Gigi dan Mulut

Penjagaan Pergigian dan Mulut Paling Asas pada Semua Umur •

Seberapa sihat gigi anda mempengaruhi kesihatan tubuh anda secara keseluruhan. Itulah sebabnya setiap orang, tanpa mengira usia dan jantina, mesti memastikan gigi dan mulut mereka dijaga dengan betul. Berikut adalah lima jenis rawatan asas yang mesti dilakukan untuk menyokong kesihatan gigi dan mulut anda.

Penjagaan asas untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut

Semua orang mahu mempunyai gigi yang sihat dan bersih, bebas noda. Tetapi untuk mencapainya tentu memerlukan usaha. Agar ia tidak berakhir sebagai mimpi semata-mata, mulailah melakukan rawatan gigi secara rutin di bawah.

1. Gosok gigi setiap hari

Rajin menggosok gigi setiap hari adalah rawatan termudah dan paling berkesan untuk menjaga kesihatan dan kebersihan mulut.

Gosok gigi akan membersihkan plak dan serpihan makanan yang melekat di permukaan dan di antara gigi. Gigi yang dijaga kebersihan akhirnya akan mencegah anda dari risiko pelbagai masalah pergigian dan mulut, seperti rongga, radang gusi, hingga penyakit gusi.

Untuk mendapatkan faedah yang optimum, pastikan juga alat dan cara menggosok gigi dengan betul. Pilih ubat gigi yang mengandungi fluorida kerana mineral ini dapat melindungi dan menguatkan enamel gigi. Untuk berus, pilihlah bulu yang lembut, bentuk kepala sesuai di mulut, dan pegangan yang selesa ketika dicengkam.

Setelah "senjata" siap, sudah tiba masanya untuk menggosok gigi. Gosokkan setiap bahagian gigi dengan gerakan bulat yang lembut selama dua minit. Jangan gosok gigi terlalu tergesa-gesa, terlalu keras, atau terlalu keras kerana ini tidak akan berkesan.

Pakar mengesyorkan agar setiap orang menggosok gigi secara berkala dua kali sehari setiap hari: pada waktu pagi selepas sarapan dan pada waktu malam sebelum tidur.

2. Bersihkan antara gigi dengan benang

Supaya gigi anda bebas dari plak dan sisa makanan, bersihkan di antara mereka dengan benang gigi benang gigi. Rawatan ini juga dikenali sebagai flossing gigi, dan tidak boleh dilewatkan setiap hari. Flossing lebih baik setelah anda menggosok gigi.

The American Dentist Association melaporkan, kebanyakan plak lebih kerap dijumpai di antara gigi atau sempadan gigi dan gusi. Baiklah, rutin flossing Berkesan membantu membersihkan kotoran yang tersekat di antara gigi dan gusi yang sukar dijangkau dengan bulu sikat gigi.

Berhati-hati semasa menggunakan benang gigi. Ketatkan benang dengan lembut di antara gigi dan gosokkan dengan lembut. Cuba jangan geseran pada gusi. Menggosok benang terlalu keras akan membuat gusi sakit dan berdarah.

Anda boleh mendapatkan benang gigi khas ini di farmasi, kedai ubat, atau pasar raya terdekat.

3. Bersihkan lidah

Gosok gigi dan flossing Ia berkesan menghilangkan bakteria dari gigi dan gusi. Namun, tahukah anda bahawa kira-kira 50 peratus bakteria di mulut sebenarnya tersimpan di permukaan lidah?

Bukan hanya boleh menyumbang kepada kerosakan gigi, bakteria yang tersekat di lidah juga boleh menyebabkan bau mulut, anda tahu! Inilah sebabnya mengapa membersihkan lidah juga perlu disertakan dalam rangkaian rawatan untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut anda.

Anda boleh membersihkan lidah anda dengan berus gigi (selain daripada berus gigi biasa) atau dengan pengikis lidah khas yang boleh anda beli di pasar raya. Jangan risau mana yang terbaik, kerana kedua-duanya dapat membantu membersihkan bakteria di lidah.

