Kehamilan

Berapa kerap anda boleh melakukan hubungan seks semasa hamil? •

Bagi pasangan yang sudah berkahwin, melakukan hubungan seks telah menjadi keperluan yang perlu dipenuhi. Tetapi kadang-kadang, aktiviti ini menjadi sangat membimbangkan semasa mengandung. Pada hakikatnya, seks semasa kehamilan sama amannya dengan hari-hari sebelum anda hamil. Namun, tentu ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian. Tidak jarang terdapat pelbagai persoalan mengenai seks semasa kehamilan diajukan, termasuk berapa kerap hubungan seks dapat dilakukan.

Berapa kerap anda boleh melakukan hubungan seks semasa hamil?

Walaupun beberapa pasangan merasa bimbang melakukan hubungan seks semasa hamil, aktiviti ini tentu tidak dapat dielakkan dan tidak merangsang hasrat seksual antara satu sama lain. Malah ada yang merasa lebih gemar melakukan hubungan seks ketika hamil. Baiklah, kemudian muncul pertanyaan yang sering diajukan oleh banyak pasangan, berapa kali tidak mengapa melakukan hubungan seks ketika hamil?

Sebenarnya, tidak ada had khusus atau maksimum yang menyatakan berapa kerap anda harus melakukan hubungan seks semasa hamil. Anda dan pasangan anda dapat menentukan betapa bersedianya keadaan fizikal dan mental anda untuk melakukan aktiviti seksual. Walau bagaimanapun, secara amnya gairah seksual yang tinggi dan rendah dari kedua-dua pasangan pada setiap trimester menentukan berapa banyak hubungan seks yang dilakukan.

Trimester pertama

Dikutip dari Ibu Bapa, penyelidikan menunjukkan sekitar 54 peratus wanita hamil mengalami penurunan keinginan seks pada trimester pertama. Ini berlaku kerana tempoh awal kehamilan adalah masa paling sukar bagi sebilangan wanita.

Payudara yang menyakitkan, loya yang berpanjangan, dan perubahan mood biasanya menjadi penyebab timbulnya gairah seksual yang rendah pada wanita. Namun, ini biasanya hanya berlangsung selama beberapa minggu dan akan kembali normal dan bahkan bertambah apabila keadaan badan mula stabil.

Trimester kedua

Pada trimester kedua, biasanya keadaan badan wanita mula stabil. Keletihan dan loya yang dialaminya pada trimester pertama telah berlalu. Biasanya, anda juga akan merasa lebih seksi kerana secara fizikal, kelentit dan faraj anda juga akan lebih besar kerana peningkatan jumlah darah.

Dengan begitu, kenikmatan akan terasa lebih hebat. Sebenarnya, banyak wanita mengalami orgasme menjadi multiorgasm untuk pertama kalinya dalam hidup mereka semasa melakukan hubungan seks pada trimester kedua kehamilan.

Ketika wanita merasakan mereka berada di puncak semangat mereka, lelaki kadang-kadang mengalami sebaliknya. Sebabnya, pada masa ini bayi mula kelihatan lebih besar, yang ditunjukkan oleh perut pasangan semakin besar.

Sehingga gairah seksualnya akan berkurang kerana ada kebimbangan bahawa aktiviti seksual yang dilakukan dapat membahayakan bayi. Sekiranya anda dan pasangan berjaya mengawal kebimbangan anda, kemungkinan ini terjadi apabila kekerapan hubungan intim anda dengan pasangan anda meningkat.

Trimester ketiga

Kekangan untuk melakukan hubungan seks pada trimester ketiga atau akhir akan meningkat. Perut dan tenaga yang semakin meningkat yang mudah dikeringkan untuk wanita menjadikan banyak pasangan mengalami penurunan aktiviti seksual.

Namun, anda masih boleh melakukan hubungan seks sesuka hati selagi keadaan fizikal anda mengizinkan. Di samping itu, bagi pasangan yang dapat menjumpai kedudukan seks yang betul semasa hamil, rutin ini akan terus berjalan dengan baik sehingga hampir dengan waktu bersalin.

Fokus pada kualiti seks, bukan kuantiti

Sebilangan besar atau sedikit aktiviti seksual yang anda dan pasangan lakukan semasa hamil bukanlah penanda aras kebahagiaan. Perkara yang paling penting adalah memberi tumpuan kepada kualiti seks yang anda dan pasangan lakukan daripada memikirkan kuantiti. Sebabnya, kekerapan seks yang jarang berlaku tetapi berkualiti tetap dapat mengekalkan keakraban antara anda dan pasangan daripada kerap tetapi tidak berkualiti.

Oleh itu, jangan terpaut pada seberapa sering hubungan seks dilakukan tetapi lebih kepada bagaimana anda dan pasangan menikmati hubungan seks. Selagi kehamilan dalam keadaan sihat dan doktor tidak meminta anda berehat sepenuhnya, anda boleh melakukannya sekerap yang anda mahukan kerana hubungan seks akan sangat selamat walaupun dilakukan semasa hamil.