Ubat dan Makanan Tambahan

Norepinefrin •

Norepinephrine Apa Ubat?

Untuk apa Norepinephrine?

Norepinephrine adalah ubat yang serupa dengan adrenalin. Ia berfungsi dengan menyempitkan saluran darah dan meningkatkan tekanan darah dan kadar gula darah.

Norepinephrine digunakan untuk merawat keadaan tekanan darah rendah (hipotensi) yang boleh berlaku dengan keadaan perubatan tertentu atau prosedur pembedahan. Ubat ini sering digunakan semasa CPR (resusitasi kardio-paru).

Norepinephrine boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini.

Bagaimana cara menggunakan Norepinephrine?

Norepinephrine disuntik ke dalam vena melalui IV. Anda akan menerima suntikan ini di hospital atau dalam keadaan kecemasan.

Norepinephrine biasanya diberikan selama yang diperlukan atau sehingga badan bertindak balas terhadap rawatan. Sebilangan orang harus menerima norepinefrin selama beberapa hari.

Tekanan darah, pernafasan, dan tanda-tanda penting anda akan dipantau dengan teliti semasa anda menerima norepinefrin.

Beritahu penyedia perkhidmatan kesihatan anda jika anda mengalami kesakitan, kerengsaan, selesema, atau ketidakselesaan lain pada kulit atau nadi di mana ubat itu disuntik. Norepinephrine boleh merosakkan kulit atau tisu di sekitar tempat suntikan jika ubat itu secara tidak sengaja keluar dari saluran darah.

Bagaimana Norepinephrine disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.