Pemakanan

Kenali Sucralose, Pemanis Buatan Bebas Kalori

Makanan manis seperti kek, pada satu masa ia sangat menarik. Namun, bagi pesakit kencing manis ini pasti menjadi siksaan ketika mereka ingin makan makanan manis, tetapi harus menanggungnya. Menikmati kek dengan rasa manis yang berkurang? Sudah tentu kenikmatannya akan berkurang. Sebenarnya, anda tidak boleh mengatakan bahawa anda menikmati kek.

Mengekalkan pengambilan gula yang masuk ke dalam badan adalah perkara utama yang mesti dipertimbangkan terutama bagi pesakit diabetes. Oleh itu, tidakkah pesakit diabetes boleh makan kek dan makanan manis lain?

Nasib baik, pemanis buatan kini senang dicari dan biasa digunakan dalam kehidupan seharian. Keupayaannya untuk menggantikan peranan gula tanpa mengambil kira kesan buruk yang dibawa oleh gula biasa menjadikan bahan tambahan makanan ini sering digunakan dalam kehidupan seharian. Salah satu pemanis tiruan yang juga biasa digunakan dalam produk makanan dan minuman adalah sukralosa.

Apa itu sucralose?

Sucralose adalah salah satu pemanis buatan yang mempunyai tahap rasa manis hingga 600 kali lebih manis daripada gula biasa. Tahap kemanisan ini jauh melebihi aspartam, sejenis pemanis buatan. Ini mempunyai tahap kemanisan yang sangat tinggi, yang bermaksud, seperti aspartam, hanya sedikit pemanis ini yang diperlukan untuk ditambahkan ke makanan dan minuman untuk menghasilkan rasa manis yang diinginkan.

Pemanis buatan ini juga pemanis tanpa kalori. Sucralose yang masuk ke dalam tubuh berfungsi dengan melewati badan tanpa dicerna, sehingga tidak mempengaruhi tahap gula dalam darah dan pengambilan kalori yang masuk ke dalam badan. Sifat bebas kalori dikatakan dapat membuat anda bebas dari kenaikan berat badan kerana pengambilan gula yang berlebihan. Pelbagai sifat ini kemudian menjadikan bahan ini selamat untuk dimakan bagi pesakit diabetes.

Perbezaan antara pemanis buatan dan aspartam terletak pada ketahanannya terhadap panas. Sucralose sering digunakan dalam memasak kerana tahan panasnya. Penggunaan bahan tambahan ini dalam proses memasak harian, bahkan untuk memanggang, tidak akan mengubah bentuk zat tersebut sehingga masih selamat untuk dimakan.

Pemanis buatan ini telah digunakan secara meluas dan anda boleh mendapatkannya dalam pelbagai produk makanan dan minuman. Mulai dari permen karet, gelatin, hingga makanan bungkus beku, mereka telah menggunakan bahan ini sebagai salah satu bahan tambahan makanan mereka.

Tidak seperti pemanis sintetik lain, sucralose tidak meninggalkan rasa pahit pada lidah walaupun mempunyai tahap kemanisan yang sangat tinggi. Pemanis ini biasanya dikenali sebagai Splenda. Penggunaannya telah disetujui sebagai pemanis buatan yang selamat oleh Persatuan Makanan dan Dadah AS (FDA), untuk produk makanan sejak tahun 1999.

Adakah benar bahawa sucralose tidak memberi kesan kepada pesakit diabetes?

Walaupun diklaim sebagai pemanis buatan yang bebas kalori dan tidak mempengaruhi kadar gula dalam darah, sebenarnya sucralose memberi kesan pada tubuh. Kesan yang dihasilkan bergantung pada setiap individu yang bertindak balas terhadap bahan ini.

Kesan sampingan yang boleh berlaku adalah peningkatan gula darah dan kadar insulin. Berdasarkan sebuah kajian yang dilakukan di Amerika seperti yang dijelaskan di halaman Healthline, ia mengatakan bahawa pengaruh sukralosa pada gula darah dan kadar insulin dalam tubuh bergantung pada kebiasaan setiap individu dalam memakan pemanis buatan (bukan hanya sucralose).

Mereka yang telah atau terbiasa mengonsumsi pemanis buatan tidak akan mengalami perubahan kadar gula darah atau insulin di dalam badan mereka. Peningkatan kadar gula darah dan insulin yang berkaitan dengan penggunaan sucralose biasanya dijumpai pada mereka yang tidak terbiasa menggunakan pemanis buatan.

Adakah selamat mengambil sucralose?

Penggunaan pemanis buatan dinyatakan selamat oleh FDA. Walau bagaimanapun, tuntutan selamat yang dikeluarkan masih seimbang dengan pelbagai kontroversi mengenai kesan buruk penggunaan pemanis tiruan ini. FDA sendiri kemudian menetapkan sekatan penggunaan sucralose dalam kehidupan seharian.

Jumlah yang disyorkan setiap hari untuk mengambil sucralose adalah lima miligram per kilogram berat badan. Oleh itu, jika berat anda 50 kilogram, jumlah sukralosa yang anda boleh makan setiap hari tidak boleh melebihi 250 miligram.

Sekiranya anda ragu-ragu mengenai penggunaan pemanis buatan ini, terutamanya jika anda sedang menjalani diet, ada baiknya berjumpa dengan doktor atau pakar pemakanan anda untuk menentukan dos yang tepat.