Kehamilan

Mempunyai Banyak Anak Atau Hanya Seorang? 5 Perkara yang Perlu Dipertimbangkan

Mempunyai banyak anak dikatakan banyak rezeki, walaupun ada juga yang menganggap "dua anak sudah cukup". Keputusan untuk memiliki berapa banyak anak sepenuhnya di tangan setiap pasangan. Walau bagaimanapun, anda dan pasangan anda tidak boleh menetapkan bilangan anak yang sewenang-wenangnya. Semakin banyak anak, semakin banyak tanggungjawab yang harus anda tanggung sepanjang hayat anda. Penyelidikan juga melaporkan bahawa semakin banyak anak anda, semakin tinggi risiko anda mendapat penyakit jantung. Oleh itu, sebelum memutuskan berapa banyak anak yang anda mahu, pertimbangkan terlebih dahulu perkara berikut.

Pertimbangan mempunyai banyak anak mesti dilihat dari sisi suami dan isteri

Tidak ada jawapan pasti berapa anak yang sesuai untuk satu isi rumah. Keputusan untuk mempunyai banyak atau sedikit anak adalah masalah peribadi, yang sedikit dipengaruhi oleh keadaan fizikal dan rumah tangga pasangan itu sendiri.

Berikut adalah beberapa pertimbangan lain yang harus dipertimbangkan oleh pasangan:

1. Kompromi suami isteri

Setiap pesta pasti mempunyai bilangan anak impian mereka. Mungkin anda selalu bermimpi mempunyai banyak anak, tetapi pasangan anda hanya ingin mempunyai satu atau maksimum dua.

Menurut Ann Davidman, seorang pengarang buku Keibuan: Adakah untuk Saya? Panduan Langkah demi Langkah Anda untuk Kejelasan, bercakap mengenai bilangan anak yang anda mahukan sebenarnya perlu dilakukan sebelum membuat keputusan untuk berkahwin. Sebabnya, perbezaan prinsip ini sering menimbulkan perselisihan antara pasangan sehingga perlu dibincangkan dengan teliti seawal mungkin, tentu dengan kepala yang dingin.

Menurut Javier Aceves, M.D., seorang profesor pediatrik di University of Mexico School of Medicine, keinginan untuk bilangan kanak-kanak yang berlainan antara pasangan dapat dipengaruhi oleh pengalaman masa kecil masing-masing. Contohnya, membesar dengan banyak adik-beradik boleh mempengaruhi keputusan anda untuk mempunyai banyak anak kerana anda mahu anak-anak anda kurang kesepian dan merasakan kebahagiaan yang sama seperti anda.

Dengarkan apa yang difikirkan oleh pasangan itu hanya mempunyai satu anak. Mungkin dia mahukan rumah yang lebih intim dan dekat. Dan sebaliknya, pasangan juga mesti mendengar apa alasan anda mahu mempunyai banyak anak. Dari sana, cari jalan tengah untuk menentukan berapa banyak anak yang sesuai untuk rumah tangga anda.

2. Umur dan kesihatan isteri

Wanita hanya boleh hamil dalam jumlah yang terhad. Itulah sebabnya, usia dan keadaan kesihatan isteri mempunyai pengaruh besar terhadap keputusan mengenai jumlah anak yang mereka inginkan.

Mengandung pada usia yang terlalu tua atau terlalu muda mempunyai risiko sendiri terhadap kesihatan ibu dan janin. Wanita yang hamil dan melahirkan lebih dari 5 kali juga berisiko mengalami preeklamsia, prolaps rahim, plasenta previa, dan kemurungan. Risiko ini tidak mengambil kira sejarah kesihatan isterinya sebelum hamil.

Perhatikan juga jurang usia antara anak-anak, jika anda berencana untuk mempunyai lebih dari satu anak. Jarak yang terlalu dekat atau terlalu jauh sama berisiko untuk kesihatan anak anda di masa depan.

