Keibubapaan

6 Faktor Penting Yang Mempengaruhi Perkembangan Kanak-kanak

Sebagai ibu bapa, anda perlu melakukan usaha untuk menolong anak anda mendapat pertumbuhan dan perkembangan yang optimum. Pemakanan adalah penting, tetapi terdapat beberapa faktor lain yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan anak. Apa itu? Lihat ulasan berikut.

Apakah perkembangan anak mengikut standard global?

Tumbuh (pertumbuhan) adalah peningkatan dalam ukuran fizikal. Anak kecil anda akan menambah berat badan dan tinggi badan. Manakala pengembangan (pengembangan) adalah peningkatan kemampuan struktur dan fungsi tubuh menjadi lebih kompleks.

Contohnya, kemampuan anak anda untuk berkembang dari bergolek hingga duduk, berdiri, hingga berjalan. Keupayaan ini mesti berkembang mengikut usia.

Perkembangan otak yang sangat pesat pada usia di bawah 2 tahun disebut sebagai masa perkembangan yang kritikal, dan merupakan masa yang tepat untuk melakukan pemulihan, jika terdapat gangguan perkembangan.

Menurut penyelidikan, ternyata kejadian gangguan perkembangan pada kanak-kanak cukup tinggi. Penyelidikan Kesihatan Asas 2013 menyatakan bahawa kejadian kanak-kanak terbantut akibat masalah pemakanan di Indonesia adalah 37.2%, dan tentunya gangguan pertumbuhan ini akan mengganggu perkembangan mereka.

Oleh itu, adalah penting bagi ibu bapa untuk sentiasa memantau pertumbuhan dan perkembangan anak-anak, terutama bagi anak-anak di bawah usia 2 tahun. Memantau pertumbuhan dan perkembangan adalah aktiviti untuk mencari atau menemui beberapa masalah lebih awal, seperti:

 • Penyimpangan pertumbuhan: contohnya, status pemakanan yang lemah atau buruk, anak yang pendek.
 • Penyimpangan perkembangan: Contohnya, lambat bercakap
 • Penyimpangan emosi mental kanak-kanak: seperti gangguan kepekatan dan hiperaktif.

Semua ini bertujuan agar ibu bapa dapat mengetahui seawal mungkin bagaimana pertumbuhan dan perkembangan anak-anak dan gangguan dapat segera ditindaklanjuti sehingga anak-anak dapat memenuhi standard pertumbuhan dan perkembangan global.

Punca pertumbuhan dan perkembangan anak-anak Indonesia belum memenuhi standard global

Salah satu sebab mengapa kebanyakan kanak-kanak Indonesia tidak memenuhi standard global adalah kurangnya pemahaman tentang pentingnya memantau pertumbuhan dan perkembangan anak-anak sejak usia dini, terutama pada usia 2 tahun pertama. Di samping itu, pelbagai tahap budaya dan sosio-ekonomi juga menjadi faktor penentu.

Agar anak-anak dapat tumbuh dan berkembang secara optimum, keadaan sokongan diperlukan, termasuk:

 • Hubungan dengan ahli keluarga dan persekitaran keluarga yang memberikan cinta dan perasaan aman.
 • Keadaan fizikal, mental dan sosial yang sihat.
 • Berpatutan dengan perkhidmatan kesihatan.
 • Makanan yang seimbang dan berkhasiat.
 • Anak-anak berpeluang mendapat rangsangan untuk pertumbuhan dan perkembangan dan pendidikan awal dalam keluarga dan masyarakat.
 • Kanak-kanak berpeluang melakukan aktiviti yang sesuai dan menarik.
 • Memberi peluang kepada kanak-kanak untuk bermain permainan yang merangsang perkembangan anak.

Ketahui lebih lanjut mengenai faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak

Sumber: Masa Anak Saya

Faktor utama yang perlu dipertimbangkan dan dijalankan oleh ibu bapa adalah rangsangan atau aktiviti untuk merangsang kebolehan asas anak-anak. Rangsangan pada kanak-kanak berumur 0-6 tahun akan membantu kanak-kanak untuk tumbuh dan berkembang dengan optimum.

Setiap kanak-kanak perlu mendapat rangsangan seawal mungkin dan terus menerus pada setiap kesempatan. Rangsangan pertumbuhan dan perkembangan anak dilakukan oleh ibu dan bapa sebagai orang yang paling dekat dengan anak-anak, ibu pengganti atau pengasuh, ahli keluarga dan kumpulan masyarakat lain dalam rumah tangga masing-masing dan dalam kehidupan seharian.

