Kesihatan Otak dan Saraf

10 Punca Sakit Kepala di Belakang Mata -

Sakit kepala yang berlaku di belakang mata boleh menjadi gejala masalah mata atau sesuatu yang lebih serius. Umumnya, orang yang mengadu sakit kepala di belakang mata atau kedua-dua mata merasakan sensasi berdenyut, mata terasa sesak, panas, menyengat, dan sakit yang sangat tajam. Terdapat banyak sebab mengapa orang boleh mengalami sakit kepala di belakang mata. Berikut ini adalah penjelasan lebih lanjut mengenai penyebab sakit kepala di belakang mata.

Punca sakit kepala di belakang mata

Berikut adalah beberapa penyebab sakit kepala yang timbul di belakang mata:

1. Mata kering

Mata kering biasanya berlaku bagi mereka yang bekerja lebih banyak di komputer. Orang yang mengalami mata kering biasanya merasa gatal, panas, dan sakit tajam di mata mereka. Sekiranya kekeringan mata berterusan untuk waktu yang lama, ia akan menyebabkan koyakan berlebihan sebagai tindak balas kepada kerengsaan untuk melindungi dirinya dari pengeringan lebih lanjut.

Anda boleh menggunakan titisan air mata agar mata anda kembali lembap, tetapi anda harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami aduan yang lebih teruk.

2. Gangguan pembiasan

Apabila anda mengalami kesalahan pembiasan, ia sering menyebabkan keletihan mata dan ketidakselesaan di kawasan mata. Sakit kepala di belakang mata biasanya disebabkan oleh astigmatisme, rabun jauh dan rabun jauh.

3. Skleritis

Scleritis adalah keradangan membran putih (sclera mata). Biasanya orang yang mengalami skleritis mengalami kemerahan, sakit, dan sensasi terbakar di mata. Rheumatoid arthritis dan penyakit tisu penghubung dapat meningkatkan risiko anda terkena skleritis. Sekiranya anda mengalami mata merah disertai dengan kesakitan yang teruk, anda mesti berjumpa dengan pakar oftalmologi.

4. Sindrom keradangan orbital

Orbit adalah bahagian berongga tengkorak, di mana mata dan struktur sekitarnya berada. Penyakit orbit boleh timbul dari dalam orbit itu sendiri atau sebagai sebahagian daripada penyakit sistemik yang mempengaruhi beberapa tisu atau organ tubuh. Keradangan boleh berlaku di kawasan ini, tetapi penyebab sebenarnya masih sukar ditentukan. Kesakitan dan ketidakselesaan berlaku ketika mata melirik kiri dan kanan atau atas dan bawah dan ketika kawasan di sekitar mata disentuh.

5. Kelumpuhan saraf kranial

Saraf kranial adalah saraf yang muncul dari otak melalui bukaan di tengkorak. Saraf ini berfungsi untuk mengumpulkan dan menghantar maklumat antara otak dan bahagian tubuh yang lain.

Apabila satu atau lebih saraf menjadi radang dan cedera, ia boleh menyebabkan pelbagai gangguan seperti penglihatan berganda, kelopak mata yang terkulai, perubahan saiz murid dan kesakitan yang ketara di kawasan mata. Diabetes adalah salah satu penyebab kelumpuhan saraf kranial yang paling biasa.

6. Neuritis optik

Neuritis optik adalah keadaan mata di mana lapisan myelin pada saraf optik menjadi radang, mempengaruhi saraf optik dan berpotensi menyebabkan kebutaan. Seseorang yang mempunyai neuritis optik biasanya mengalami gejala seperti sakit mata, penurunan ketajaman penglihatan, rabun warna, dan sakit kepala yang sengit.

7. Migrain

Penghidap migrain sering mengadu sakit di belakang mata dan sakit kepala yang berdenyut, mulai dari intensiti dari yang sederhana hingga yang teruk. Pada sesetengah orang, serangan migrain ini hanya muncul beberapa kali, tetapi ada juga penghidap lain yang mengalami migrain berulang atau kerap. Sekiranya anda menghidap migrain, anda boleh minum ubat penahan sakit seperti ibuprofen, ubat tekanan darah, antidepresan, ubat anti-sawan, dan yang paling penting adalah rehat.

8. Sinusitis

Sinusitis adalah keradangan atau keradangan pada dinding sinus. Tetapi tahukah anda bahawa terdapat juga sejumlah rongga sinus di wajah dan kepala yang berpusat di sekitar mata? Nah, sakit kepala di belakang mata adalah sensasi biasa yang sering terjadi akibat sinusitis. Keadaan ini boleh berlaku kerana alahan atau jangkitan. Anda dapat menghilangkan rasa sakit dengan menggunakan antibiotik untuk membunuh bakteria penyebab jangkitan.

9. Sakit kepala kluster

Sakit kepala cluster adalah kesakitan yang luar biasa, berterusan, sengit, tidak berdenyut di kepala atau di belakang mata di satu sisi kepala. Lelaki mengalami sakit kepala jenis ini lebih kerap daripada wanita, tetapi sejarah keluarga juga berperanan.

Gejala yang paling biasa berlaku apabila seseorang mengalami sakit kepala kelompok adalah serangan sakit kepala yang muncul secara tidak menentu dan tidak dapat diramalkan. Kadang-kadang beberapa bulan boleh bebas tanpa sakit kepala, tetapi kadang-kadang ia muncul secara berkala dalam jangka masa tertentu.