembung
  • Udang
  • Bijirin yang diperkaya dengan vitamin D

Anda juga boleh mengambil makanan tambahan vitamin D, terutamanya jika anda kekurangan vitamin D yang cukup teruk. Tetapi ingat, berjumpa doktor terlebih dahulu dan tanyakan dos suplemen yang tepat untuk keadaan kesihatan anda.