Kanser

Tusukan Sumsum Tulang: Definisi, Prosedur, dan Komplikasi •

Sumsum tulang anda boleh menyebabkan masalah kerana barah, jangkitan, atau keadaan lain yang mengganggu fungsinya. Untuk mengetahui masalah dengan sumsum tulang, doktor anda mungkin mengesyorkan agar anda menjalani tusukan sumsum tulang.

Seperti apa prosedur pemeriksaan? Berikut adalah tinjauan penuh, dari persiapan hingga komplikasi yang mungkin berlaku setelah menjalani prosedur.

Definisi tusukan sumsum tulang

Apakah tusukan sumsum tulang?

Tusukan sumsum tulang (BMP) atau aspirasi sumsum tulang adalah prosedur perubatan untuk mengumpulkan dan memeriksa sumsum tulang, tisu spongy pada tulang yang lebih besar.

Prosedur ini menentukan keadaan kesihatan sumsum tulang seseorang dan fungsinya dalam menghasilkan jumlah sel darah yang normal. Dengan cara itu, doktor dapat menentukan diagnosis barah dan demam sebab yang tidak diketahui.

Sumsum tulang anda mempunyai bahagian yang cair dan bahagian yang lebih padat. Dalam prosedur aspirasi sumsum tulang, doktor akan menggunakan jarum khas untuk mengambil sampel dari bahagian cecair. Sementara itu, mengambil bahagian pepejal melalui prosedur biopsi sumsum tulang.

Prosedur ini tidak dilakukan sendiri, atau bersama-sama dan dikenali sebagai pemeriksaan sumsum tulang.

Bilakah perlu dilakukan pemeriksaan ini?

Doktor anda akan meminta anda menjalani ujian ini jika ujian darah menunjukkan hasil yang tidak normal, dan doktor mengesyaki masalah kesihatan tertentu.

Selain itu, pemeriksaan juga diperlukan untuk mengetahui perkongsian perkara, termasuk:

 • tentukan kecukupan tahap zat besi,
 • cari penyebab demam yang sering berulang,
 • mendiagnosis penyakit yang berkaitan dengan sel darah dan sumsum tulang,
 • menentukan tahap perkembangan penyakit, dan
 • memantau rawatan penyakit.

Beberapa masalah kesihatan yang memerlukan anda menjalani ujian saringan ini termasuk:

 • anemia,
 • barah darah, seperti leukemia, limfoma, dan pelbagai myeloma,
 • metastasis barah payudara ke sumsum tulang, dan
 • terlalu banyak atau terlalu sedikit jenis sel tertentu, seperti leukopenia, leukositosis, trombositopenia, trombositopenia, pancytopenia, polisitemia, dan
 • hemokromatosis.

Pencegahan dan amaran tusukan sumsum tulang?

Sebelum menjalani prosedur, anda perlu memberitahu doktor mengenai semua ubat yang anda ambil. Juga, beritahu mereka jika anda mempunyai masalah kesihatan tertentu, seperti alahan.

Proses tusukan sumsum tulang

Bagaimana persediaan untuk tusukan sumsum tulang?

Pasukan perubatan akan menggunakan pakaian khas untuk memudahkan proses pemeriksaan. Kemudian, anda akan berbaring di meja peperiksaan.

Kemudian, pasukan perubatan akan memeriksa tekanan darah dan degupan jantung anda. Kemudian, pemeriksaan kulit juga akan dibersihkan dengan antiseptik.

Langkah seterusnya, pasukan perubatan akan menyuntik ubat bius, agar lebih tenang dan tidak merasa sakit. Semasa prosedur, pasukan perubatan akan sentiasa memantau kadar denyutan jantung, tekanan darah, suhu badan, dan kadar oksigen darah anda.

Bagaimana proses tusukan sumsum tulang?

Pasukan perubatan akan meminta anda berbaring di perut atau di sisi anda, dan membungkus badan anda dengan kain sehingga hanya tempat pemeriksaan yang dapat dilihat.

Doktor anda akan memasukkan jarum berlubang melalui kulit anda dan ke tulang. Bahagian tengah jarum dikeluarkan dan jarum suntik dimasukkan untuk mengeluarkan cecair dari sumsum. Mungkin ada kesakitan tetapi tidak teruk.

Apa yang perlu dibuat selepas melakukan tusukan sumsum tulang?

Doktor akan memberi tekanan ke kawasan jarum untuk menghentikan pendarahan. Kemudian pembalut akan diletakkan di laman prosedur.

Sekiranya anda mengalami anestesia tempatan, doktor anda akan meminta anda berbaring selama 10 hingga 15 minit dan memberi tekanan ke laman biopsi. Selepas itu, anda boleh pulang dan meneruskan aktiviti biasa dengan memenuhi beberapa syarat.

Sekiranya anda mendapat ubat penenang IV, pasukan perubatan akan membawa anda ke kawasan pemulihan. Anda boleh meminta keluarga atau orang tersayang untuk membawa anda pulang.

Anda mungkin mengalami kelembutan selama seminggu atau lebih setelah pemeriksaan sumsum tulang. Tanya doktor anda mengenai penggunaan ubat penghilang rasa sakit, seperti paracetamol.

Pastikan pembalut anda kering dan bersih. Selepas 24 jam, anda dapat membersihkan luka dan mandi. Sebaliknya, elakkan aktiviti berat yang boleh membuat parut terbuka.

Komplikasi tusukan sumsum tulang?

Pemeriksaan ini diklasifikasikan sebagai prosedur selamat dengan risiko minimum, jadi komplikasi jarang terjadi. Dalam beberapa kes, mungkin terdapat ketidakselesaan atau kesakitan di kawasan biopsi selama 1-2 hari. Dalam kes yang jarang berlaku, jangkitan atau pendarahan mungkin berlaku.

Sekiranya anestetik digunakan, mungkin ada sedikit kemungkinan reaksi terhadap ubat, seperti reaksi alergi, atau pernafasan yang lambat. Sekiranya terdapat masalah dengan ubat penenang, kakitangan perubatan akan mengatasinya dengan segera.

Melancarkan dari halaman Mayo Clinic, anda perlu berjumpa doktor sekiranya anda mengalami tanda-tanda berikut.

 • Pendarahan yang membasahi pembalut atau tidak berhenti jika anda menekannya dengan tangan anda.
 • Demam berterusan.
 • Kesakitan atau ketidakselesaan di kawasan biopsi yang semakin teruk.
 • Kawasan biopsi adalah kemerahan dan penampilan cecair.