Kesihatan Seksual

Ada orang yang kerjanya selalu memikirkan seks, apa alasannya?

Apabila seseorang telah matang secara fizikal dan emosi, adalah perkara biasa untuk mula berfikir tentang seks. Ini berlaku bukan hanya untuk lelaki tetapi juga wanita. Anehnya, ada orang yang otaknya tidak berhenti memikirkan seks sehingga mereka mendapat julukan "mempunyai otak di pangkal paha" alias sesat.

Sebab seseorang terus memikirkan seks

Sebenarnya kadang-kadang berfikir atau berfantasi mengenai seks tidak salah. Walau bagaimanapun, jika semua perkara berkaitan dengan seks atau perkara yang berbau tidak sedap, anda mungkin perlu melihat di cermin. Mungkin tiga perkara ini menjadikan minda anda penuh dengan seks.

1. Bosan

Memikirkan seks kadang-kadang tidak dapat dielakkan, seperti ketika anda bermimpi. Fikiran ini boleh muncul bila-bila masa di mana sahaja, termasuk ketika anda bosan. Tidak ada pencetus pasti mengapa seseorang sering berfikir tentang seks.

Walaupun kadang-kadang tidak disengajakan, seseorang juga dapat dengan sengaja membayangkan hubungan seks. Ini dapat dilakukan kerana ketika memikirkan seks, seseorang menjadi lebih bahagia dan terbenam dalam khayalannya sendiri.

2. Dorongan seks semakin meningkat

Dorongan seks adalah salah satu aspek penting yang dapat menentukan kepuasan seksual dan menjadi sebab mengapa seseorang sering berfikir tentang seks. Dalam satu kajian di University of Kentucky mendapati fakta bahawa semakin tinggi rangsangan seseorang, semakin baik kehidupan seksnya.

Apabila hormon dalam badan terus meningkat, ini akan mempengaruhi nafsu seks. Rangsangan seksual boleh meningkat dengan pelbagai sebab, bermula dari sebelum haid pada wanita, atau ketika anda melihat sesuatu yang mencetuskan peningkatan gairah. Menonton video pornografi, misalnya, boleh menjadikan dorongan seks anda meningkat dan sukar dikawal.

Video lucah menunjukkan pemandangan hubungan intim dan bahagian tubuh yang penting dengan jelas. Ini boleh mencetuskan pecahnya hormon dalam badan menjadi tidak terkawal sehingga anda terus memikirkannya walaupun anda tidak memerhatikannya.

Selain menonton video lucah, sexting dengan pasangan juga dapat membuat seseorang sering berfikir tentang seks. Ini kerana spemadaman boleh mencetuskan imaginasi liar anda.

3. Ketagihan seks

Ketagihan seks atau dalam istilah perubatan yang disebut gangguan hiperseksual adalah keadaan apabila seseorang terus memikirkan atau melakukan apa-apa aktiviti seksual dengan peningkatan intensiti, berlangsung sekurang-kurangnya 6 bulan dan berlaku berulang kali. Kesannya, keadaan ini dari masa ke masa memberi kesan negatif terhadap kehidupan seseorang yang mengalaminya.

Orang yang ketagihan seks biasanya mengalami keadaan di mana fantasi, dorongan, dan tingkah laku seksual mereka tidak dapat dikeluarkan dari fikiran mereka apalagi dikendalikan. Biasanya, keadaan ini dicirikan oleh:

  • Terus berkhayal mengenai seks dan melakukan pelbagai aktiviti seksual.
  • Jadikan hubungan seks sebagai penyelesaian apabila tertekan.
  • Tidak dapat mengawal atau mengurangkan dorongan seksual yang sering datang.
  • Sentiasa melakukan aktiviti seksual berulang kali tanpa menjejaskan risiko kesihatan dan emosi kepada diri sendiri dan orang lain.
  • Fantasi, dorongan, dan tingkah laku seksual bukan berasal dari kesan dadah tetapi berasal dari diri sendiri.
  • Dalam kes-kes yang sangat melampau, seseorang akan melakukan aktiviti seksual jenayah termasuk mengejar, merogol, atau bahkan melakukan seks sumbang mahram (dengan orang-orang yang mempunyai pertalian darah).

Dengan cara itu dapat disimpulkan bahawa memikirkan seks adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun, jika ia berlebihan dan membahayakan diri sendiri dan orang lain, seperti ketika anda ketagihan seks, maka anda perlu segera berjumpa pakar.