3. Umur dan kesihatan suami

Sekiranya usia pembiakan wanita mempunyai "tempoh tamat" yang ditandai dengan menopaus, bukan dengan lelaki. Lelaki masih boleh terus menghasilkan sel sperma yang sihat walaupun pada usia tua, selagi dia terus mengekalkan gaya hidup yang sihat. Walau bagaimanapun, keadaan atau penyakit yang berkaitan dengan usia tertentu juga boleh mempengaruhi kualiti sperma.

Oleh itu, pertimbangkan usia dan keadaan kesihatan suami anda - baik secara fizikal dan psikologi. Lebih-lebih lagi, suami pada umumnya adalah pencari nafkah keluarga. Lelaki juga harus menjadi suami yang bersedia untuk memenuhi keperluan isteri semasa mengandung dan melahirkan anak. Jadi, kecergasan fizikal lelaki dan kesediaan mental perlu sebaik mungkin selama ini.

4. Keadaan kewangan isi rumah

Sebenarnya, keadaan kewangan keluarga juga memainkan peranan penting dalam menentukan berapa banyak anak yang anda berdua mahukan.

Walaupun wang bukanlah segalanya, tetapi sama ada satu, dua, tiga anak atau lebih, anda perlu mempunyai kewangan yang stabil untuk memastikan kesihatan dan kesejahteraan anak-anak anda di masa depan. Sebenarnya, menjamin kestabilan kewangan keluarga adalah satu bentuk tanggungjawab ibu bapa terhadap anak-anak mereka.

Sekiranya anda bekerja, pertimbangkan juga pekerjaan anda. Ramai ibu tidak dapat bekerja setelah mempunyai anak. Sekiranya anda kemudian mempunyai satu anak dan mengandung anak kedua anda semasa bekerja, adakah anda benar-benar mampu melakukan semua itu? Sekiranya anda berhenti kerja, adakah keadaan kewangan anda akan memenuhi semua keperluan keluarga anda?

Semakin banyak ahli keluarga di rumah anda, semakin banyak perbelanjaan anda. Jadi, anda harus mengambil kira keadaan kewangan anda sebelum membuat keputusan untuk mempunyai banyak anak.

5. Keadaan emosi dalam hubungan perkahwinan

Selain persiapan fizikal, keadaan emosi pasangan juga perlu disiapkan. Kehadiran anak-anak memang akan mewarnai kehidupan rumah tangga, tetapi juga memberikan tanggungjawab tambahan. Mempunyai banyak anak Anda mesti bersedia untuk keadaan rumah yang sering tidak kemas dan bising, keperluan semakin meningkat, dan sebagainya.

Walaupun mempunyai satu anak kelihatan lebih selesa, pertimbangkannya dari sisi anak. Anak tunggal mungkin merasa kesunyian kerana dia tidak mempunyai adik beradik untuk bermain di rumah. Dia juga dapat memberi banyak tekanan kepada anda berdua kerana anda ingin anak anda menjadi seperti yang anda mahukan. Ibu bapa juga hanya bergantung kepada atau ditemani oleh seorang anak pada usia tua mereka.

Keputusan ada di tangan anda dan pasangan anda

Pada akhirnya, memilih untuk mempunyai banyak anak atau satu adalah keputusan yang dibuat oleh mereka berdua. Pasangan mesti dipersiapkan secara fizikal dan mental untuk semua kemungkinan apabila mereka mempunyai banyak atau sedikit anak. Bincangkan juga jenis keibubapaan yang akan diterapkan pada anak-anak anda di masa depan agar mereka membesar dengan sihat dan sihat.

Tidak kira berapa banyak anak yang anda mahukan, membesarkan anak memerlukan kesediaan yang sangat matang sehingga anda tidak semestinya memeriahkan rumah dengan mengomel, apalagi memaki atau memukul, terhadap anak anda. Lebih teruk lagi, anak anda mungkin menyerap dan meniru tingkah laku negatif anda.