Ubat dan Makanan Tambahan

Promethazine •

Promethazine Ubat apa?

Untuk apa Promethazine?

Promethazine adalah ubat yang berfungsi untuk merawat mual dan muntah yang berkaitan dengan keadaan tertentu (contohnya, selepas pembedahan). Ia juga digunakan untuk merawat gejala alergi maut (anafilaksis) dan reaksi terhadap produk darah. Bentuk suntikan dapat digunakan untuk mengobati reaksi alergi ringan ketika anda tidak dapat minum ubat. Ia juga dapat digunakan sebelum / sesudah operasi, prosedur lain atau melahirkan untuk menenangkan anda, mencegah mual / muntah, dan untuk membantu narkotik penghilang rasa sakit tertentu (misalnya meperidene) berfungsi dengan lebih baik.

Promethazine adalah antihistamin (jenis fenotiazin). Ia berfungsi dengan menyekat bahan semula jadi tertentu (histamin) yang dikeluarkan oleh badan anda semasa reaksi alergi. Kesan lain (contohnya, anti mual, penenang, penghilang rasa sakit) boleh berlaku dengan mempengaruhi bahan semula jadi yang lain (contohnya, asetilkolin) dan bertindak secara langsung pada bahagian otak tertentu.

Ubat ini tidak boleh digunakan pada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun.

Dos promethazine dan kesan sampingan promethazine akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Bagaimana menggunakan Promethazine?

Ikuti arahan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Kaedah terbaik untuk menggunakan ubat ini adalah dengan menyuntiknya ke dalam otot. Ia juga boleh disuntik perlahan ke urat besar (bukan di tangan atau pergelangan tangan) oleh profesional kesihatan. Jangan menyuntik ubat ini di bawah kulit atau ke arteri. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Dos dan kekerapan pemberian ubat akan ditentukan berdasarkan berat badan, usia, keadaan, dan tindak balas terhadap rawatan. Suntikan boleh diulang sekiranya diperlukan, biasanya setiap 4 jam.

Sekiranya anda mengubat sendiri di rumah, pelajari semua persediaan dan arahan penggunaan dari profesional kesihatan. Sebelum digunakan, periksa produk untuk zarah atau perubahan warna. Sekiranya salah satu daripada kedua-dua perkara ini berlaku, jangan gunakan cecair. Ketahui cara menyimpan dan membuang bekalan perubatan dengan selamat.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda tidak bertambah baik atau bertambah buruk.

Bagaimana Promethazine disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.