Kesihatan mental

Terapi EFT (Teknik Kebebasan Emosi), Kaedah Baru Untuk Mengatasi Tekanan

Mengatasi tekanan dan kemurungan tidak perlu menggunakan ubat-ubatan. Terdapat cara lain yang dapat membantu menghilangkan tekanan anda, seperti kaedah baru yang mungkin belum pernah anda dengar, iaitu terapi EFT (teknik kebebasan emosi). Katanya, terapi EFT cukup untuk mengatasi tekanan yang anda rasakan sekarang. Sebenarnya, apakah terapi EFT? Bagaimana terapi ini dapat mengatasi tekanan?

Kenali terapi EFT, kaedah baru untuk mengatasi tekanan

Terapi EFT adalah terapi yang dilakukan sendiri dengan menekan bahagian tubuh tertentu yang dipercayai dapat mengurangkan ketegangan dan memperbaiki hubungan antara badan dan minda. Bahagian tubuh yang ditekan adalah titik yang dianggap sebagai tempat berkumpulnya tenaga badan.

Ya, prinsip asas terapi ini adalah bahawa semua emosi dan pemikiran yang ada adalah bentuk tenaga, sama ada tenaga positif atau negatif. Jadi, terapi ini menekankan bagaimana anda dapat menguruskan tenaga dengan baik.

Walaupun terapi ini baru dipopularkan baru-baru ini, sebenarnya EFT telah diperkenalkan sejak tahun 1990-an. Namun, ia hanya dikembangkan dan diteliti lebih lanjut dalam beberapa tahun terakhir.

Terapi EFT telah diuji di 10 negara oleh lebih kurang 60 kajian. Dari kajian-kajian ini, diketahui bahawa terapi ini mempunyai manfaat untuk kesihatan mental, terutama dalam menangani sindrom kegelisahan, tekanan, dan kemurungan.

 • Mengatasi tekanan jangka pendek dan jangka panjang.
 • Mengurangkan ketegangan otot dan sakit sendi.
 • Menambah tenaga dan melegakan keletihan.
 • Atasi ketegangan di kepala.
 • Menjadikan emosi lebih stabil.
 • Meningkatkan kualiti tidur.
 • Meningkatkan keupayaan koordinasi otak.

Cara melakukan terapi EFT untuk mengatasi tekanan

Sebenarnya, EFT hampir serupa dengan perubatan tradisional Cina, iaitu akupunktur. Kerana terapi ini juga memfokuskan pada menekan beberapa titik pada tubuh sehingga tenaga mengalir dengan baik ke seluruh badan. Berminat untuk mencuba terapi EFT ini? Ini caranya.

1. Cari tahu apa yang berlaku di dalam

Ketahui emosi apa yang anda rasakan sekarang. Ini penting agar anda dapat mengatasi emosi ini pada masa akan datang. Tentukan juga tahap emosi yang anda rasakan, seperti sedih atau sangat sedih. Sekiranya perlu, tentukan berdasarkan penilaian, semakin tinggi penilaian, semakin kuat emosi yang anda rasakan.

2. Buat cadangan positif

Kadang kala, walaupun anda merasa marah, pasti ada sesuatu yang baik berlaku pada masa itu. Ingatlah perkara baik yang berlaku pada masa itu. Contohnya, walaupun anda marah kepada pasangan anda, anda tetap menyayangi mereka. Oleh itu, tanamkan cadangan positif seperti, "Saya benar-benar marah kepadanya, tetapi dia sebenarnya tidak bermaksud menyakiti saya. Saya hanya memerlukan masa untuk memproses apa yang berlaku dan memaafkannya. "

Tanamkan cadangan ini di dalam fikiran anda, jangan lupa untuk memasukkan nilai positif dari kejadian itu.

3. Mula menekan bahagian tertentu

Tekan bahagian tangan di bawah jari kelingking, kemudian ulangi cadangan yang telah anda buat sebelumnya. Tekan tujuh kali sambil mengulangi cadangan positif.

4. Ulangi dan ingat semula emosi yang pernah dirasakan sebelumnya

Fikirkan kembali perkara yang membuat anda marah atau tertekan, seperti kecewa dengan pasangan anda. Semasa mengingati dan mengingat perasaan, tekan kembali bahagian badan anda, iaitu pada:

 • Kening dalaman.
 • Mata luar, tepat pada tulang luar.
 • Bahagian bawah mata, tepat di tengah.
 • Dagu dengan lipatan.
 • Bahagian dada yang membentuk huruf U di bahagian bawah kerongkong (dari tulang selangka ke sternum).
 • Di bawah lengan, kira-kira 8 cm di ketiak.
 • Bahagian atas kepala di tengah.

Setelah anda melakukannya, tanyakan pada diri anda apakah emosi itu masih ada dan skala semula. Lakukan sehingga anda berasa lebih baik. Apabila menjadi lebih baik, maka pada pusingan terakhir, ganti kalimat itu dengan kalimat yang menenangkan, seperti "Saya lega sekarang."

Bagaimana terapi EFT dapat mengurangkan tekanan?

Seperti yang dinyatakan dalam kajian 2016 yang diterbitkan dalam Journal of Nervous and Mental Disease, terapi EFT dapat membantu mengatasi tekanan dengan menurunkan kadar kortisol. Ya, hormon kortisol dikenali sebagai hormon stres, yang jika tahap dalam badan melonjak, maka anda akan mengalami tekanan.

Sementara itu, dalam jurnal Medical Acupuncture, juga dinyatakan bahawa EFT mampu menjadikan bahagian otak yang mengatur emosi lebih efektif, sehingga dapat mengurangi tekanan.

Selain itu, sebelumnya disebutkan bahawa terapi ini juga dapat menolong sakit kepala dan sakit sendi. Ini juga telah dibuktikan dalam sebuah kajian dari Lund University, yang menyatakan bahawa orang yang melakukan terapi EFT biasa mengalami sakit kepala lebih jarang daripada mereka yang tidak. Pakar menyatakan bahawa ini kerana EFT dapat mengendurkan otot-otot badan dan mengurangkan ketegangan, sehingga sakit kepala berkurang.

Adakah kesan sampingan atau risiko jika melakukan terapi EFT ini?

Hingga kini tidak diketahui sama ada terdapat kesan sampingan atau risiko yang berlaku sekiranya melakukan EFT dalam jangka masa panjang, kerana mesti disiasat lebih lanjut. Walau bagaimanapun, para pakar mendedahkan bahawa setakat ini terapi EFT selamat dilakukan. Sebabnya, EFT boleh dilakukan di mana sahaja, bila-bila masa, tidak memerlukan peralatan tertentu, dan oleh diri sendiri, jadi nampaknya tidak ada risiko yang signifikan dan cukup praktikal untuk dilakukan.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai sejarah penyakit tertentu, terutamanya penyakit kronik, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda, sama ada anda boleh melakukan EFT atau tidak.