Gigi dan Mulut

Pilihan Jangkitan Mulut Asli atau Jangkitan Kulat di Mulut

Sudah tentu akan sangat tidak selesa jika anda mengalami jangkitan yis di mulut atau sariawan. Tetapi jangan risau, selain ubat yang diresepkan oleh doktor, sariawan juga boleh dirawat dari rumah menggunakan bahan semula jadi. Apa ubat semula jadi yang boleh digunakan untuk merawat sariawan?

Pelbagai ubat semula jadi untuk sariawan

Thrush oral, juga dikenali sebagai kandidiasis, adalah jangkitan pada mulut yang disebabkan oleh jamur Candida albicans. Jangkitan kulat di mulut dicirikan oleh luka putih di lidah, pipi dalaman, atap mulut, gusi, dan amandel. Luka ini sangat menyakitkan sehingga penghidapnya sukar makan atau menelan.

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan yang diresepkan oleh doktor, gejala sakit mulut juga dapat dikurangkan dengan pelbagai ubat yang mudah dijumpai di rumah. Berikut adalah senarai ubat semula jadi untuk merawat jangkitan mulut atau jangkitan yis di mulut yang boleh anda cuba di rumah:

  • Air garam

Air garam mempunyai antiseptik semula jadi yang dapat menyembuhkan pelbagai masalah di mulut, termasuk oral thrush. Untuk menggunakannya, anda perlu melarutkan 1/2 sudu teh garam dalam 1 cawan air suam. Berkumur dengan penyelesaian selama kira-kira 20 saat. Lakukan ini 2-3 kali sehari untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

  • Serbuk penaik

Baking soda (natrium bikarbonat) terbukti dapat menghalang pertumbuhan kulat, sehingga dapat digunakan sebagai alternatif ubat semula jadi untuk mengobati sariawan. Untuk menggunakannya, larutkan 1/2 sudu teh baking soda dalam 1 cawan air suam. Berkumur dengan penyelesaiannya. Lakukan ini 2 kali sehari.

  • Yogurt

Yogurt adalah minuman probiotik yang akan mendorong pengeluaran bakteria baik di mulut anda. Kehadiran bakteria baik ini dapat membantu mengatasi sakit mulut dengan mengurangkan jumlah bakteria jahat atau candida di mulut anda.

Untuk menggunakan yogurt sebagai ubat semula jadi untuk jangkitan mulut atau jangkitan yis di mulut, anda boleh memakannya seperti biasa beberapa kali sehari atau memasukkan 1 sendok teh yogurt ke dalam mulut anda dan biarkan selama 5 minit, kemudian telan. Pilih yogurt tanpa gula kerana kulat candida sebenarnya boleh tumbuh dengan baik apabila terdapat gula.

  • Jus lemon

Jus lemon mempunyai sifat antiseptik dan antijamur semula jadi, sehingga dapat membantu melawan kulat yang menyebabkan sariawan.

Untuk digunakan, potong lemon menjadi separuh kemudian perah dan tambahkan 1 cawan air. Minum jus lemon atau anda juga boleh menggunakannya sebagai ubat kumur. Anda juga boleh menambah madu untuk menghilangkan keasidan.

Selain minum, anda juga boleh menggunakan jus lemon pada luka putih di mulut anda, tetapi ini boleh menyebabkan sensasi menyengat kerana keasamannya.

  • Kunyit

Kandungan kurkumin dalam kunyit bersifat anti-radang, sehingga dapat bermanfaat sebagai ubat semula jadi untuk sariawan. Untuk menggunakannya sebagai ubat, anda perlu membuat susu kunyit dengan mencampurkan 1/2 sudu teh pes kunyit dan sedikit lada hitam dalam 1 cawan susu.

Anda juga boleh menggunakan air jika anda tidak suka susu. Panaskan campuran dalam periuk. Untuk memakannya, berkumur terlebih dahulu dengan larutan dan kemudian minum sehingga habis.

  • epal sider cuka

Cuka sari apel mempunyai sifat antijamur dan merupakan ubat semula jadi yang popular untuk merawat pelbagai masalah di mulut. Untuk memakannya, campurkan 1 sudu cuka sari apel dengan 1 cawan air. Berkumur dengan larutan selama 15 saat, kemudian muntah. Lakukan ini 2-3 kali sehari.

Berkumur dengan cuka sari apel juga dapat dilakukan tanpa melarutkannya terlebih dahulu, tetapi ini dapat membuat mulut anda terasa sakit.

  • Minyak kelapa

Minyak kelapa mempunyai sifat antijamur sehingga dapat digunakan sebagai ubat semula jadi untuk sariawan atau jangkitan yis di mulut. Untuk menggunakannya, anda perlu memasukkan 1 sudu minyak kelapa ke dalam mulut anda. Berkumur selama 10-15 minit.

  • Bawang putih

Bawang putih mengandungi allicin yang mempunyai sifat antivirus, antibiotik dan antijamur yang kuat. Untuk mendapatkan allicin dalam bawang putih, anda perlu mengunyah satu cengkih bawang putih mentah 1-2 kali sehari. Walau bagaimanapun, mengunyah bawang putih boleh menyebabkan bau yang tidak menyenangkan di mulut anda, jadi ubat ini tidak digalakkan jika anda bercadang untuk berjumpa dengan orang lain.

  • Vitamin C

Vitamin C sangat diperlukan oleh tubuh untuk meningkatkan imuniti sehingga dapat melawan jangkitan kulat di mulut anda. Selain makan makanan yang mengandungi vitamin C, anda juga boleh mengambil makanan tambahan vitamin C yang mudah dijumpai di pasar raya atau farmasi yang berdekatan dengan rumah anda.