Urologi

Dadah Cyst Ginjal dan Pelbagai Cara Lain untuk Mengatasinya

Kista ginjal adalah kantung berisi cecair kecil di dalam ginjal. Kantung ini umumnya tidak berbahaya dan jarang menunjukkan gejala. Walau bagaimanapun, sista ginjal yang berkembang boleh menyebabkan komplikasi. Sekiranya ini berlaku, pesakit dengan sista buah pinggang memerlukan ubat dan rawatan khas.

Jadi, apa yang perlu dilakukan agar pesakit dengan sista buah pinggang dapat pulih?

Dadah dan rawatan untuk sista buah pinggang

Dalam kebanyakan kes, sista ginjal sederhana tidak memerlukan ubat atau rawatan khas. Rawatan akan dilakukan sekiranya sista memberi tekanan yang berlebihan pada organ lain. Ini boleh mempengaruhi fungsi dan kerja buah pinggang, jadi kista perlu dikurangkan dan dikeluarkan.

Dilaporkan dari Mayo Clinic, terdapat dua cara yang paling sering dilakukan untuk merawat sista buah pinggang sederhana.

1. Aspirasi dan skleroterapi

Salah satu ubat dan rawatan untuk mengubati sista buah pinggang adalah aspirasi disertai dengan skleroterapi. Prosedur ini bertujuan untuk mengurangkan saiz kista.

Pada mulanya, doktor memasukkan jarum panjang dan nipis ke dalam kulit pesakit. Jarum itu kemudian akan menembusi dinding sista buah pinggang. Ini dilakukan untuk membuang cecair di dalam kantung di buah pinggang anda.

Sekiranya cecair telah kering dan kista mengecut, doktor akan mengisi sista dengan larutan alkohol. Pemberian larutan alkohol dilakukan untuk mengelakkan kista berulang dan tumbuh.

Rawatan penyakit ginjal yang satu ini biasanya tidak memerlukan anda menjalani rawatan di hospital. Walau bagaimanapun, anda akan diberi ubat bius semasa prosedur. Sekiranya berjaya, anda boleh pulang pada hari yang sama.

2. Pembedahan sista buah pinggang secara pembedahan

Sekiranya sista ginjal sangat besar dan menyebabkan gejala dari sakit perut hingga tekanan darah tinggi, anda mungkin memerlukan pembedahan. Secara amnya, doktor akan mengesyorkan tiga pilihan pembedahan membuang sista buah pinggang mengikut keadaan anda, iaitu:

a. Pembedahan Intrarenal Retrograde (RIRS)

RIRS adalah sejenis ubat dan rawatan apabila kista itu sangat besar sehingga dapat dijangkau dari bahagian pengeringan lembangan renal. Doktor biasanya akan memasukkan teleskop kecil melalui bukaan semula jadi, seperti dubur atau saluran kencing, ke dalam ureter dan ke dalam ginjal.

Selepas itu, pasukan pembedahan akan memotong kantung berisi cecair dengan laser. Sekiranya berjaya, kista akan dibuka ke dalam sistem penyaliran. Anda mungkin diberi tabung kecil (stent) diletakkan di dalam ureter selama dua minggu.

Kelebihan rawatan pesakit luar kista buah pinggang ini adalah proses pemulihan yang lebih cepat. Sebenarnya, kesakitan selepas pembedahan tidak terasa terlalu lama.

b. Pembedahan Ginjal Percutaneus

Selain RIRS, pilihan ubat dan pembedahan untuk mengubati kista buah pinggang yang lain adalah pembedahan buah pinggang perkutaneus . Pembedahan ini dilakukan untuk membuang sista besar di belakang buah pinggang.

Biasanya, doktor akan melakukan pembedahan endoskopi di dalam ginjal dengan bantuan tiub kecil. Saluran ini adalah lubang yang dibuat melalui sayatan kecil di kulit dan tisu terus ke ginjal. Dengan terusan, doktor akan membuka dan membuang sebahagian besar lapisan dinding.

Tidak seperti RIRS, pembedahan biasa untuk membuang batu ginjal memerlukan kemasukan ke hospital, sekurang-kurangnya satu malam di hospital.

c. Laparoskopi

Bagi pesakit dengan kista berganda dan besar di buah pinggang mereka, laparoskopi mungkin merupakan pilihan terbaik. Laparoskopi adalah rawatan yang dilakukan untuk membuang sejumlah besar sista buah pinggang. Secara amnya, prosedur ini sering dilakukan oleh pesakit ginjal polikistik dewasa.

Apabila operasi dimulakan, doktor akan membuat tiga sayatan kecil di bahagian perut. Ini supaya alat pembedahan kecil dapat memasuki perut dan buah pinggang. Biasanya, laparoskopi adalah prosedur pesakit luar.

Sekiranya terdapat banyak sista yang perlu dikeluarkan dari kedua buah pinggang pada masa yang sama, anda mungkin perlu tinggal di hospital semalaman.

Rawatan sista buah pinggang di rumah

Selain pilihan ubat dan rawatan sista ginjal di atas, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mempercepat proses pemulihan. Selain itu, beberapa cara di bawah ini juga membantu mencegah kista buah pinggang berulang.

1. Minum banyak air

Memenuhi keperluan cecair badan adalah penting, terutama bagi anda yang pernah mengalami sista buah pinggang. Anda boleh mengurangkan risiko penyakit ini dengan minum banyak air.

Sekiranya anda seorang pesakit dengan kekurangan buah pinggang, tanyakan kepada doktor anda mengenai jumlah keperluan cecair yang perlu dipenuhi. Kerana keperluan cairan pesakit dengan penyakit buah pinggang akan berbeza dengan keperluan ginjal yang sihat.

2. Pemeriksaan berkala

Walaupun anda dinyatakan sembuh dari sista ginjal, anda tetap perlu melakukan pemeriksaan rutin. Ujian dan pemeriksaan fungsi ginjal dilakukan secara berkala agar doktor dapat mengesan sista ginjal dengan lebih cepat.

Oleh itu, keadaan sista di buah pinggang anda dapat dipantau dan mungkin tidak memerlukan ubat atau rawatan khas.

3. Pengambilan makanan dengan pemakanan seimbang

Diet yang sihat adalah permulaan yang baik untuk mengurangkan risiko kista buah pinggang kembali. Sebagai contoh, diet rendah lemak dan garam boleh dilakukan untuk mengurangkan beban kerja buah pinggang.

Senarai Larangan yang Perlu Dielakkan oleh Pesakit Sakit Ginjal

Terdapat beberapa makanan yang boleh anda pilih kerana ia baik untuk buah pinggang, seperti:

  • Epal kerana mereka membantu menurunkan kadar kolesterol dan glukosa berkat serat larut mereka.
  • Blueberry kaya antioksidan membantu melindungi tubuh daripada penyakit jantung.
  • Ikan yang tinggi asam lemak omega-3 membantu mengawal pembekuan darah.

Jangan lupa melakukan senaman secara teratur semasa menjalani proses pemulihan setelah pembedahan membuang sista. Dengan cara itu, anda dapat mengekalkan fungsi ginjal yang optimum, walaupun anda mempunyai kista.

Sekiranya anda mengalami sebarang gejala yang berkaitan dengan sista buah pinggang, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.