Diabetes

3 Khasiat Buah Noni untuk Orang yang Menghidap Diabetes |

Buah mengkudu diketahui mempunyai manfaat sebagai ubat untuk membantu mengatasi pelbagai penyakit, termasuk diabetes. Namun, adakah andaian ini telah terbukti benar? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Apakah faedah buah noni untuk diabetes?

Noni atau Morinda citrifolia Ini adalah buah kuning kehijauan dengan rasa pahit dan bau yang tidak menyenangkan.

Tumbuhan ini boleh didapati di Kepulauan Pasifik, Asia Selatan, dan Asia Tenggara, terutama Tahiti, Hawaii, Australia, ke India.

Buah mengkudu sering dimakan oleh masyarakat sebagai ubat tradisional untuk membantu mengatasi penyakit.

Beberapa tahun yang lalu, buah noni juga dikatakan mempunyai manfaat berikut untuk pesakit diabetes.

1. Menurunkan kadar gula dalam darah

Anggapan bahawa buah noni dapat menurunkan kadar gula dalam darah telah terbukti dalam pelbagai kajian yang dilakukan terhadap haiwan dan manusia eksperimen.

Penyelidikan haiwan eksperimen dengan diabetes

Kajian yang diterbitkan oleh Perubatan Pelengkap dan Alternatif Berasaskan Bukti kesan antidiabetik yang diperhatikan pada buah noni yang diperam dengan cheonggukjang.

Cheonggukjang adalah pes soya yang cepat diperam.

Kajian ini dilakukan pada tikus eksperimen dengan diabetes yang dibahagikan kepada empat kumpulan, salah satunya diberi penapaian noni selama 90 hari.

Akibatnya, gula darah pada tikus eksperimen terbukti menurun. Ini berkaitan dengan penurunan daya tahan insulin yang dialami oleh haiwan eksperimen setelah memakan noni yang difermentasi.

Kajian menyimpulkan bahawa buah noni yang diperam dengan cheonggukjang dapat digunakan sebagai makanan kesihatan untuk rawatan diabetes mellitus jenis 2.

Penyelidikan pesakit diabetes

Bukti bahawa buah noni mempunyai manfaat bagi pesakit diabetes disenaraikan dalam jurnal Perubatan Pelengkap dan Alternatif Berasaskan Bukti pada tahun 2018.

Kajian ini dilakukan pada 20 pesakit diabetes jenis 2 yang menjalani rawatan standard untuk diabetes, termasuk diet rendah karbohidrat dan ubat antidiabetik.

Pesakit diminta untuk mengambil sejumlah jus mengkudu setiap hari selama lapan minggu.

Hasilnya, rata-rata kadar gula darah pagi pesakit menurun. Tahap glukosa darah pada beberapa pesakit dengan hiperglikemia juga menurun.

Kajian ini menyimpulkan bahawa pengambilan jus noni setiap hari boleh bermanfaat untuk mengatur gula darah pada pesakit diabetes jenis 2.

2. Menurunkan berat badan

Selain terbukti menurunkan gula darah pada pesakit diabetes, buah noni juga dikatakan dapat menurunkan berat badan berlebihan.

Perkara itu disebutkan dalam jurnal Makanan diterbitkan pada tahun 2018. Jurnal menunjukkan pelbagai manfaat kesihatan buah noni, salah satunya adalah penurunan berat badan.

Seperti diketahui, berat badan berlebihan dan gemuk dapat meningkatkan risiko anda menghidap diabetes.

Oleh itu, pengambilan buah noni secara berkala boleh memberi manfaat untuk mencegah diabetes di kemudian hari.

3. Mengawal tekanan darah

Satu lagi manfaat buah noni bagi penghidap diabetes adalah mengawal tekanan darah. Ia juga disebut dalam jurnal Makanan.

Apabila anda menghidap diabetes, anda perlu memantau tekanan darah anda. Sekiranya tekanan darah anda tinggi, ia akan menyukarkan aliran darah ke seluruh badan anda, termasuk jantung anda.

Akibatnya, anda lebih berisiko mengalami serangan jantung atau strok. Anda juga mempunyai risiko yang lebih besar untuk menghidap semua komplikasi diabetes.

Ini bermakna anda boleh menjadikan buah noni sebagai makanan biasa untuk mengelakkan bahaya komplikasi diabetes.

Petua makan buah noni

Buah mengkudu tidak begitu menyelerakan kerana rasanya pahit dan berbau tidak sedap.

Oleh itu, cara membuat jus noni agar lebih enak diminum oleh pesakit diabetes adalah dengan mencampurkannya dengan buah-buahan lain.

Anda boleh menambahkan buah-buahan yang juga selamat bagi penghidap diabetes, seperti epal atau kiwi.

Anda harus mengelakkan penambahan gula terutama dalam jumlah besar kerana ia benar-benar dapat meningkatkan kadar glukosa darah anda.

Pelbagai kajian di atas menunjukkan bahawa buah noni mungkin mempunyai manfaat bagi penghidap diabetes.

Namun, perlu diingat bahawa penyelidikan tambahan masih diperlukan untuk membuktikan seberapa berkesan buah mengkudu sebagai ubat diabetes semula jadi.

Anda juga tidak boleh menjadikan buah noni sebagai satu-satunya rawatan untuk merawat diabetes.

Anda masih perlu mengikuti rancangan rawatan yang dirancang oleh doktor anda, khusus untuk keadaan anda.

Jangan teragak-agak untuk berbincang atau berunding dengan doktor sebelum membuat keputusan untuk minum jus noni.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