Caranya adalah dengan menggosok lidah dengan perlahan dari satu arah, lebih baik dari pangkal lidah (hujung lidah paling dalam) dan gosokkannya perlahan-lahan ke depan dalam satu gerakan. Angkat alat pembersih dan ulangi menggosok dari hujung ke depan beberapa kali sehingga lidah terasa bersih.

Jangan lupa juga membersihkan bahagian lidah dengan cara yang sama. Setelah selesai semua bahagian, bilas mulut anda dengan air bersih.

Bersihkan lidah anda setelah menggosok gigi dan flossing pada waktu pagi.

4. Berhenti merokok

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) melaporkan bahawa perokok aktif berisiko lebih tinggi terkena penyakit gusi daripada bukan perokok.

Semakin lama dan semakin banyak merokok, semakin tinggi risiko anda menghidap penyakit gusi dan kerosakan gigi yang teruk. Terutama jika tabiat buruk ini telah lama dilakukan. Ironinya sekali lagi, penyakit gusi atau kerosakan gigi yang dialami oleh perokok aktif lebih sukar untuk diubati.

Oleh itu, berhenti merokok termasuk dalam penjagaan asas untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut, terutama bagi perokok aktif. Cuba berhenti merokok dengan segera mulai hari ini. Ia tidak mudah, tetapi itu tidak bermakna anda tidak boleh melakukannya.

Kunci utama untuk berhenti merokok adalah niat dan tekad yang kuat dari diri anda. Tanamkan bahawa tujuan berhenti merokok adalah semata-mata untuk menjadikan anda lebih sihat sehingga anda dapat menjalani kehidupan yang lebih baik dan lebih lama. Psst… Tekad untuk mengubah tabiat buruk yang dilakukan dengan sendirinya biasanya akan mempunyai peluang kejayaan yang tinggi dalam jangka masa panjang!

Sekiranya terasa sangat sukar, jangan ragu untuk meminta sokongan daripada keluarga dan orang terdekat anda. Sokongan mereka cukup kuat untuk menggembirakan anda. Sekiranya perlu, anda juga boleh berjumpa dengan ahli psikologi untuk menghentikan tabiat buruk ini.

5. Periksa di doktor gigi

Sebagai tambahan kepada penjagaan di rumah, anda juga harus selalu memeriksa kesihatan anda di doktor gigi. Doktor gigi dapat mengesan dan merawat pelbagai gangguan yang biasanya menyerang kawasan mulut. Contohnya, tartar dan rongga (karies).

Tartar terbentuk dari plak yang mengeras. Keadaan ini tidak dapat diatasi hanya dengan menggosok gigi atau menggosok gigi secara berkala. Anda memerlukan rawatan penskalaan yang dilakukan oleh doktor gigi sehingga tartar hilang sepenuhnya.

Begitu juga dengan rongga. Doktor gigi boleh menambal lubang dengan simen khas supaya lubang yang semula kecil tidak menjadi lebih besar. Sebabnya, apabila lubang menjadi lebih besar, rasa sakit akan bertambah teruk. Gigi anda juga mudah dijangkiti.

Jangkitan boleh merebak ke akar dan menyebabkan pembengkakan, radang, dan kantong nanah (abses). Dalam kes yang teruk, jangkitan juga boleh merebak ke organ tubuh yang lain. Meliputi sinus, rahang, ke kawasan leher dan dada.

Malangnya, kebanyakan orang tidak menyedari masalah pergigian dan mulut yang mereka alami. Sebenarnya, lebih awal penyakit ini dikesan, rawatannya lebih mudah, semakin rendah kosnya, dan semakin kecil risiko mendapat penyakit.

Jadi, jangan tunggu sehingga anda jatuh sakit sebelum pergi ke doktor gigi. Periksa gigi anda secara berkala kepada doktor gigi sekurang-kurangnya setiap 6 bulan agar kesihatan mulut anda terjaga dengan baik.