Kesihatan jantung

Sakit Dada Semasa Anda Bangun, Adakah Selalu Penyakit Jantung?

Apabila badan anda sihat dan anda dapat tidur tanpa gangguan, anda akan bangun dengan segar dan bertenaga. Walau bagaimanapun, sebilangan orang mungkin merasa sakit dada ketika mereka bangun. Sekiranya ini berlaku, mungkin ada masalah kesihatan yang menyerang, umumnya penyakit jantung. Namun, adakah selalu penyakit jantung? Mari kita ketahui perbezaan antara gejala dan keadaan lain yang mungkin.

Sebab-sebab sakit dada ketika anda bangun

Sakit dada juga dikenali sebagai angina. Istilah ini merujuk kepada sejenis sakit dada yang berlaku akibat pengurangan aliran ke jantung.

Oleh itu, keadaan ini sering berlaku pada orang yang mempunyai penyakit jantung dan merupakan gejala khas yang memerlukan perhatian pada orang yang sebelumnya tidak didiagnosis dengan penyakit jantung.

Sakit dada adalah tanda penyakit jantung, ia boleh berlaku pada bila-bila masa, termasuk ketika anda bangun pada waktu pagi. Orang yang mengalami angina akibat penyakit jantung menggambarkan keadaan ini sebagai sesak di dada, tekanan berat pada dada, atau dada yang diperah.

Penyakit jantung mempunyai banyak jenis dan sebahagiannya menyebabkan sakit dada ketika anda bangun pada waktu pagi, seperti:

 • Serangan jantung: Arteri yang membekalkan oksigen ke jantung disekat oleh pembekuan darah. Kekurangan pengambilan oksigen kemudian menyebabkan sakit dada ketika anda bangun.
 • Penyakit jantung koronari: Halangan aliran dada ke arteri kerana penyumbatan saluran darah oleh plak kolesterol (aterosklerosis). Apabila plak pecah, gumpalan darah akan berlaku dan kemudian menyebabkan serangan jantung.
 • Perikarditis: Bengkak dan iritasi pada tisu nipis seperti kantung di sekitar jantung (perikardium). Kemunculan sakit dada menunjukkan bahawa lapisan perikardium yang menjengkelkan saling bergesekan.
 • Miokarditis: Keradangan otot jantung (miokardium) yang akhirnya mengganggu sistem elektrik jantung dan keupayaan jantung untuk mengepam darah).

Gejala penyakit jantung selain sakit dada ketika anda bangun

Selain angina, orang dengan penyakit jantung dapat mengalami gejala yang menyertainya. Gejala berbeza-beza bergantung kepada penyebab masalah jantung. Selain itu, pesakit yang mempunyai penyakit jantung yang sama, juga cenderung menunjukkan gejala yang sama sekali tidak sama.

Apabila seseorang merasakan sakit dada ketika bangun tidur, gejala umum yang mungkin timbul adalah:

 • Pening.
 • Keletihan.
 • Mual.
 • Susah bernafas.
 • Berpeluh badan.

Selain itu, terdapat beberapa gejala lain yang boleh digunakan oleh doktor sebagai petunjuk untuk mendiagnosis jenis penyakit jantung, iaitu:

 • Denyutan jantung tidak teratur; lebih cepat atau lebih perlahan (aritmia).
 • Pengekalan cecair dengan pembengkakan kaki dan pergelangan kaki.
 • Tanda-tanda jangkitan, seperti sakit kepala, sakit badan, sakit sendi, demam, sakit tekak atau cirit-birit.
 • Pengsan.
 • Batuk.
 • Palpitasi (jantung berdebar).

Pelbagai penyebab sakit dada ketika anda bangun selain penyakit jantung

Walaupun sakit dada berkait rapat dengan penyakit jantung, tidak semua orang yang mengalami gejala ini mempunyai penyakit jantung. Sakit dada juga boleh berlaku kerana masalah kesihatan lain, seperti:

Masalah pencernaan

Sakit dada pada waktu pagi boleh menjadi tanda anda mengalami masalah pencernaan. Sebenarnya, keadaan ini bukan angina tetapi pedih ulu hati. Tanda-tanda yang muncul dan kedua-duanya berlaku di sekitar dada membuat ramai orang salahkan pedih ulu hati kerana angina.

Pedih ulu hati adalah sensasi terbakar di perut dan dada. Keadaan ini biasanya berlaku selepas makan dan segera berbaring atau melakukan postur bengkok untuk waktu yang lama. Kemunculan sensasi terbakar ini berlaku kerana asid perut naik ke kerongkongan.

Seperti yang dilaporkan oleh Mayo Clinic, pedih ulu hati adalah gejala khas GERD, yang biasanya diikuti oleh gejala kandungan asam dan mulut yang naik ke bahagian belakang tekak (regurgitasi) yang mengganggu tidur.

2. Penyakit mental

Selain masalah pencernaan, sakit dada pada waktu pagi juga dapat menjadi gejala sejenis gangguan kecemasan, yaitu: serangan panik (serangan panik).

Serangan panik adalah ketakutan kuat secara tiba-tiba yang mencetuskan reaksi fizikal yang teruk apabila tidak ada bahaya atau sebab yang nyata. Apabila gangguan mental ini berlaku, anda mungkin berfikir anda kehilangan kawalan, mengalami serangan jantung, atau bahkan mati.

3. Gangguan tidur

Sakit dada ketika anda bangun juga boleh dialami oleh orang yang mengalami apnea tidur. Sleep apnea adalah gangguan tidur yang menyebabkan seseorang berhenti bernafas sebentar semasa tidur.

Keadaan ini membuat penghidap bangun dalam keadaan terkejut dan terengah-engah. Pengambilan oksigen yang dihentikan ini boleh menyebabkan sesak dan sakit di dada pada waktu malam atau pagi.