Beberapa rangsangan yang boleh dilakukan seperti:

Rangsangan kognitif

Dipetik dari halaman Early Childhood Australia, rangsangan verbal dapat mempengaruhi kemampuan kognitif anak. Ibu bapa boleh melakukan rangsangan ini sambil mengasuh anak-anak dengan mengemukakan beberapa soalan yang akan mendorong anak-anak berfikir dan memberikan jawapan.

Rangsangan ini menunjukkan kesan positif terhadap perbendaharaan kata anak kecil anda serta melatih kemahiran membaca dan mengira.

Rangsangan motor

Rangsangan motor atau keupayaan anak untuk bergerak sama pentingnya pada usia dini. Salah satu cara adalah dengan mendorong anak-anak untuk ingin melakukan aktiviti fizikal, seperti bermain atau bermain sukan.

Bukan hanya kemahiran motorik, menurut kajian 2017, ternyata senaman juga dapat merangsang kemampuan kognitif anak-anak.

Penerokaan awal

Menurut Keap.org.uk, dengan mengizinkan dan mendorong anak-anak bermain dan menjelajah, dia akan mula berlatih dalam beberapa perkara, termasuk:

 • Tentukan dan buat keputusan anda sendiri
 • Berani mencuba
 • Membayangkan
 • Amalkan kebolehan baru
 • Menjadi lebih yakin
 • Nikmati setiap cabaran baru

Anak kecil anda belajar melalui pengalaman yang datang dari bermain dan meneroka. Sama ada secara fizikal, sosial, emosi, moral, atau kognitif, semua ini perlu dialami secara langsung oleh anak. Semasa meneroka, kanak-kanak dapat belajar dari kesilapan, merasa takut atau bimbang, dan mencuba perkara baru. Pengalaman ini baik untuk pertumbuhan dan perkembangannya.

Rangsangan pemakanan

Semua perangsang yang telah dijelaskan sebelumnya boleh kurang daripada optimum apabila tidak disokong oleh pengambilan nutrisi yang mencukupi. Rangsangan pemakanan bererti menyediakan atau menyediakan pelbagai varian makanan sihat yang kaya dengan nutrien termasuk vitamin dan mineral untuk si kecil anda.

Sayur-sayuran, buah-buahan, sumber protein seperti daging dan ikan adalah beberapa contoh sumber pemakanan yang baik untuk anak-anak. Selain itu, susu formula juga dapat membantu memenuhi keperluan pemakanan harian anak-anak.

Susu formula direka sedemikian rupa sehingga mengandungi pelbagai nutrien termasuk vitamin dan mineral yang penting untuk pertumbuhan dan perkembangan anak. Pastikan anda selalu memberi nutrisi yang mencukupi setiap hari sehingga anak mempunyai tenaga untuk menerima setiap rangsangan yang diberikan.

Kekurangan rangsangan boleh menyebabkan penyimpangan dalam perkembangan anak dan juga gangguan kekal. Beberapa kebolehan asas kanak-kanak yang dirangsang oleh rangsangan terarah adalah kemahiran motor kasar, kemahiran motor halus, kemahiran bertutur dan berbahasa serta kemahiran bersosial dan berdikari.

Dalam merangsang pertumbuhan dan perkembangan anak-anak, ada beberapa prinsip asas yang perlu dipertimbangkan, iaitu:

 • Rangsangan dilakukan berdasarkan cinta dan kasih sayang.
 • Sentiasa menunjukkan sikap dan tingkah laku yang baik kerana kanak-kanak akan meniru tingkah laku mereka yang paling dekat dengan mereka.
 • Memberi rangsangan mengikut kumpulan umur anak.
 • Lakukan rangsangan dengan mengajak anak-anak bermain, menyanyi, bervariasi, menyeronokkan, tanpa paksaan, dan tanpa hukuman.
 • Lakukan rangsangan secara beransur-ansur dan berterusan mengikut usia anak.
 • Gunakan alat bantu / permainan yang mudah, selamat, dan di sekitar anak.
 • Berikan peluang yang sama kepada kanak-kanak lelaki dan perempuan.
 • Anak-anak selalu diberi pujian, jika perlu, diberikan penghargaan atas kejayaan mereka.
 • Pastikan keperluan pemakanan harian anak anda dipenuhi

Faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak saling berkaitan antara satu sama lain. Untuk itu, adalah tugas ibu bapa untuk menyediakan dan menyokong semua perkara yang diperlukan oleh si kecil.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