Kesihatan kulit

Seberapa Berkesan Minyak Jojoba Untuk Penjagaan Rambut?

Minyak Jojoba terdapat dalam banyak produk kecantikan dan penjagaan rambut. Minyak ini dikatakan mempunyai rangkaian manfaat yang dapat menyuburkan dan mencantikkan rambut. Namun, seberapa berkesan minyak ini menjadikan rambut lebih sihat dan berkilau?

Minyak Jojoba bagus untuk rambut

Minyak Jojoba adalah cairan berminyak lilin yang diekstrak dari biji tanaman jojoba. Tumbuhan ini adalah sejenis semak asli Amerika Syarikat di barat daya, tepatnya tumbuh di kawasan gurun Arizona, California selatan, dan Mexico. Jenis minyak ini kaya dengan vitamin dan mineral yang mengandungi vitamin C, vitamin B complex, vitamin E, tembaga, dan zink.

Vitamin C

Terdedah kepada radikal bebas dari pencemaran dan asap kenderaan bermotor boleh menyebabkan kerosakan sel pada rambut. Nah, vitamin C bertindak sebagai antioksidan yang melawan dan mencegah radikal bebas yang boleh menyebabkan rambut menjadi kelabu lebih cepat dan juga gugur.

Vitamin B kompleks

Biotin dan asid pantotenik (vitamin B5) kedua-duanya mempunyai faedah yang luar biasa untuk rambut. Biotin mampu memulihkan rambut yang telah terlalu sering dirosakkan oleh keramas, terkena sinar matahari, mengeringkan dengan pengering rambut, dan meluruskannya. Manakala vitamin B5 mampu merangsang kelenjar adrenal yang berperanan penting dalam pertumbuhan rambut.

Vitamin E

Sama seperti vitamin C, vitamin E mengandungi antioksidan yang dapat melawan radikal bebas sehingga dapat mencegah keguguran rambut. Selain itu, vitamin E juga dapat menjaga aliran darah ke rambut yang baik untuk pertumbuhan.

Sebenarnya, dipetik dari Healthline, vitamin E mampu melindungi lapisan pelindung rambut yang membuatnya tetap bersinar, sekaligus membantu kulit rambut tetap lembap.

kuprum tembaga

Tembaga membantu dalam penghasilan pigmen melanin, yang menghalang uban pramatang. Selain itu, tembaga juga membantu membina semula kapilari di sekitar folikel sehingga aliran nutrien dari darah dapat mencapai maksimum rambut.

zink

Zink membantu merawat pelbagai masalah rambut yang boleh menyebabkan keguguran rambut seperti telogen effluvium dan alopecia areata. Zink berguna untuk menguatkan folikel rambut, mencegah kerosakannya, dan mempercepat pemulihan folikel rambut yang rosak.

Seberapa berkesan minyak jojoba untuk rambut?

Minyak Jojoba banyak digunakan sebagai bahan tambahan untuk produk kosmetik dan makanan. Pelbagai produk yang mengandungi minyak jojoba paling banyak adalah produk penjagaan rambut, kulit, dan kuku. Jadi, seberapa berkesan minyak jojoba untuk merawat rambut?

Minyak Jojoba sebagai pelembap rambut mempunyai manfaat yang terbukti secara saintifik. Dipetik dari Healthline, beberapa produk penjagaan rambut juga memasukkan minyak jojoba sebagai ramuan utama untuk syampu dan perapi. Penyelidikan telah membuktikan bahawa minyak ini dapat mencegah kerosakan rambut dan menguatkannya. Selain itu, ramuan yang satu ini juga dapat mengatasi kelemumur, kulit kepala kering, dan kulit kepala gatal.

Walau bagaimanapun, manfaat minyak jojoba sebagai ramuan yang dapat merangsang pertumbuhan rambut belum terbukti dengan penyelidikan. Penyelidikan menunjukkan bahawa minyak pati minoxidil dan peppermint lebih berkesan untuk merawat keguguran rambut daripada minyak jojoba.

Oleh itu, jika anda merancang untuk menggunakan minyak ini untuk pertumbuhan rambut, lebih baik menggantinya dengan bahan lain yang lebih kuat. Namun, jika anda memerlukan minyak ini untuk menguatkan, menghaluskan, dan meningkatkan kilauan rambut anda maka minyak jojoba adalah pilihan yang tepat.

Cara menggunakan minyak jojoba untuk rambut

Gunakan terus pada rambut

Anda boleh menggunakan minyak jojoba terus ke helai rambut. Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memanaskan minyak agar lebih senang digunakan. Masukkan minyak ke dalam periuk kecil atau mangkuk.

Ambil satu sudu minyak untuk rambut pendek dan dua sudu besar untuk rambut panjang. Panaskan mangkuk atau kuali di atas dapur atau di dalam ketuhar gelombang mikro hingga suam. Kemudian, ambil minyak dan gosokkannya secara merata pada setiap helai rambut hingga hujungnya. Biarkan selama 20 minit dan bilas dengan syampu.

Ingat, jangan sapukan pada kulit kepala secara langsung supaya liang kepala tidak tersumbat. Namun, jika anda menggunakan minyak ini untuk mengatasi kelemumur dan kulit kepala kering, gunakan hanya 1 hingga 2 tetes untuk keseluruhan kulit kepala.

Menambah produk penjagaan rambut

Selain menggunakannya secara langsung, anda juga boleh menambahkan 3 hingga 5 tetes minyak ke syampu atau perapi anda. Kemudian pastikan untuk membilas sehingga tidak ada sisa minyak, syampu, dan perapi yang melekat pada rambut atau kulit kepala anda.

Menggunakan produk yang mengandungi minyak jojoba

Untuk mempermudah, anda masih boleh mendapatkan kelebihan minyak ini dengan membeli produk penjagaan rambut yang mengandungi minyak jojoba. Cuba cari produk syampu, perapi, atau topeng yang menggunakan minyak jojoba sebagai bahan utama.