Urologi

Akibat Kencing Yang Kerap Anda Perlu Tahu

Anda mungkin pernah mendengar tentang bahaya menahan air kencing anda. Sebaliknya, terdapat juga akibat membuang air kecil yang terlalu kerap. Keadaan ini boleh membuatkan anda kehilangan banyak cecair dan mengganggu keseimbangan keadaan dalaman badan.

Seseorang biasanya membuang air kecil lebih kerap kerana jumlah air kencing meningkat. Keadaan ini bukan sahaja disebabkan kerana anda minum banyak air. Kadang-kadang, anda boleh kehilangan kawalan kencing kerana mengambil ubat, gangguan sistem kencing (penyakit pundi kencing), atau bahkan penyakit tertentu.

Oleh itu, apakah akibat yang mungkin berlaku jika anda kerap membuang air kecil?

Kerana membuang air kecil yang berlebihan

Orang dewasa yang sihat biasanya membuang air kecil 6-8 kali sehari. Sebilangan orang boleh membuang air kecil hingga 10 kali sehari, tetapi ini masih dianggap normal selagi tidak ada aduan yang menyertainya.

Jika dilihat dari jumlahnya, jumlah air kencing normal dari badan berkisar antara 400 hingga 2,000 mL. Anggaran ini merujuk kepada pengambilan air purata 2,000 mL, seperti yang disarankan untuk memenuhi keperluan cecair sepanjang hari.

Anda boleh mengatakan anda membuang air kecil terlalu kerap sekiranya frekuensi melebihi 10 kali dalam jangka masa 24 jam. Perhatikan juga jumlah air kencing yang keluar. Isipadu air kencing melebihi 2,500 mL sehari menunjukkan bahawa anda menghidap poliuria (kencing kerap).

Gejala kerap membuang air kecil termasuk peningkatan dahaga dan selera makan yang berlebihan. Sementara itu, penyebab kencing kerap adalah minum terlalu banyak air dan kemungkinan gangguan pada organ prostat.

Polyuria adalah keadaan apabila badan mengeluarkan air kencing yang berlebihan. Akibat poliuria, anda lebih kerap membuang air kecil dan sukar menahannya. Keadaan ini boleh bertambah buruk sekiranya terdapat masalah dengan pundi kencing, seperti pundi kencing yang terlalu aktif.pundi kencing yang terlalu aktifatau inkontinensia kencing.

Polyuria bukan keadaan berbahaya. Namun, jika anda mengalaminya, akan lebih sukar bagi anda untuk mengawal keinginan membuang air kecil. Poliuria yang tidak diperiksa boleh menyebabkan kesan berikut.

1. Kekeringan

Sekiranya anda selalu membuang air kecil tanpa minum air secukupnya, anda boleh kehilangan banyak cecair badan dan menjadi lebih mudah mengalami dehidrasi. Dehidrasi boleh ringan, sederhana, atau teruk, bergantung pada berapa banyak cecair yang anda hilang dari badan anda.

Gejala dehidrasi ringan hingga sederhana termasuk:

 • berasa dahaga,
 • mulut, bibir dan kulit kering,
 • air kencing kuning gelap,
 • sakit kepala, dan
 • kekejangan otot.

Kekeringan yang tidak dirawat boleh menjadi lebih teruk. Denyut jantung dan pernafasan anda akan bertambah cepat. Anda mungkin berasa lesu, mengantuk, dan keliru. Semasa anda membuang air kecil, air kencing anda akan kelihatan pekat atau berwarna coklat.

Polyuria sebenarnya tidak secara langsung menyebabkan dehidrasi teruk. Walau bagaimanapun, poliuria akan bertahan lama sekiranya penyebabnya tidak dirawat. Hasil daripada tabiat kencing yang kerap, risiko anda mengalami dehidrasi lebih tinggi.

2. Berkurangnya kualiti tidur

Orang dengan poliuria terdedah kepada nokturia, keadaan yang membuat anda kerap membuang air kecil pada waktu malam. Dorongan untuk kencing sering tidak dapat dihentikan, jadi anda harus bolak-balik di tengah malam untuk pergi ke bilik mandi.

Tidak seperti yang lain, mereka yang mengalami nokturia mungkin bangun lebih dari tiga kali hanya untuk membuang air kecil. Keadaan ini berlaku hampir setiap malam dan jika tidak dirawat, kesannya tentu akan mempengaruhi kualiti tidur dan kesihatan.

Lama kelamaan, anda mungkin kurang tidur dan menunjukkan gejala seperti:

 • kerap menguap dan mengantuk
 • kurang produktif di tempat kerja
 • sukar untuk menumpukan perhatian,
 • mudah marah dan letih,
 • mood buruk, dan
 • kekurangan motivasi.

Menurut National Association for Continence, nokturia tidak boleh ditoleransi kerana boleh mempengaruhi fungsi fizikal dan mental. Kurang tidur kerana kerap membuang air kecil pada waktu malam boleh memberi kesan jangka panjang seperti:

 • penurunan kemampuan fizikal
 • penurunan kemampuan berfikir
 • peningkatan risiko diabetes, obesiti, dan penyakit jantung, juga
 • mengurangkan kualiti hidup umum.

3. Hipernatremia

Hypernatremia adalah istilah perubatan untuk menunjukkan tahap natrium yang terlalu tinggi dalam darah. Natrium adalah nutrien penting yang diperlukan untuk pelbagai fungsi badan. Tahap dalam darah bergantung pada berapa banyak cecair yang anda ada di dalam badan anda.

Hypernatremia berlaku apabila badan kehilangan terlalu banyak air atau mengambil terlalu banyak natrium. Jumlah cecair badan terlalu sedikit dan tidak dapat mengimbangi kadar natrium total yang tinggi.

Dalam keadaan normal, tubuh akan mengatasinya dengan menghantar isyarat ke otak. Otak bertindak balas terhadapnya sebagai tanda bahawa badan memerlukan lebih banyak air. Air akan melarutkan natrium berlebihan dan mengeluarkannya melalui air kencing.

Sebilangan besar kes hipernatremia ringan dan tidak berbahaya. Anda mungkin merasa sangat dahaga dan sedikit lesu. Walau bagaimanapun, keadaan ini masih perlu dirawat untuk mengelakkan komplikasi yang lebih teruk.

Natrium diperlukan untuk menjalankan fungsi otot dan saraf. Apabila hipernatremia menjadi teruk, otot-otot badan boleh berkedut atau mengalami kekejangan. Dalam kes yang jarang berlaku, hipernatremia yang teruk boleh menyebabkan koma yang teruk.

Menghalang kesan kencing yang kerap

Aduan kerap membuang air kecil sebenarnya agak biasa. Walau bagaimanapun, terdapat akibat jangka panjang daripada membuang air kecil yang tidak boleh diabaikan. Berikut adalah beberapa petua mudah yang boleh anda lakukan untuk mencegahnya.

 • Minum air secukupnya.
 • Hadkan minuman berkafein dan alkohol.
 • Hadkan pengambilan garam.
 • Perhatikan jenis ubat yang anda ambil.
 • Lakukan senaman lantai panggul dan latihan Kegel.
 • Latihan pundi kencing ( latihan pundi kencing ).

Tidak hanya menahan air kencing, membuang air kecil terlalu kerap memberi kesan kepada kesihatan. Sekiranya akhir-akhir ini anda merasa semakin kencing dan mula kesal dengannya, cubalah berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat. Ini kerana keadaan ini dapat menunjukkan penyakit tertentu.